Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslední den podání přihlášek na střední? Šéf Cermatu se obává útoků hackerů

Aktualizováno -
20. února 2024
13:40
Autor: ČTK - 
20. února 2024
11:34

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) podalo dosud přihlášku 125.000 uchazečů. ČTK to dnes před 11:00 řekl ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Cermat Miroslav Krejčí. Celkem eviduje Cermat podle Krejčího přes 140.000 přihlášek, 15.000 z nich je takzvaně hybridních. Dnes mělo končit podávání přihlášek na střední školy pro první kolo přijímacího řízení, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jej ale od den prodloužil.

Uchazeči se mohou letos nově hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohou podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Uchazeči musí školám přiřadit priority, a tím určit, na kterou školu chtějí nejvíc. Přihlášku si mohou podat až do tří oborů.

Máme celkový počet přihlášek přes 140.000, počet uchazečů unikátních je 125.000,“ řekl Krejčí. Ze 140.000 podaných přihlášek je tak podle Krejčího 15.000 přihlášek hybridních. „Počet uchazečů s více než jednou přihláškou je 390,“ řekl Krejčí.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit asi 106.000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia nebo studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor. Celkem by se na střední školy letos mohlo hlásit asi 130.000 až 135.000 uchazečů, řekl minulý týden Krejčí.

Systém měl Cermat původně spustit ve čtvrtek 1. února. Kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ho otevřel o den později. Systém také opakovaně čelil takzvaným DDoS kybernetickým útokům, při kterých se útočníci pokusili zahltit server velkým množstvím přístupů, a tím narušit fungování stránek.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí v minulém týdnu připustil, že by se na systém mohl někdo pokusit znovu zaútočit právě poslední den podávání přihlášek. Cermat zatím žádný pokus o útok na systém DiPSy nezaznamenal, řekl ČTK dnes dopoledne Krejčí.

Ředitelé středních škol zároveň již mohou přepisovat do systému přihlášky, které uchazeči podali papírovou formou. Dosud podle Krejčího přepsali do systému asi 8000 přihlášek. Nově také mohou potvrzovat přijetí hybridních přihlášek.

„Ředitelé opíšou kód a tím se jim zaktivní ta přihláška, že ji začnou vidět jako kompletně zadanou,“ řekl Krejčí. Následně budou podle něj pracovat s přihláškou jako s elektronickou. Zkontrolují, že má přihláška všechny potřebné přílohy, v případě, že by v přihlášce něco chybělo, požádají podle Krejčího zákonné zástupce o napravení chyby.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Video  Tisková konference ministra školství Mikuláše Beka po jednání se zástupci odborů.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi