Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako učitel, který školil žáka. Expertka na řeč těla popsala chování Putina před Carlsonem

Autor: Mii - 
12. února 2024
05:00

První rozhovor západnímu moderátorovi od začátku invaze na Ukrajinu poskytl tento týden ruský prezident Vladimir Putin. Vybral si bývalou hvězdu televize Fox News Tuckera Carlsona, dobrého přítele amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Ten ruskému vládci nepoložil ani jednu nepříjemnou otázku. A Putin si to náramně užíval, vedení celého rozhovoru svými gesty naprosto ovládl, popsala pro server DailyMail expertka na řeč těla Judi Jamesová.

Carlson si možná věřil, že rozhovor zvládne. Už před jeho uskutečněním popisoval, že jede Putina vyzpovídat, protože je to jeho „novinářská povinnost“. Jenže nezvládl, je přesvědčená Jamesová. Ruský prezident, který je bývalým agentem sovětské kontrarozvědky KGB, měl celou dobu navrch, což mu umožnilo dvě hodiny vyprávět o ruském vidění světa.

„Putinovy zakulacené tváře naznačovaly, že si to užívá,“ uvedla Jamesová, která o řeči těla napsala několik knih. Ruský vládce podle ní Carlsona ovládal jako učitel, který školí žáky. „Byly tam přítomné posměšky, krčení ramen a gesta, kterými podporoval svůj narativ, že je prezidentem, který se stará primárně o obranu Ruska,“ podotkla expertka.

Putin se podle ní ušklíbal ve znamení lítosti, čímž chtěl naznačit, že celá situace s Ukrajinou není jeho vinou. A máchal obranně rukama, což opět mělo znamenat, že Rusko se pouze brání.

Výrazný moment byl na začátku, když se Carlson Putina zeptal, proč se rozhodl napadnout Ukrajinu. Prezident se odmlčel, na moderátora se podíval s vrchu a pobaveně utrousil: „Tohle je talkshow, nebo vážná konverzace?“ Odzbrojený Carlson jen zůstal sedět s otevřenou pusou. „Hned první Putinovo gesto či rituál řeči těla byl aktem rozptýlení, který vypadal jako záměrné převzetí kontroly,“ hodnotí to Jamesová.

O další rozptýlení se Putin postaral, když směrem ke Carlsonovovi prohlásil: „Vaše základní vzdělání je v historii, pokud rozumím dobře.“ To může být v některých situacích kompliment. Putin tím ale podle Jamesové chtěl dát najevo, že si moderátora předem prověřil a že má nad tím moc.

Moc se snažil uzmout i častým ukazováním prstem. „To je velmi silný signál autority a kontroly,“ konstatuje expertka. „Říká to, že druhá osoba má jen mlčky poslouchat a podřídit se, pokud je vydán pokyn,“ vysvětluje. Na prstech také často počítal, čímž chtěl dát najevo, že nemá být přerušován.

Putinova oblíbená taktika byla i „poskytování důkazů“, jak to nazvala Jamesová. To se stalo například ve chvíli, kdy Putin – přednášející historickou lekci o Rusku – nechal přinést velkou složku dokumentů. „Abyste si nemyslel, že si vymýšlím věci,“ řekl Putin směrem ke Carlsonovi. „Když tohle prohlásil, zakulatily se mu tváře ve znaku pobavení,“ komentuje expertka.

„Naparování“ při o slovech o střelách

Nebyl ale jen pobavený. Během rozhovoru nastaly i chvíle, kdy Putin na Carlsona přísně zíral, například když se řešilo hypotetické připojení Ruska k NATO. Také se „naparoval“ a zvedal hrudník, když mluvil o tom, že Rusko má nejlepší hypersonické střely. A pasáži o připojení Ukrajiny do NATO předcházela slova o „školce“, to Jamesová označila za klasickou taktiku zmenšení významu tématu.

V druhé polovině rozhovoru byl Putin podle expertky uvolněnější. Opřel se do židle a natáhl ruce, už si byl jistý, že je naprosto dominantní.

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou.  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

Co se týče záhadného tiku do nohy, který Putin v jeden moment dostal, z toho se podle Jamesové nedá usuzovat, že by ruský prezident měl podlomené zdraví. Ani se mu netřásla více, jak se stalo během jeho dřívějších vystoupení. Naopak podle ní působil energicky. „Několikrát si odkašlal a napil se vody, ale to se za dvě hodiny dalo čekat,“ říká expertka.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa