Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové záběry z Putinovy tajné rezidence. Z národního parku si přivlastnil vodopád

Autor: ČTK, jmr, lig - 
29. ledna 2024
20:38

Ruský prezident Vladimir Putin zahrnul do jedné ze svých neoficiálních rezidencí v Karélii na severu Ruska čtyřmetrový vodopád Marjalachti, který byl původně součástí národního parku v oblasti Ladožského jezera, tvrdí ruský investigativní portál Dosje. Přístup k vodopádu je nyní zapovězen, místo je pod dohledem a přírodní úkaz obklopuje plot s ostnatým drátem.

Naproti vodopádu vyrostl také altánek. Ten slouží jako vyhlídkové místo jedinému člověku, který, jak uvedli novináři projektu Dosje, si "může dovolit ukrást vodopád", tedy Putinovi.

V málo známé rezidenci v Karélii nedaleko finských hranic Putin pobývá minimálně jednou ročně a pobyt spojuje s návštěvou Valaamského kláštera na ostrově Valaam, zjistili také novináři. Ti tvrdí, že se jim podařilo pořídit zatím nejlepší záběry tohoto prezidentova sídla.

Rezidenci podle jejich zjištění tvoří tři domy s názvy Chýše rybáře, Sýpka a Zahradní dům. Chýši a sýpku nicméně podle pořízených záběrů příliš nepřipomínají, jde spíše o vily. Jejich vzhled je na Putina nezvykle moderní, podotkli novináři. V areálu jsou mimo jiné také dva heliporty, mola pro jachty, pstruhová farma nebo hospodářství, kde se chovají krávy. Asi čtyři kilometry od areálu se nachází další rezidence, jejímž vlastníkem je podle zjištění projektu Dosje ruský oligarcha Roman Abramovič.

O Putinově rezidenci už v roce 2016 informovala ruská televize Dožď a v roce 2022 o ní znovu psal například portál Meduza. Mezi oficiálními Putinovými rezidencemi objekt nefiguruje a v dokumentech je jako její vlastník uváděn miliardář a člověk z Putinova blízkého okolí Jurij Kovalčuk z Petrohradu.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Putin má rezidencí několik, mezi oficiální patří Novo-Ogarjovo u Moskvy nebo Valdaj asi 400 kilometrů severozápadně od Moskvy. Média se v minulosti věnovala také jeho utajovanému honosnému sídlu v Gelendžiku na pobřeží Černého moře.

Video  Ramzan Kadyrov u Vladimira Putina - video publikované 28. 9. 2023.  - VK R. Kadyrova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa