Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko zatím nevydá Nikhila Guptu: Inda USA viní ze spiknutí s cílem vraždit

Autor: ČTK - 
22. února 2024
11:52

Česká republika zatím indického občana Nikhila Guptu viněného v USA ze spiknutí s cílem vraždit do Spojených států nevydá. Ústavní soud (ÚS) totiž odložil vykonatelnost rozhodnutí o vydání do doby, než rozhodne o mužově stížnosti. ČTK to zjistila z databáze soudu. Stížnost směřuje proti usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Guptova vydání, a Vrchního soudu v Praze, který rozhodnutí potvrdil.

O Guptově obvinění loni informovala newyorská prokuratura, podle níž bylo cílem spiknutí zavraždit v New Yorku vůdce sikhských separatistů. Obviněnému hrozí až 20 let vězení. Byl zadržen na pražském letišti loni na konci června.

„Odložení vykonatelnosti napadených rozhodnutí nebrání žádný důležitý veřejný zájem,“ konstatoval ÚS. Naopak výkon rozhodnutí by pro Guptu byl významným zásahem. „ÚS přihlédl zejména k tomu, že vydání stěžovatele k trestnímu stíhání do Spojených států amerických by bylo nevratným krokem, jehož faktické dopady by nemohlo zvrátit ani případné věcné vyhovění ústavní stížnosti,“ stojí v usnesení. Ústavní soud zdůraznil, že odkladem vykonatelnosti nijak nepředjímá, jak rozhodne o stížnosti samotné, která podle mluvčí ÚS Kamily Abbasi k dnešku zůstává nevyřízená.

Gupta byl zadržen loni v červnu v Praze na základě americko-české extradiční smlouvy. Server Seznam Zprávy v lednu informoval, že pražský vrchní soud s vydáním do USA souhlasil. Pro vydání je potřebný ještě souhlas ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Nyní je podle serveru Gupta v pražské pankrácké věznici.

Guptovi hrozí za čin, z něhož je obviněn, až 20 let vězení. Po příletu do Česka odmítl, že je zapleten do něčeho, co stojí v obvinění. Podle serveru Gupta tvrdí, že si ho americká policie s někým spletla. „Nyní, po rozhovoru se svým obhájcem, jsem zjistil, že nejsem stejnou osobou, po které USA pátrá,“ napsal dříve Gupta do dopisu, který poslal Městskému státní zastupitelství v Praze. Při výslechu v Česku se Gupta bránil i tím, že 100.000 dolarů, které měl za vraždu zaplatit, ani nemá. Prvoinstanční pražský městský soud ale na konci listopadu uvedl, že extradiční materiály jsou úplné a identifikace Gupty je jednoznačná.

Indický nejvyšší soud počátkem letošního roku odmítl žádost podanou Guptovým jménem, aby zasáhl v jeho prospěch. Podle soudu jde o citlivý případ a je na indické vládě, aby se rozhodla, zda bude v případu intervenovat, informoval zpravodajský server BBC News. Indický list The Hindu před tehdejší návštěvou českého premiéra Petra Fialy (ODS) v Indii napsal, že věc by mohla být předmětem rozhovorů indických představitelů s Fialou.

Newyorská prokuratura v listopadu uvedla, že Gupta organizoval atentát na amerického občana indického původu, který se veřejně zasazoval o vytvoření svrchovaného státu sikhů. Atentát se podařilo zmařit. Guptu podle amerických úřadů najal nejmenovaný indický vládní zaměstnanec, který měl na starosti bezpečnostní a zpravodajské záležitosti.

České úřady podle prokurátora Guptu zadržely loni 30. června. Kdo byl cílem útoku, americká prokuratura neupřesnila. Američtí činitelé ale uvedli, že šlo o sikhského předáka Gurpatwanta Singha Pannuna, americko-kanadského občana, kterého indická vláda považuje za teroristu.

Video  Petr Fiala si v Indii vyzkoušel tradiční ruční práce.  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi