Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podrobnosti prezidentova seskoku padákem: Pavel musel na speciální lékařskou prohlídku!

Autor: Maxmilián Nový - 
27. února 2024
11:40

Česko má prostě akční hlavu státu. Prezident Petr Pavel (62) se rozpomněl na svoje začátky v armádě a seskočil padákem. Sám přiznal, že poprvé skákal ještě dřív, než mu bylo 15. Výsadkářská léta si hradní pán připomněl v rámci udílení cen Letecký sportovec roku 2023.

Většinou je zvykem vidět hlavy státu v oblecích s nohama bezpečně na zemi. To však pro Pavla neplatí. Ten jezdí na motorce, sjel si divokou vodu a teď si dopřál adrenalin při seskoku padákem. Vše zachytila na kameru a odvysílala Česká televize v rámci udílení cen leteckého sportu. Diváci tak mohli vidět Pavla, jak v zelené kombinéze nastupuje na letišti u Roudnice nad Labem do letadla přezdívaného Andula. „Pane prezidente, můžeme vyrazit, všechno je přichystáno,“ řekl z kokpitu VIP pasažérovi při odletu ministr dopravy Martin Kupka (48, ODS), který ho doprovázel.

První seskoky

„Možná se mnou nebudou někteří souhlasit, ale pro mě ano,“ odpověděl pak Pavel na dotaz, zda je pro něj letadlo nejbezpečnějším a nejrychlejším prostředkem. „Já jsem u výsadkářů v armádě začínal, dokonce svoje první seskoky jsem absolvoval ještě dřív, než mi bylo patnáct let,“ přiznal pak prezident. Podle Hradu má za sebou dokonce okolo 150 seskoků! A na kameru zavtipkoval, že chce stihnout slavnostní galavečer v Ústí nad Labem. „Musíme začít rychle,“ prohlásil a pak seskočil. Jak ale Blesku prozradil šéfredaktor sportovní redakce ČT Michal Dusík, seskok se natáčel už koncem minulého roku. „Povedlo se nám to utajit až do ceremoniálu,“ neskrýval Dusík radost. „Děkuji prezidentovi za vstřícnost a ochotu na tuhle moji ptákovinu přistoupit,“ dodal.

Výsadek bez ochranky

Bez ochranky se prezident nehne ani na krok. Náročné pak bylo, jak ji zajistit i ve vzduchu. „Letadlo samozřejmě prohlédla ochranka. Uvnitř pak jeden z členů i byl. Pan prezident ale musel podepsat prohlášení, že na určitou dobu letu přebírá za sebe zodpovědnost,“ vysvětlil Dusík. Ještě předtím musel navíc Pavel podstoupit speciální lékařské vyšetření, že je vůbec schopen s padákem skákat.

Nezvyklý nápad

Stejně jako v sobotu už před rokem předával Pavel cenu na Leteckém sportovci roku jako právě zvolený prezident. „Tehdy jsme se začali bavit s letcem Vlastou Dvořákem, že by zase mohl za rok přijet. Vymýšleli jsme scénář akce. A Dvořák řekl, že by pan prezident jako parašutista mohl klidně skočit,“ vyprávěl Blesku Dusík. „Pak už to celé vzniklo poměrně rychle,“ dodal.

Bush i královna

„Pan prezident se stal teprve druhou hlavou státu v úřadu, která se dobrovolně vrhla z letadla. On a George Bush,“ glosoval seskok moderátor večera Jan Kovařík. Ale třeba při zahájení Letních olympijských her v Londýně v roce 2012 s padákem seskočila přímo na stadion i královna Alžběta II. (†96). Šlo ale jen o komediální skeč s hercem Danielem Craigem (55) alias agentem Jejího Veličenstva Jamesem Bondem. Panovnici tehdy zastoupil kaskadér.

Video  Prezident Pavel na motorce: Vyrazil s motorkáři do Lán na podporu nedonošených dětí  - Instagram - Petr Pavel
Video se připravuje ...

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 4. března 2024 21:08 )

Hraje to jak Putin ! 😁

vasounek ( 1. března 2024 08:07 )

Musel na prohlídku aby se zjistilo jestli má v hlavě mozek nebo nas....

krapotkin ( 28. února 2024 11:46 )

Hlavně aby měl v pořádku pravou ruku, aby mohl podepisovat ty ho*vadiny, comu Fiala a jeho tlupa zlodějů podstrkuje.

Jiří Zvěřina ( 28. února 2024 10:55 )

Ten zelený mozek si taky myslí, že je nesmrtelný...

harpyje ( 28. února 2024 07:48 )

...je k dohledani predvolebni rozhovor uz po zacatku valky, kde vyslovne rika ze povinnou vojnu nepodporuje a povazuje ji za drahou a neefektivni, a to je jen jeden priklad Pavkova povolebniho nazorovyho obratu (ale spis ztrata zabran kdyz uz mu pokles sanci u voleb nehrozi) z mnoha. Vyvrtka je rovnejsi nez on...ale co no, treba to na nem ty jeho volici obdivujou taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa