Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pnutí ve Fialově vládě: Uškodily jí zmatky i Rakušanův alibismus, míní politolog

Video se připravuje ...
Autor: pah - 
13. února 2024
05:00

Vztahy ve vládní koalici premiéra Petra Fialy (ODS) jsou narušeny. Politolog Milan Školník v Epicentru na Blesk.cz okomentoval nejen výsledky posledního volebního modelu, ve kterém s vysokým náskokem před ostatními vítězí hnutí ANO. Pustil se i do poměrně ostré kritiky ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který, ač má jedno z nejdůležitějších ministerstev a je zároveň místopředsedou vlády, svými posledními výroky překvapil i koaliční partnery. Politolog to označil za alibismus i nezodpovědné chování.

S politickou situací v Česku nejsou spokojeny zhruba tři čtvrtiny občanů, což podle politologa Školníka odráží právě situaci spojenou s ekonomickými otázkami, včetně přijatého konsolidačního balíčku a s ním spojené nepovedené komunikace.

Politolog: Když koaliční partner řekne něco, co si nedomluvili...

Zmatky v komunikaci však provází pětikoalici dlouhodobě, míní politolog. "To není vlastně jenom současný moment, ale dlouhodobě se kritizuje komunikace navenek. Že jeden koaliční partner něco řekne, nedomluví se to na úrovni vládní pětikoalice, pak to působí zmatky, jiný člen vlády, který to má v gesci, to zas musí dementovat. Ta komunikace uvnitř vlády se projevuje, i co se týče komunikace navenek, že ta vláda je třeba pro spoustu občanů nesrozumitelná. Nepůsobí jednotně. V momentě, kdy nejenom strana, ale i ta vláda nepůsobí jednotně, tak to má potenciál snížit důvěru občanů v ní," uvádí politolog.

Problémy ale vnímá i u komunikace úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku. Vládní koalice jej sice nazvala ozdravným, jenže podle experta nedokázala svá opatření "prodat". A navíc někteří její představitelé sami pochybují nad účinností prosazeného...

„Proč prosadit něco, co má nějaký dopad, a pak říkat, že s tím úplně nejsou spokojeni, jenom tak v rámci možností. To zase nepůsobí dobře,“ narážel na slova ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který přiznal, že s finální verzí balíčku není úplně spokojen a že jde o produkt koaličních vyjednávání.

Rakušanovo počínání? Nezodpovědnost, alibismus, míní expert

Školník také komentoval vnitřní rivalitu ve vládní koalici. „Nezapomínejme, že ty strany, i když samozřejmě spolu fungují na úrovni vlády, tak v těch ostatních volbách jsou v podstatě konkurenti,“ říkal v Epicentru politolog.

Nemalé pnutí lze přitom pozorovat ve vztahu s hnutím STAN. Ministru vnitra a šéfovi STAN Vítu Rakušanovi vytýká nedostatečné strategické uvažování. „Trošku se to obrátilo vůči ministru vnitra Rakušanovi, co se týče některých výroků ohledně třeba zestátnění ČEZu,“ komentoval jeho debaty Bez cenzury, kde Rakušan veřejně diskutuje s lidmi ze socioekonomicky slabších regionů.

Asi zřejmě propálil něco, co propálit neměl. Očividně se asi na úrovni vlády o tom nějaké diskuze se vedou, ale je to samozřejmě natolik strategické a velké rozhodnutí, že to může mít jako celé jako dopady na ekonomiku a podobně,“ hodnotil výroky Víta Rakušana  ze setkání s občany v Sokolově, kde uvedl, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů ČEZ. „Tohle samozřejmě asi není úplně vhodné říci, protože jako je to velmi politicky nezodpovědné,“ míní politolog.  

Tam jde o to, jestli si zkrátka Starostové nevzali moc velké sousto, na to dělat nějaké jakoby trošku partyzánštiny, nějaké v podstatě velké kroky, aby se zviditelnili,“ hodnotil Školník  a „zároveň, jestli se to spíš neobrací proti nim,“  dodal.

Co Rakušanovi podle Školníka koaliční partneři s největší pravděpodobností vytknuli, je „takový ten alibismus, že se tváří, jako kdyby v té vládě dva roky nebyly a že teď si sypají popel na hlavu a ono to prostě nepůsobí až tolik jednotně“.

Sněmovní volby by na přelomu letošního ledna a února podle agentury Kantar vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhé ODS by dalo hlas 15,5 procenta voličů. Piráti si v modelu pohoršili a měli by stejný výsledek jako SPD. Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly stejně jako v minulých volbách v koalici Spolu, hlasovalo by pro ně 22,5 procenta voličů.

 „Ve voličských preferencích jsou lidé velmi citliví na to, kolik mají v peněžence, zdali budou mít více nebo méně,“ dodal politolog Školník z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, že hospodářské faktory mají výrazný vliv na rozhodování voličů a formování politické podpory.

Volební model únor 2024 Volební model únor 2024 | Zdroj:CT24/KantarCZ

Gemino Gemello ( 13. února 2024 10:32 )

Křivák Rakušan nejdříve potopil Piráty, teď se o něco podobného pokouší s celou vládou. Za bolševika by to byl druhý Mohorita či Štěpán. Kariérní svazák jak vyšitý

xxxx678 ( 13. února 2024 08:05 )

Každá strana měla jít sama za sebe. Pět lidí se taky neshodne úplně ve všem, což je normální, ale tak do toho šli, pak musí nastoupit kompromisy.Chudák pan Rakušan 😁 Debaty bez cenzury..když jsem tam slyšela některé ty primitivy hospodské.. 🙁

UFO1 ( 13. února 2024 05:36 )

Není tam jedinné pozitivum,jen trapně napodobuji AB-nutella a kšiltovka. Leckdy jeden nevi,zda mluví paradie p. Jablonského nebo originál,dokonale splývají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa