Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Knížecí rady neocením. Bek se ohradil proti výroku Pekarové, s Fialou bude řešit 800 milionů pro školy

Autor: ČTK - 
13. února 2024
16:19

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a zástupci školských odborů a asociací budou dnes odpoledne jednat s premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) o možnostech zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství, s jejichž výplatami nepočítá rozpočet. Bek po pondělní dvouhodinové schůzce s odbory uvedl, že jde o 800 milionů korun.Bekse ohradil proti výtkám předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). V pondělí uvedla, že není nakloněná uvolnění peněz bez systémového řešení. Bek podle ní slíbil, že je schopen nalézt úsporu v jednotkách miliard, zatím ale jen přichází s dalšími rozpočtovými požadavky. 

O případném navýšení peněz podle Beka musí rozhodnout celá koalice. Nakloněna není uvolnění peněz bez dalšího systémového řešení například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Není to 'jen' o bezmála miliardě korun, ale o promyšleném postupu, který budeme chtít, ať nám nejdříve ministr školství představí,“ řekla ČTK. Bek podle ní slíbil, že je schopen ve svém úřadu nalézt úsporu v jednotkách miliard, zatím ale jen přichází s dalšími rozpočtovými požadavky a směrem ke školám komunikuje polovičaté a mnohdy nedomyšlené či neprojednané návrhy řešení.

Bek se před dnešní schůzkou, které se účastní i zástupci školských odborů a asociací a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ohradil proti výtkám předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Knížecí rady od koaličních partnerů v tuto chvíli neocením, ocením věcné jednání se znalostí čísel,“ reagoval Bek.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek novinářům řekl, že situace ve školství je vážná a KDU-ČSL je připravená hledat zdroje v rozpočtu. „Jsem přesvědčen, že pracovníkům ve školství je skutečně potřeba pomoct, není možné obor destabilizovat,“ uvedl. Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš řekl, že je nutné peníze do systému dostat a v dlouhodobém horizontu hledat systémové řešení.

Pravidelné zasedání lídrů koalice na jednání ve Strakově akademii naváže, podle informací ČTK dosud program takzvané K5 s tímto tématem nepočítá.

V rozpisu rozpočtu rozeslaném ministerstvem minulý týden je nefinancovaných 7500 míst, z toho je obsazeno 2500 reálnými zaměstnanci. Zhruba 500 z nich je podle Beka možné financovat z krajské rezervy.

Ředitelé škol si poté, co ministerstvo rozeslalo rozpis rozpočtu regionálního školství, stěžovalo, že ministerstvo pozice nepedagogů škrtalo plošně, což po pondělním jednání potvrdil předseda školských odborů František Dobšík.

Ředitelé škol byli podle Dobšíka po obdržení rozpisu rozpočtu rozladění. V pondělí po jednání s Bekem uvedl, že situace by se měla uklidnit, pokud se dofinancují pozice nepedagogů. Stávka je podle Dobšíka stále ve scénáři odborů. Podle Beka k ní není důvod. Rozpočet pro regionální školství je podle ministerského rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun.

Výstražnou stávku kvůli dopadům tzv. konsolidačního balíčku uspořádaly odbory koncem listopadu. Podle odborů se do ní aktivně zapojilo 7213 mateřských, základních a středních škol, tedy tři čtvrtiny z celkového počtu všech regionálních škol. Některé neotevřely vůbec, v dalších zrušily výuku a měly jiný program, někde nefungovaly školní jídelny. Část škol podpořila požadavky stávkujících jen symbolicky.

Video  Tisková konference ministra školství Mikuláše Beka po jednání se zástupci odborů.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 13. února 2024 23:08 )

Myslím ostatní státy,ať se nažerou na náš úkor,když to potřebují.My to mezi sebou nějak vyřešíme. 😃 Nějaký smysl naše chování určitě má,ale láska to ještě asi nebude,spíš hloupost a teď strach.Láska teprve přijde,určitě. Proč lidi stále bojují?Copak si neuvědomují,že jsou zde jen chvíli?Je to směšné,boháči půjdou do hrobu i se svým majetkem.? 😨

pindal ( 13. února 2024 22:33 )

😁

pindal ( 13. února 2024 22:26 )

Já si myslím,že teprve tato vláda nás učí.Ukazuje nám naší hloupost.Ale ta vláda od 89 roku,v roušku beránčím nás připravila o všechno a nikdo neprotestoval.Tito už tu roušku nepotřebují.Stále věřím Čechům,ať se všichni nažerou.Musíme je nasytit,když jsou hladový.My Češi zas takový hlad nemáme,jsou to ubožáci,musíme jim pomoct.Třeba se dožijí víc. 😃

jajas ( 13. února 2024 19:02 )

"Školské odbory se s vládou nedohodly. Hrozí velké propouštění nebo snižování platů nepedagogických pracovníků, jako jsou například kuchařky v jídelnách či uklízečky."
TN CZ 13. 2. 2024, 18:11

jajas ( 13. února 2024 17:52 )

😁 Pekarová prostě bude perlit donekonečna...sama raději nevzala žádné ministerstvo, aby nebyla za nic odpovědná, přestože se před volbama málem chytla s tou malou zubatou Pirátkou, protože obě chtěly dělat ministra sociálních věcí (nyní Jurečka), ale pak si to rozmyslela, tušila, že by musela pracovat. Takže teď dělá prdlačku a o to více neustále někomu (ministrům nebo občanům nebo politikům vůbec) radí. Tím nic nezkazí a je ji vidět a slyšet...i když než být takhle slyšet a vidět, tak to raději vůbec. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa