Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Propagandistka, která chtěla shodit atomovku na Sibiř: Navalného nemělo smysl zabíjet

Autor: ČTK, simao - 
17. února 2024
18:56

Smrt Alexeje Navalného komentují v omezené míře i ruští politici a hlásné trouby Kremlu. Propagandistka Margarita Simonjanová, která navrhovala loni na podzim mj. odpálení jaderné bomby nad Sibiří, aby byl vyděšen Západ, tvrdí, že nemělo smysl Navalného zabíjet, protože na něj lidé zapomněli. Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře právě na Sibiři. Ruská státní média věnují páteční smrti nejvýznamnějšího kritika vlády jen velmi malou pozornost. 

Prvnímu kanálu a kanálu Rossija-1, které patří v Rusku k nejsledovanějším televizím, trvalo v pátek téměř hodinu a 45 minut, než zprávu zařadily do vysílání, uvedl dnes zpravodajský server BBC News.

Ve zprávách ruských televizních kanálů nezaznělo, kdo Alexej Navalnyj byl, ani proč byl ve vězení. Jeden z kanálů ani neuvedl jeho celé jméno a hovořil o něm jen jako o Navalném, ačkoli zároveň diváky ujistil, že úmrtí dotyčného bude podrobně prošetřeno.

Když se jeden z liberálních politiků na jiném oblíbeném státním kanálu pokusil vyjádřit soustrast s úmrtím Navalného, moderátor pořadu ho přerušil a zeptal se, jakou souvislost to má s tématem, o kterém diskutují.

Rušno na Telegramu

Na sociálních sítích je ale situace odlišná. Informace o náhlé smrti 47letého opozičního politika zaplavily síť X, kde byla tato událost nejdiskutovanějším tématem, i síť Telegram. Také tam patřily příspěvky o Navalném mezi ty, které zaznamenaly nejvíce zhlédnutí. Během několika hodin některé z nich viděly statisíce lidí.

Úmrtí neohroženého kritika režimu prezidenta Vladimira Putina na internetu se zděšením a smutkem komentovala řada předních osobností kritických ke Kremlu.

„Pokud je to pravda, nezávisle na oficiální příčině nese za (Navalného) předčasnou smrt zodpovědnost osobně Vladimir Putin, který nejprve vydal pokyn k Alexejově otravě a pak ho nechal vsadit do vězení,“ uvedl někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij, který nyní žije v exilu.

Simonjanová: Na Navalného všichni dávno zapomněli

Některé provládní osobnosti naopak ve svých příspěvcích argumentovaly, že ze smrti Navalného může těžit spíše Západ a ruská opozice než Putin.

„Na něj (Navalného) už všichni dávno zapomněli, takže by nemělo smysl ho zabíjet, zvlášť pak před volbami. To by bylo ku prospěchu opačné straně,“ uvedla šéfredaktorka televize RT Margarita Simonjanová.

Simonjanová je přitom pontroverzními výroky proslulá. Loni na podzim například mluvila o tom, že by bylo vhodné podniknout jaderný výbuch nad Sibiří coby varování pro Západ. „Nic tak hrozného nenastane, ani jaderná zima, které se všichni bojí, ani obludná radiace, která zabije všechny,“ tvrdila, čímž popudila a zděsila mj. starostu a občany ruského Novosibirsku. 

„Vedete proti nám válku, a my tak musíme vést válku proti vám se vším, co to obnáší,“ vzkazovala Západu, který podle ní „neustoupí, dokud nepoznají tuto bezprostřední hrozbu“, která by mj. vyřadila veškerou elektroniku a satelity.

Zacharovová kroutí hlavou nad Západem

Moderátor Prvního kanálu Anatolij Kuzičev podobně jako Simonjanová prohlásil, že na Navalného „bezpečně zapomněli i jeho spolupracovníci“. Podle Kuzičeva smrt opozičního vůdce mohla být důsledkem „nehody“ nebo „strašlivé sabotáže“.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová konstatovala, že na rychlé reakci Západu na úmrtí Navalného je cosi „sebeodhalujícího“. „Ještě neproběhlo ohledání místa činu, ale Západ už má jasno,“ řekla.

Havlíček: Odvedli ho na Sibiř, protože dokázal zmobilizovat lidi

Vladimir Putin úmrtí Navalného nekomentoval - a s velkou pravděpodobností ani komentovat nebude. Navalného jméno se bál vyslovit, míní analytik Pavel Havlíček. A situace ohledně toho, jak vnímali Rusové Navalného, je jiná, než jak ji líčí ruská propaganda, upozornil expert v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.  

„Zmobilizoval, dokázal rozohnit, zenergizovat celou ruskou společnost. To jeho jméno, které se i sám Vladimir Putin bál vyslovit, rezonovalo a nějakým způsobem dávalo tušit, že tohleto je něco, co určitě nenechávalo čelní představitele Kremlu spát. Právě proto se ho chtěli zbavit, právě proto ho odvedli na Sibiř, aby nebyl ani v tom centru pozornosti, v té evropské části Ruska, aby byl velmi daleko od veškeré společnosti, civilizace tak, aby nemohl do ničeho zasahovat,“ uvedl ve studiu Blesku analytik.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi