Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smejkal o vysoké nakažlivosti černého kašle. A proč pacientce krvácely spojivky?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. února 2024
05:00

Devadesátiprocentní nakažlivost, dlouhá inkubační doba a několikaměsíční dávivý kašel, i to jsou typické vlastnosti černého kašle, který se v posledních měsících šíří Českem. Zabránit nákaze se při nechráněném kontaktu s nemocným dá jen díky očkování, které je u nás pro novorozence povinné, ale k přeočkování pak už dochází stále méně lidí. O nebezpečí černého kašle v Epicentru Blesk Zpráv hovořil infektolog z pražského IKEM Petr Smejkal.

„Vy nakazíte 90 % lidí z vašeho okolí, tedy nakazíte devět z 10 lidí." Toto vysoké riziko nákazy ještě umocňuje fakt, že pertusis má dlouhou inkubační dobu. I když průměrná doba je 7–10 dní, může to být až tři týdny a i v této době, je černý kašel vysoce nakažlivý. „Jakmile se to objeví v rodině, tak vy se od toho jedince můžete izolovat jen velmi těžko, navíc, když už se na to přijde a máte tedy příznaky, tak je jasné, že dotyčný prodělal až tu tří týdenní inkubační dobu, mezi kterou nakazil ostatní, čili nakažlivost je významná a v té první fázi ani nepoznáte, že se jedná o pertusy,“ vysvětlil rychlost šíření tohoto bakteriálního onemocnění.

Na černý kašel je v Česku dostupná antibiotická léčba. Smejkal ale také zdůraznil, že čím dříve je léčba zahájena, tím lépe:  „S antibiotiky můžeme ovlivnit přenos nákazy a snížit příznaky, ale na kašel již nemají tak výrazný vliv."

Stodenní kašel a krvácení v očích

Symptomy pertusis začínají podobně jako u běžného respiračního onemocnění, s rýmou, zánětem spojivek a horečkou. Avšak v dalším stadiu začíná dominovat silný kašel, který se projevuje charakteristickým kokrháním a záchvatovými epizodami. Ti lidé kašlou, říká se tomu stodenní kašel a to už vás pak často trkne, že ten kašel trvá hodně dlouho,“ popsal jeden z dominantních symptomů tohoto onemocnění. „Já si pamatuju na případ, kdy zdravotní sestřička měla až krvácení do spojivek, protože ten kašel zvyšuje nitrohrudní tlak, zvyšuje se tlak v cévách a v očích se tak objevilo krvácení,“ popsal Smejkal a doplnil i další možné komplikace způsobené záchvaty kašle, jako například hernie, neboli kýly, výhřezy či nedostatek kyslíku.

Dlouhodobé následky pertusis nejsou běžné, s výjimkou těžkých průběhů u malých dětí: „Průběh je u malých dětí těžký, mohou mít neurologické příznaky, jako jsou epileptické záchvaty, tzv. encefalopatie nebo postižení plic, či až pneumotorax, kdy někdy při tom kašli může dojít až k frakturám žeber. Nebudeme ale strašit. To jsou opravdu výjimečné komplikace, ale musíme je zmínit,“ uvedl lékař s tím, že právě tyto komplikace pak mohou mít za následek až úmrtí. 

V Česku je dostupná forma efektivní prevence, kterou je očkování. To by Smejkal doporučoval obnovovat po deseti letech podobně jako očkování proti tetanu.

Uživatel_5766095 ( 28. února 2024 11:03 )

V předchozím článku jste propagovali aby tomu nikdo nerozuměl jakýsi kytarový a raketový booster, dnes nás obelháváte zase slovem pertusis, který se latinským jazykem píše pertussis.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa