Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové záběry z Putinovy tajné rezidence. Z národního parku si přivlastnil vodopád

Autor: ČTK, jmr, lig - 
29. ledna 2024
20:38

Ruský prezident Vladimir Putin zahrnul do jedné ze svých neoficiálních rezidencí v Karélii na severu Ruska čtyřmetrový vodopád Marjalachti, který byl původně součástí národního parku v oblasti Ladožského jezera, tvrdí ruský investigativní portál Dosje. Přístup k vodopádu je nyní zapovězen, místo je pod dohledem a přírodní úkaz obklopuje plot s ostnatým drátem.

Naproti vodopádu vyrostl také altánek. Ten slouží jako vyhlídkové místo jedinému člověku, který, jak uvedli novináři projektu Dosje, si "může dovolit ukrást vodopád", tedy Putinovi.

V málo známé rezidenci v Karélii nedaleko finských hranic Putin pobývá minimálně jednou ročně a pobyt spojuje s návštěvou Valaamského kláštera na ostrově Valaam, zjistili také novináři. Ti tvrdí, že se jim podařilo pořídit zatím nejlepší záběry tohoto prezidentova sídla.

Rezidenci podle jejich zjištění tvoří tři domy s názvy Chýše rybáře, Sýpka a Zahradní dům. Chýši a sýpku nicméně podle pořízených záběrů příliš nepřipomínají, jde spíše o vily. Jejich vzhled je na Putina nezvykle moderní, podotkli novináři. V areálu jsou mimo jiné také dva heliporty, mola pro jachty, pstruhová farma nebo hospodářství, kde se chovají krávy. Asi čtyři kilometry od areálu se nachází další rezidence, jejímž vlastníkem je podle zjištění projektu Dosje ruský oligarcha Roman Abramovič.

O Putinově rezidenci už v roce 2016 informovala ruská televize Dožď a v roce 2022 o ní znovu psal například portál Meduza. Mezi oficiálními Putinovými rezidencemi objekt nefiguruje a v dokumentech je jako její vlastník uváděn miliardář a člověk z Putinova blízkého okolí Jurij Kovalčuk z Petrohradu.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Putin má rezidencí několik, mezi oficiální patří Novo-Ogarjovo u Moskvy nebo Valdaj asi 400 kilometrů severozápadně od Moskvy. Média se v minulosti věnovala také jeho utajovanému honosnému sídlu v Gelendžiku na pobřeží Černého moře.

Video  Ramzan Kadyrov u Vladimira Putina - video publikované 28. 9. 2023.  - VK R. Kadyrova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa