Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Temné varování šéfa NATO: Pokud Rusko na Ukrajině vyhraje, může napadnout i další země

Autor: ČTK - 
10. února 2024
08:28

Severoatlantická aliance se podle svého šéfa Jense Stoltenberga musí připravit na konfrontaci s Ruskem, která by mohla trvat desetiletí. Spojenci by proto měli rychleji rozšířit své obranné kapacity. Stoltenberg to podle agentury DPA řekl v rozhovoru s listem Welt am Sonntag.

„NATO neusiluje o válku s Ruskem,“ zdůraznil čtyřiašedesátiletý šéf aliance. „Musíme se však připravit na konfrontaci, která by mohla trvat desetiletí,“ poznamenal zároveň. Podle Stoltenberga totiž neexistuje žádná záruka, že se ruská agrese nerozšíří i na další země, pokud vyhraje válku na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden v rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko, dříve se ale podobně vyjadřoval i o Ukrajině, takže například polský vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz se už nechal slyšet, že mu nevěří.

Podle Stoltenberga je teď nejlepší obranou podporovat Ukrajinu a investovat do vojenských schopností NATO. „Odstrašování funguje pouze tehdy, pokud je věrohodné,“ uvedl. Proto je podle něj nutné rychleji rozšířit průmyslovou základnu, aby se daly zvýšit vojenské dodávky na Ukrajinu a zároveň doplnit zásoby v zemích NATO. „To znamená přejít od pomalé výroby v době míru k rychlé výrobě, která je nezbytná v době konfliktu,“ míní.

Putin, který už téměř dva roky vede válku proti Ukrajině, podle Stoltenberga připravuje ekonomiku své země na dlouhou válku. „Protože Rusko připravuje celou svou ekonomiku na válku, musíme i my udělat více pro naši bezpečnost.“

Video  Petr Pavel v Bruselu: Dorazil s manželkou Evou, vítal ho i šéf NATO Stoltenberg.  - Blesk - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa