Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Česku dramaticky klesá proočkovanost povinnými vakcínami: Odborníci varují před následky

  • Autor: ula - 
    3. 5. 2021
    05:35

    O očkování proti covidu-19 se hovoří jako o jediném možném východisku z pandemie. Ta zároveň poukázala na zranitelnost zejména rizikových skupin populace, význam kolektivní imunity a vyzdvihla důležitost preventivní medicíny. Světová zdravotnická organizace (WHO) ovšem upozorňuje na to, že lidé zapomínají i na další očkování. Z dostupných dat je patrné, že proočkovanost v České republice v posledních letech postupně klesá v podstatě u všech povinných očkování, obdobný trend je možné sledovat i u vakcín doporučených. To ale může mít v budoucnu závažné následky. Pokud proočkovanost klesne pod určitou hranici, mohou se vrátit závažná infekční onemocnění. 

  • 1.Díky očkování vymizely některé nemoci

    Účinky vakcín lze nejlépe pozorovat především v praxi. V České republice můžeme tuto skutečnost dokumentovat zásadním snížením výskytu až vymizením onemocnění, proti kterým se očkuje, např. vymizením polia, snížením výskytu záškrtu, tetanu, invazivních Hib či spalniček.

    „Rizika mnoha onemocnění lze snížit očkováním, které patří mezi účinné možnosti prevence a zachránilo již stamiliony životů. Vysoká proočkovanost přispívá ke kolektivní imunitě, což v důsledku podporuje také nepřímou ochranu rizikové populace. Díky očkování navíc dochází nejen k prevenci závažných, například onkologických onemocnění, ale také k úspoře budoucích nákladů na léčbu ze zdravotního rozpočtu,“ vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního průmyslu (AIFP).

    „Doufáme proto, že pozitivním dopadem epidemiologické krize do budoucna bude docenění vakcinace a opětovné zvýšení zájmu veřejnosti o očkování,“ dodává Dvořáček.

    Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) | Profimedia.cz

  • 2.Pokles proočkovanosti je problém

    Mnohé nemoci, proti kterým očkujeme, však nevymizely. V Česku se stále setkáváme s černým kašlem, závažnou pneumokokovou infekcí, zkušenosti máme i s epidemiemi chřipek či spalniček.

    „K zabránění šíření onemocnění v populaci je potřeba dosáhnout dostatečně vysoké proočkovanosti. Tím se vytvoří tzv. kolektivní imunita a chráněni jsou i jedinci, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů, případně jedinci, kteří si nevytvoří protilátky po očkování,“ upozorňuje na nutnost vysoké proočkovanosti populace MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně SPLDD ČR.

    Jak to vypadá s proočkovaností u některých chorob v Česku ?

    Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) | archiv Blesku

  • 3.Proočkovanost proti pneumokokům

    Dlouhodobý pokles proočkovanosti proti pneumokokům u dětí v Česku je alarmující. V době zavedení očkování proti pneumokokům se proočkovanost pohybovala kolem 80 %, 10 let poté došlo k výraznému poklesu (odhad pro rok 2018 byl pouze 65 %). Ve srovnání s některými evropskými zeměmi je proočkovanost proti pneumokokovým onemocněním v České republice velmi nízká (Švédsko a Dánsko 97 %, Slovensko 96 %, Norsko 95 %, Belgie 94 %, Francie a Itálie 92 %, Švýcarsko a Německo 84 %).

    Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) | Pecak Krivan / Blesk

  • 4.Proočkovanost proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím

    S poklesem se setkáváme i v případě proočkovanosti proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. „Proočkovanost proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám poklesla od roku 2007 v celorepublikovém průměru o více než 14 %, a to téměř z 98 % v roce 2007 až k 83,5 % o deset let později. První pokles pod hranici kolektivní imunity byl zaznamenám v roce 2015. Od té doby je sledován výrazný sestupný trend proočkovanosti proti spalničkám, příušnicím a  zarděnkám,“ uvádí Jakub Dvořáček.

    Spalničky Spalničky | Profimedia

  • 5.Proočkovanost proti chřipce

    Pouze okolo 7–8 % Čechů se každoročně nechá očkovat proti chřipce. Pokud se zaměříme na obyvatele starší 65 let, kteří spadají do rizikové skupiny, pak se jich v roce 2018 v České republice nechalo naočkovat 21,8 %. Pro srovnání v Irsku se v roce 2018 naočkovalo 68,5 % obyvatel starších 65 let a ve Velké Británii dokonce 72 %. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je cílem 75% proočkovanost rizikové populace.

    Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) | Reuters

  • 6.Proočkovanost proti klíšťové encefalitidě

    V České republice je hlášen nejvyšší počet onemocnění klíšťovou encefalitidou ze všech zemí EU, proočkovanost je však ze všech endemických zemí nejnižší. V roce 2020 byla proočkovanost proti klíšťové encefalitidě pouze 33%.

    Přisáté klíště Přisáté klíště | Profimedia

  • 7.Proočkovanost proti HPV

    Míra proočkovanosti proti HPV u nás také klesá. „Ze studie Inovace pro život vyplývá, že v roce 2012 bylo v České republice proočkováno 75,7 % populace, zatímco o pět let později již pouze 63,7 %. Ve skupině třináctiletých chlapců dosahovala proočkovanost jen 29,7 %,“ řekl Dvořáček.

    HPV virus HPV virus | Zdroj: Profimedia

  • 8.Očkování dětí hexavakcínou

    Očkování dětí hexavakcínou by se nemělo odkládat. V ČR je totiž v posledních letech pozorován vysoký výskyt černého kašle neboli pertuse zejména u nejmenších dětí do 1 roku, které ještě nebyly, nebo nemohly být očkovány.

    „Hexavakcína je jedinou povinnou očkovací látkou v kojeneckém věku. Ochraňuje dítě proti šesti vážným nemocem. Komfortní je nižší antigenní zátěž, menší množství vpichů,  a tudíž méně ‚stresu‘ pro dítě. Je třeba si uvědomit, že většina z nemocí se dále vyskytuje a jejich následky mohou být závažné, ne-li fatální,“ uvádí MUDr. Alena Šebková, předsedkyně OSPDL ČLS JEP.

    Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) Proočkovanost v Česku dramaticky klesá - týká se to i povinného očkování (ilustrační foto) | Profimedia

  • 9.Jak se schvalují vakcíny?

    Vakcíny, obdobně jako všechny moderní léčivé přípravky, procházejí velmi přísným preklinickým a klinickým hodnocením. Než se vakcína dostane k pacientům, absolvuje tři fáze testování. Bezpečnost, kvalita i dávkování jsou u nich důkladně prověřeny.

    „Celý proces probíhá v souladu s mezinárodně platnými pravidly Správné klinické praxe, pod kontrolou odborníků a lékařů. Všechna zjištění jsou pečlivě monitorována a zaznamenávána. Samotná registrace vakcíny před příchodem na trh je dále posuzována  nezávislými  regulačními  autoritami. V USA se jedná o Úřad pro kontrolu léků a potravin (Food  and  Drug  Administration, FDA), na  evropském kontinentu o Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (European  Medicines  Agency,  EMA), u nás je registračním orgánem Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nadčasový MP ( 4. února 2024 12:41 )

Až nebudou mít vakcíny závažné vedlejší účinky, potom ať nařizují povinnost. Do té doby je na rozhodnutí rodičů, zda dítěti celoživotně poškodí zdraví příp.ho i ohrozí na životě.

mak ( 5. května 2021 16:56 )

Kdyz ono se vi, ze to očkování nefunguje. Driv vykladali, jak očkování MMR ochrání cely zivot, dnes do puberty. Nic z toho neni živit ohrožující nemoc. Hexavalentni vakcina je z logiky veci a zkušeností neucinnan- protilatky se vytvori proti klmax.3 nemocem. Navic nefunguje - ve skolkach u ockovanych deti je obblcas znacny vyskyt cerneho kasle. A na co, proboha, na co, je potřeba ockovat mimino na hepatitidu B? Aby mu, kdyz by to treba docenil, uzbeztak nefungovala?
Ale Prymula a spol majinl super business,ze?

user ( 3. května 2021 10:46 )

Blbky Bio-matky a IT-mazánci se na svých dětech dopouští zločinu a to navíc ohrožují i ty ostatní.
Zakázat takto neockovanym dětem školky a Školy placené z veřejných peněz, v případě nemoci proto které nejsou očkované je nechat vše zaplatit z vlastního a nakazí li se očkovaný jedinec z jejich okolí dát rodiče k soudu za obecné ohrožení.
Tady není místo na demokracii a lidská práva.

frantacizek ( 3. května 2021 06:14 )

je to vcelku reálné nebezpečí, bavím se o tom léta i s kamarády lékaři..internet v tomhle páchá zlo, pač zde může šiřit bludy každý, tady odkaz na aktivitu Dana Křetínského s mazáním takových stránek, které vyhledají algoritmy..

frantacizek ( 3. května 2021 06:13 )

u těch základních, vysoce rizikových nemocí jako spalničky, černý kašel apod. nechápu, proč některá z vlád neuzákoní povinnost očkování pod nějakou sankcí. S odvoláním na ochranu zdraví všech obyvatel, protože i ti, co jsou očkováni, tak díky nezodpovědnosti dalších, pokud by se to tady znovu rozšířilo a hlavně u malých dětí, kde se ještě tvoří imunita, tak ty vakcíny nejsou s nikdy se 100% účinností, čili ohrožují i ty zodpovědné..a především pak ty malinké děti, svou vlastní hloupostí a nesmysly, kterou čtou po internetu

Zobrazit celou diskusi