Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Budeme propouštět, zuří školy kvůli rozpočtu. Ministr Bek: Vykládají si to chybně

Autor: amb, ČTK - 
11. února 2024
15:27

O situaci ve školství diskutovali v Otázkách Václava Moravce současný ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a jeho předchůdce Robert Plaga (za ANO). Ředitele škol v minulých dnech překvapil rozpis financí, který je ale nižší než očekávaný. Promluvili proto o nutnosti propouštět. Podle Beka ho pochopili chybně. „Já jsem splnil přesně závazek, který jsem veřejně udělal, snížili jsme nefinancované pozice na těch necelých osm tisíc, tedy sedm a půl tisíce,“ hájil se v pořadu Bek. „Ten problém nastal v tom červnu, kdy se tam vyškrtlo 17 tisíc míst,“ uvedl Plaga. 

Bek bude mít v pondělí jednání s asociacemi ředitelů a s odbory. „Jednak si chceme objasnit ten rozpis, protože očividně část těch aktérů si vykládá některá pravidla chybně,“ řekl. Rozpočet pro státní mateřské, základní a střední školy je podle ministerstva školství (MŠMT) o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun.

„Faktem je, že ještě před těmi dvěma týdny hrozilo to, že stát normativně přestane financovat 17 tisíc pozic nepedagů. Já jsem kolem té stávky veřejně sliboval, že udělám vše pro to, aby to bylo maximálně 8000, což odpovídá počtu neobsazených míst,“ dodal. Uvedl, že jde o normativní financování pozic, kdy se předají školám balíky peněz a ty s nimi samy pracují, ministerstvo nerozdělí peníze na reálně existující místa. 

„Teď je to tak, že po tom rozpisu je tady na těch nefinancovaných sedmi a půl tisíci místech dva a půl tisíce reálných úvazků zaměstnanců. Z toho 500 je v tuhle chvíli možné financovat z krajské rezervy,“ doplnil Bek. Zbývajícím dvěma tisícům odpovídá 800 miliard korun, jde o nepedagogické pracovníky, jako jsou školníci, kuchaři nebo IT pracovníci. „Já jsem splnil přesně závazek, který jsem veřejně udělal, snížili jsme nefinancované pozice na těch necelých osm tisíc, tedy sedm a půl tisíce,“ míní.

Podle něj nikdy neslibovali zrušení pozic, které nejsou v systému přesně obsazeny, MŠMT k tomu totiž nemá personální pravomoc. Bek uvedl, že problémem je stanovení maximálního počtu úvazků, které musí školy financovat. Tuto regulaci by opustil. 

Situaci bude řešit i premiér 

„Zítra představíme nějaké varianty postupu, který by ulehčil ředitelům škol řešení té situace. Bavíme se o těch zbývajících dvou tisících úvazcích a jsme dohodnuti s premiérem, že následující dny se uskuteční schůzka zástupců škol, ministerstva školství a pana premiéra, případně dalších místopředsedů vlády,“ avizoval. Případná řešení jsou prý totiž mimo kompetence ministerstva školství a musí o nich rozhodnout vláda. 

Robert Plaga uvedl, že nechce říkat, že to říkal. „Ten problém nastal v tom červnu, kdy se tam vy škrtlo 17 tisíc míst, a to se už táhlo celým rozpočtovým procesem,“ sdělil. Jde podle něj o úplně jinou debatu, kdy i vláda uznává, že nepedagogické pozice jsou podfinancovány. „Ty prostředky jsou používány na dofinancování těch pozic, i tak to nestačí,“ sdělil. 

„Ministr školství dostane výchozí rozpočet o 30 miliard nižší a potom se bavíme o tom, že se vyjednalo 37 miliard nahoru.Tak kdyby vám sebral půlku domu a na konci roku vám ho vrátil a vy jste říkal, tak jsem vyjednal půlku domu, nevyjednal, máte zpátky ten dům,“ přirovnal situaci Plaga. Navíc podle něj nejde jen o nepedagogické pracovníky, ale i o to, že učitelé nedostanou 130 % průměrné hrubé mzdy. Naopak Bek by posuzoval spíš výdaje na žáka nebo podíl HDP na školství než celkovou částku.

Bek: Já si to nenechám líbit!

Úspory na straně nepedagogických pracovníků jsou podle Beka rozhodnutím koalice o rozpočtové konsolidaci, tedy důsledkem konsolidačního balíčku. Plaga zopakoval, že pro vládu není školství prioritou. „Tenhle tři čtvrtě rok strašně utrpěla ta důvěryhodnost a předvídatelnost toho ministerstva, to je něco, co se, troufnu si říct, podařilo v těch předchozích letech vybudovat, bylo by fajn to získat zase zpátky,“ řekl exministr. 

Bek se domnívá, že tato situace ukázala naprosto nevhodně nastavený systém financování. „Ten systém financování, který byl zaveden za minulých dvou vlád, je nastavený na to, že generuje další a další úvazky učitelů i tam, kde nejsou potřeba, a to je část toho problému.“ Debata o rozpočtu na tok 2025 podle něj bude vyhrocená, z dalších rezortů přichází významné konkurenční nároky. 

„Já se shodl s panem ministrem na tom, že ten systém může projít parametrickými úpravami. Já jsem ten systém zdědil a naučil jsem se ho mít rád,“ řekl Plaga. „Nepedagogická práce, navrhoval jsem to už Petru Gazdíkovi, má být převedena v rámci rozpočtové určení daní na obce,“ sdělil. 

Plaga nesouhlasil s tím, že si nemůžeme dovolit výdaje na školství. Sám podle svých slov vyjednal růst i v poklesu HDP. „Já si to ale nenechám líbit. Hnutí ANO za své vlády prosadilo daňový škrt 100 miliard, já jsem proti němu hlasoval, já jsem tehdy upozorňoval na to, že to bude mít fatální důsledky pro financování školství, a kdybychom neměli tenhle výpadek v daních, tak jsme mohli navyšovat výdaje do školství,“ reagoval Bek. Plaga řekl, že to kromě ANO prohlasovaly i ODS a SPD. „Pokud si dobře pamatuju, tak to mělo být na dva roky,“ zakončil. 

Video  Měli bychom to ustát! říká šéf DIA o elektronických přijímačkách  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tomasj ( 13. února 2024 10:58 )

zrušit pozice asistentů pedagoga. Všem nejen učitelům stejnou pracovní dobu: Učitel gymplu plný úvazek 21 vyučovacích hodin týdně, to je cca 16 hodin týdně. Na každou VH má státem placenou 1 hodinu domácí přípravy. Všem pracujícím na každou hodinu na pracovišti 1 hodinu domácí placené přípravy. Učitelé si v době placené domácí přípravy užívají za peníze nás daňových poplatníků.

UFO1 ( 12. února 2024 10:51 )

👍

UFO1 ( 12. února 2024 10:51 )

Je pravda že dobrý učitel, který dobře učí, dokáže zaujmout a NENUDIT a zároveň je LIDSKÝ ,sleduje a motivuje klima třídy do pozitivna je tak jeden ve sboru a zpravidla se nikdy nestává ředitelem, což je chyby, on by byl ten,co klima školy změní

UFO1 ( 12. února 2024 10:46 )

Ta zábava vypadá tak, že učitel kouká do mobilu a žáci sledují nudná videa,kontrola je 0 a opravdu chybně ,jedna pisemka může s prospěchem zatočit,to souhlas,jestli školství půjde dál touto cestou,musi se společnost smířit s nasledky,psychicky nemocných dětí a mladistvych přibývá, počet invalidnich důchodců do 19 let na psychochoroby taktéž a střelby typu FF buh vi..... škola této doby je jedna velká nuda

krapotkin ( 12. února 2024 05:06 )

To je proto, že dříve učitelům na ZŠ stačil tzv. Učitelský ústav (tedy SŠ) a kantoři děti naučili (a měli jich tčeba 50 ve třídě). Dneska musí mít VŠ a nejradši by měli třídy po 10 žácích a ke každému asistenta, který by učil za ně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa