Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojemná vzpomínka pohledné mluvčí Navalného: Alexej věřil do poslední chvíle, že Rusko bude svobodné

Autor: DVL, swp - 
25. února 2024
05:00

Tisková mluvčí zesnulého opozičního lídra Alexeje Navalného Kira Jarmyšová sdílela na sociální síti Instagram příspevěk, ve kterém zavzpomínala na svého nadřízeného. „Alexej věřil ve vědu, v Boha, v lásku a v to, že Rusko bude svobodné," napsala Jarmyšová.

Kira Jarmyšová, tisková mluvčí zesnulého opozičního vůdce Alexeje Navalného a také autorka románu „Neuvěřitelné incidenty v ženské cele č. 3“, zavzpomínala na svého nadřízeného v příspěvku na sociální síti Instagram.

„V Alexejově kanceláři hned za ním visely fotografie účastníků Solvayského kongresu. Byli tam Albert Einstein, Niels Bohr a Marie Curieová. Všichni lidé, kteří vstoupili do kanceláře poprvé, se zeptali: Proč jste je sem pověsil? A Alexej odpověděl: Líbí se mi, že za mnou stojí nejlepší mozky lidstva," napsala na svém Instagramu Kira Jarmyšová.

„Alexej věřil ve vědu, v Boha, v lásku a v to, že Rusko bude svobodné. Také věřil, že je dobrý nápad poslouchat celý den z reproduktorů skladbu, která se mu obzvlášť líbila, například skladba Santa Lucia od hudební skupiny Quest Pistols Show. To je jedna z mála věcí, ve kterých jsem s ním, sedící ve vedlejší kanceláři, nesouhlasila," pokračovala.

Alexej nevěřil v nudu, nečinnost a ‚národní charakter'. Nevěřil, že Rusové jsou nějak neschopní nebo méně si zaslouží žít v bohaté, prosperující zemi než ostatní lidé," napsala.

„Zdá se mi, že každému dával tak konkrétní pokyny, co má dělat, co nedělat, že oddávat se melancholii a sklíčenosti by znamenalo záměrně ho zklamat," stojí dále v příspěvku tiskové mluvčí.

„Nenechme tě ve štychu," napsala na konec. 

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. V pátek 15. února vězeňská služba uvedla, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Rodina opozičního lídra obvinila z vraždy ruskéo prezidenta Vladimira Putina. 

V sobotu, osm dní po smrti, předala jeho tělo matce Ljudmile.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa