Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hladík chce vyhodit z KDU-ČSL jejího exšéfa Cyrila Svobodu. Vadí mu rozhovor pro web placený Ruskem

Autor: ČTK, amb - 
7. dubna 2024
13:49

Místopředseda KDU-ČSL a současný ministr životního prostředí Petr Hladík chce předsednictvu strany navrhnout vyloučení bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Hladík mu vyčítá jeho politické názory z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe který je od středy na českém sankčním seznamu. Hladík to řekl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Svobodovu reakci ČTK zjišťuje.

„Dlouhodobě nepovažuju Cyrila Svobodu za lidovce. Jeho dlouhodobé názory a směřování neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že už dávno nebude členem strany,“ řekl Hladík v ČT. Chce proto předsednictvu KDU-ČSL navrhnout vyloučení Svobody ze strany. Vedení lidovců se podle něj sejde v úterý.

Svobodovi, který byl v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010 předsedou KDU-ČSL a v minulosti zastával také post ministrů vnitra a zahraničních věcí, vyčítá Hladík především názory, které považuje za proruské.

Nelíbí se mu ani Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Webu, který česká vláda zařadila na sankční seznam, poskytli v minulosti rozhovory i někdejší přední čeští politici. Podle Hladíka si měl Svoboda předem zjistit pozadí fungování webu.

Předsednictvo KDU-ČSL probere návrh na vyloučení Svobody v úterý dopoledne, uvedl mluvčí KDU-ČSL. Do té doby lídři strany nechtějí věc komentovat. 

Svoboda: Kvůli propadu preferencí vymýšlí pseudokauzy

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík podle expředsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody utíká od propadu preferencí lidovců ke dvěma procentům vymýšlením pseudokauz. ČTK to Svoboda řekl v reakci na vyjádření ministra Hladíka, že plánuje navrhnout Svobodovo vyloučení z KDU-ČSL.

Na jednání předsednictva pozván nebyl, jeho spolustraníci mu nic nevytkli, ani s ním nemluvili. Vyloučení má probíhat podle stanov, řekl Svoboda s dovětkem, že podle stanov by měl být pozván k vysvětlení svých názorů. Až potom by mělo vedení strany hlasovat.

Video  Tisková konference po celostátní konferenci KDU-ČSL  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

ad-ga ( 9. dubna 2024 09:18 )

👍 👍 👍

Jaroslav Vašíček ( 9. dubna 2024 02:40 )

Dokaž! A pak teprve piš! Za bolševika bylo nejvíce popravených a zlikvidovaných právě lidovců. Na které straně jsi v té době stál.Já jsem byl vyhozen z vysoké školy.Svůj charakter si uchovali v té tvrdé době akorát ti"flanďáci" a Svědkové Jehovovi.

Jaroslav Vašíček ( 9. dubna 2024 02:24 )

To jsem nikde nezjistil. A ten "ksicht" je jistě poďobaný od neštovic.Ať žije internacionála!

Jaroslav Vašíček ( 9. dubna 2024 02:21 )

Pane "Jajasi" odpusťte Hladíkovi,že se vás zapoměl zeptat s kým se může scházet a přátelit!Pane Bože,kolik to máme ještě u nás ***?

Jaroslav Vašíček ( 9. dubna 2024 01:42 )

Jajasi! Když jsi blbej tak se nemontuj do politiky které vůbec nerozumíš!Tvoje komentáře vždy přinášejí spoustu znaků debility´.Jinak opravdu ctím tvé právo svobodně se vyjadřovat i když s tvými názory nemohu souhlasit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa