Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Varianta covidu-19 pirola překvapila vědce: Dokáže infikovat plicní buňky a způsobit těžký průběh

Autor: ula, ČTK - 
16. ledna 2024
05:30

V Česku se momentálně šíří nejnakažlivější subvarianta omikronu JN.1. O té odborníci říkají, že je potomkem subvarianty s názvem pirola. Ta už dříve překvapila vědce kvůli velkému počtu mutací ve srovnání s předchozími omikronovými subvariantami, kvůli kterým se šíří rychleji a je schopná obejít imunitu po prodělané nemoci nebo očkování. Vědci nyní zveřejnili další studii, která potvrzuje jejich předchozí odhady, že pirola je nejpozoruhodnější varianta, která se vyvinula z omikronu. Mutace ve spike proteinu piroly zvyšují možnost infekce plicních buněk. Co to znamená?

I přes ukončení pandemie covid-19 stále představuje vážnou zdravotní hrozbu, zejména pro lidi s oslabenou imunitou a jinými přidruženými onemocněními. Zdraví jedinci mají sice imunitu po prodělané nemoci či očkování, ale infekce stále může vést k těžkému průběhu onemocnění nebo dlouhotrvajícím následkům.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA (CDC) už v loňském roce uvedlo, že BA.2.86 - tedy pirola - má ve svém spike proteinu o 34 více mutací než BA.2, která způsobila prudký nárůst nákaz v roce 2022, a o 36 více než XBB.1, který počátkem roku 2023 rychle ovládla USA.

Pirola proniká do plicních buněk

Kromě toho je pirola schopnější obejít imunitu a způsobit infekci u lidí, kteří již covid-19 prodělali, nebo kteří mají očkování. Jak nyní uvedl server Medical Xpress, pirola se podle německých vědců, kteří ji biologicky zkoumali, skutečně výrazně liší od předchozích subvariant omikronu. Narozdíl od nich totiž pirola dokáže vstoupit do plicních buněk s pomocí buněčného enzymu TMPRss2.

Tím vykazuje určitou podobnost s variantami alfa, beta, gama a delta, které cirkulovaly během prvních let pandemie a způsobovaly velmi závažné průběhy onemocnění. To, že může subvarianta proniknout do plicních buněk, může naznačovat, že virus je agresivnější, ale vznik infekčních virových častic v napadených buňkách je omezený, což může omezit schopnost viru šířit se.

Vědci v časopise Cell uvedli, že varianta pirola je odolná proti všem protilátkám a dokáže obejít i očkování, ale i tak ti, kteří byli očkovaní novou mRNA vakcínou, která je účinná proti varianrám omikronu, měli mírný průběh onemocnění.

Výsledky výzkumu ukazují, že čtyři roky po začátku pandemie je virus stále schopen se měnit a může opět získat vlastnosti, které mohou zapříčinit vznik závažného průběhu onemocnění.

Na konci roku 2021 se stala globálně dominantní varianta omikron, která se na základě sekvence genomu výrazně lišila od dříve cirkulujících variant. Omikron je nakažlivější než jeho předchůdci, na druhou stranu ztratil schopnost pronikat do plicních buněk, proto omikronová varianta nezpůsobuje závažný průběh onemocnění a zápal plic způsobuje spíše vzácně.

Zabírá proti pirole očkování?

Pirola sice dokázala obejít protilátky vyvolané očkováním či proděláním onemocnění, ale s menším účinkem než subvarianta eris (EG.5.1). Protilátky vyvolané očkováním upravenou vakcínou XBB.1.5 však dokázaly znatelně potlačit jak pirolu, tak eris.

Nová vakcína je dostupná i v Česku. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) opět vyzval k očkování, zejména v těchto dnech, kdy nemocnost v Česku stoupá.

„Očkování šetří peníze, abychom pak měli peníze na léčbu třeba pacientů se vzácným onemocněním,“ řekl ministr. Od prvních dodávek vakcín do ČR bylo podle dat ministerstva podáno 18,9 milionu dávek a očkováno je 65 procent populace. Podle ministra bude ale vakcinace potřeba každoročně podobně jako proti chřipce. Třetí posilující dávku má podle dat jen asi 240.000 lidí, čtvrtou 17.000. „Zabráníte tím velmi vážnému průběhu, ale nezabráníte nakažení,“ doplnil Válek.

 

Uživatel_5587241 ( 18. ledna 2024 15:07 )

Válek je zainteresovaný na odběru vakcín a tak opět pouští své lži.
Navíc si na tom mastí kapsu.
Je to Fialový hnus!!!!

PepekRes ( 17. ledna 2024 21:49 )

Bububu

Jirik-ta ( 16. ledna 2024 06:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa