Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zánět mozku či infarkt! Infektolog Trojánek varuje před agresivní chřipkou a vážnými komplikacemi

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
6. února 2024
05:00

Pacienti nakažení virem chřipky si stěžují na extrémně vysoké teploty a silný kašel, který se u některých rozvinul až v zápal plic. Objevují se tak spekulace, zda se populací nešíří nějaká varianta kombinace chřipky a covidu. Přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice v Motole Milan Trojánek v Epicentru Blesk Zpráv vysvětlil, proč je tato varianta nepravděpodobná a co způsobuje, že mají pacienti tak agresivní průběh nemoci.  

 „Ono se samozřejmě vzácně může stát, že se člověk infikuje kombinací některých virů," vysvětlil Trojánek, ale zároveň zdůraznil, že taková infekce není typickou situací. V souvislosti s nedávnou pandemií covidu a také dlouhodobým nošením roušek a respirátorů může naše tělo reagovat na vir chřipky více citlivě. „Je fakt, že jak se populace dlouhou dobu nemusela s těmi jednotlivými respiračními viry setkávat, může to být po dlouhé době pro řadu pacientů první setkání nebo znovu setkání s virem chřipky, a proto to vlastně může proběhnout způsobem, že pacient může mít vysoké horečky a třeba i dlouhotrvající kašel."

Trojánek dále vysvětlil, že i když chřipkový virus primárně infikuje dýchací cesty, symptomy po celém těle jsou pak výsledkem imunitní odpovědi těla na infekci. „Virus spustí v celé řadě buněk imunitního systému produkci cytokinů a různých dalších látek, které pak následně působí v těle a vyvolávají tyto symptomy," říká opříznacích chřipky, jež zahrnují nejen respirační problémy, ale také bolest svalů, nechutenství a slabost celého těla. Opakované setkání s chřipkovým virem může vést k mírnějším příznakům, ale přesto může takový jedinec šířit infekci.

Zánět mozkových blan nebo infarkt

Chřipka se vyznačuje specifickými komplikacemi. „Může to být třeba zánět srdečního svalu nebo zánět mozku, mozkových blan. Častěji se zhoršují i chronická onemocnění u starší populace. Když ten pacient bude kardiak, tak například dojde k srdečnímu selhání, nebo když to bude diabetik, dojde ke kompenzaci diabetu, když to bude pacient, který má CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc, pozn. redakce), tak skončí v nemocnici s dušností, protože dojde k exacerbaci  (zhoršení, pozn. redakce) CHOPN," popsal některé dopady chřipky.

 „Mnohdy si to s tím úplně nespojíme, protože celkové příznaky chřipky nemusí být tak vyjádřeny, ale pacient skončí v nemocnici, protože dojde ke zhoršení toho základního onemocnění, až zpětně se třeba prokáže, že na začátku toho všeho byla chřipka,“ vysvětlil Trojánek.

„Máme s kolegy kardiology poměrně zásadní studii, která nám říká, že prodělání chřipky je spojeno s velmi vysokým rizikem nebo poměrně vysokým rizikem infarktu myokardu nebo různých kardiovaskulárních onemocnění.  A ukazuje se, že preventivní očkování dokáže významně snížit riziko třeba právě infarktu myokardu nebo některých dalších kardio či cerebrovaskulárních komplikací," vyzdvihl důležitost očkování, a to zejména u zranitelných skupin.

mildred ( 12. března 2024 13:27 )

Pamatuji si,z mých dětských let, tzn. padesátá léta, za mamka s námi chodila k Plynárně v Michli, jako prevence, proti černému kašli, tam byl ten plyn opravdu cítit, nevím proč,..někdo jí to asi poradil,...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa