Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Den navíc: Bek rozhodl prodloužit termín podání přihlášek na střední školy

Aktualizováno -
20. února 2024
12:52
Autor: ČTK - 
20. února 2024
12:11

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o jeden den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy, tedy do půlnoci ze středy 21. února na čtvrtek 22. února. Bek to dnes řekl na tiskové konferenci. Důvodem prodloužení termínu je podle něj zpoždění při zahájení elektronického podávání přihlášek, výpadky elektronického systému a snaha zmírnit stres rodičů při podávání přihlášek. Původně měl termín podávání přihlášek pro první kolo přijímacího řízení skončit dnes.

Uchazeči se letos mohou nově hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohou podávat i takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Poprvé mohou podat až tři přihlášky.

Elektronický systém měla organizace odpovědná za přípravu přijímacího řízení Cermat původně spustit ve čtvrtek 1. února. Kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ho otevřela o den později. Systém opakovaně čelil takzvaným DDoS kybernetickým útokům, při kterých se útočníci pokusili zahltit server velkým množstvím přístupů a tím narušit fungování stránek.

„My bychom nechtěli, aby rodiče čelili stresu v těch posledních hodinách,“ řekl dnes ministr k prodloužení termínu pro přihlášky. Prodloužení o den je podle něj kompromisem. Ředitelé středních škol podle něj potřebují čas na další zpracování přihlášek a případné odstraňování chyb a jednání s rodiči v případech, kdy zůstává nějaká nejednoznačnost. „Těch 24 hodin prodloužení termínu povede k tomu, že všichni zúčastnění budou zažívat méně stresu a závěr bude komfortnější pro uživatele, tedy pro rodiče, zákonné zástupce, jejich děti,“ doplnil Bek.

Počet papírových přihlášek, které ředitelé středních škol nyní dostávají, je podle Beka v podstatě zanedbatelný. 

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí dnes dopoledne ČTK řekl, že v elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) dosud podalo přihlášku 125.000 uchazečů. Cermat podle něj eviduje dohromady přes 140.000 přihlášek, 15.000 z nich takzvaně hybridních.

Podle Krejčího by se na střední školy mohlo letos hlásit asi 130.000 až 135.000 uchazečů. Podle ministerstva by se na ně mělo hlásit asi 106.000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia nebo studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor.

Video  Tisková konference ministra školství Mikuláše Beka po jednání se zástupci odborů.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi