Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vraždil Tomáš (†33) pod vlivem alkoholu a drog? Konopí z beránka vlka neudělá, říká adiktolog Miovský

Autor: lc, inf - 
2. března 2024
05:00

Obrovská bolest ovládá příbuzné a známé zavražděných dětí (†5 a †7) a jejich mámy Lindy (†33) z Hořovic. Otec mrtvé holčičky Jiří z tragédie viní marihuanu, kterou současný partner Lindy Tomáš (†33) podle jeho slov často užíval. Okolí hovoří i o nadměrném pití alkoholu.

Velká slova podpory se po sobotním provalení celé hrůzy snesla na účet otce mrtvé holčičky. Právě ta zemřela spolu s mámou Lindou a svým starším nevlastním bráchou rukou Tomáše.

„Vždyť to víš, jak obě dvě děti vždycky plakaly, že tam nechtějí být, že je Tomáš zlej. Ty jsi byl nejlepší táta pod sluncem. Jenom s tebou byli opravdu šťastný,“ píší bývalému partnerovi mrtvé Lindy přátelé. Tomáše, který po krutém činu spáchal sebevraždu, pak někteří nazývají feťákem.

Na jeho sklon k užívání marihuany upozornil na sociální síti právě bývalý partner Lindy pan Jiří. „Až bude zase někdo, prosím, lobovat za uzákonění marihuany a jiného svinstva, prosím, vzpomeňte si na tuto fotografii. Jsou to moje děti, 5 a 7 let, které včera našli i s jejich mámou. Zabil je její přítel a otec chlapečka. Který také hulil a pěstoval a občas si dal nějakej gram,“ napsal na facebooku. Z jeho slov je cítit, jakou bolest prožívá. Mohla marihuana skutečně stát za děsivým činem?  Nebo to byl spíše alkohol?

Adiktolog Michal Miovský Adiktolog Michal Miovský | Tonda Tran

Agrese jde ven

Konopné drogy podle předního českého adiktologa Michala Miovského výrazně mění prožívání a psychiku člověka, a to jak z hlediska akutní intoxikace, tak z hlediska dlouhodobého užívání, včetně postupné proměny chování a reagování.

„Když má někdo dispozici k vysoce agresivnímu chování, tak to konopí může pomoci, aby agrese šla ven. Nicméně je naprostý nesmysl, že by konopné látky »z beránka udělaly vlka« - protože jejich účinek na chování člověka je přesně opačný. Významně snižují agresivní projevy a jejich užívání obecně vede spíše k pasivnímu chování a většímu ponoření do sebe, než řešení okolí,“ vysvětluje pro Blesk přednosta Kliniky adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice Michal Miovský.

Vliv alkoholu

Podle adiktologa je potenciál účinku konopných drog z hlediska násilné trestné činnosti podružný a nesnese srovnání, a to ani vzdáleně, s alkoholem nebo pervitinem, které jsou pro násilnou trestnou činnost v podstatě jedny z nejvíce nebezpečných látek. 

„To platí jak pro akutní intoxikaci, tak pro dlouhodobé užívání. Pokud někdo dlouhodobě užívá alkohol, pak tento faktor hraje z hlediska násilné trestné činnosti klíčovou roli, a vliv konopí je za těchto okolností zanedbatelný a nemá k tomu vztah. Takové propojení je v podstatě projevem prostého lidového stereotypu bez jakékoli faktické opory,“ uzavírá Michal Miovský.

 

 

 

Video  Prostor X: Rozhovor s Michalem Miovským  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 3. března 2024 14:20 )

👏👍👍👍

Vendy O ( 2. března 2024 14:27 )

Pro tebe možná, ale pro tvé okolí ne. 👎

Vendy O ( 2. března 2024 14:26 )

Jsou to lidi se závislostní poruchou osobnosti.

Vendy O ( 2. března 2024 14:25 )

👍 👍 👍

Vendy O ( 2. března 2024 14:24 )

Na jedné skupina na FB jsem četla příspěvek 35 leté ženy, která skončila po dlouhodobém užívání konopí v inv. důchodu a má už příznaky demence. Taky nesouhlasím s tím, aby se konopí takhle podceňovalo. Nehledě na to, že spousta uživatelů pak stejně sáhne po něčem tvrdším.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání