Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč tyrany psů netrestají? Ochránci zvířat: Když je nahlásíme, nic se neděje

Autor: A. Vetkovská, J. Ulrichová - 
27. ledna 2024
05:00

Nemohl žrát, chodit. Přerostlá srst udělala z křížence jorkšíra Alvina kouli. Trápení ho zbavili v Útulku pro opuštěné a toulavé psy v Horní Hraničné u Chebu. Nikdo ale za jeho týrání potrestán nebude. Jak je to možné?

Poté, když Blesk zveřejnil příběh Alvina z Františkových Lázní, vyšlo najevo, že nebyl psím bezdomovcem. Přesto žil měsíce možná léta jako hrouda páchnoucích, ztvrdlých dredů. Páníček mu prý zemřel, a rodině bylo zvíře ukradené. Proč na ni útulek nezavolal policii?

Rozhodnout, že bylo zvíře týrané, musí nejprve veterinární správa, až pak mohou konat obecní úřady či policie. Jenže… „Už delší dobu žádné případy na státní veterinu nehlásím. Je to pro mě ztráta času a jsem jen za prudiče,“ posteskla si Blesku provozovatelka útulku Marie Lokingová.

Týraným zvířatům se věnuje od roku 1996. „I když zákony na to jsou, za celou dobu v ani jediném případě, kdy jsme podali podnět k prošetření na Krajskou veterninární správu v Chebu, to nedopadlo ve prospěch zvířete,“ vysvětluje.

Problém vidí hlavně v inspektorech. „Kolikrát jsem překvapená snahou policie, i zástupci měst a obcí často hodně bojují a snaží se pro ta zvířata péči zajistit. Všechno to ale obvykle končí právě na spolupráci s veterinou,“ dodává Lokingová.

Víte, že...

Na týrání zvířete lze upozornit i policii či obecní úřad, o tom, zda ale opravdu trpí, musí rozhodnout veterináři.

Útulek Dogsy, Jestřebí: Ztráta času

Podobnou zkušenost jako v Horní Hraničné má i Veronika Slavíková z útulku Dogsy v Jestřebí na Českolipsku. „Případy viditelně týraných psů nahlašujeme na policii i na krajskou veterinární správu. Stojí nás to spoustu času, papírování, nikdy z toho ale nic nebylo. Proto už se tolik nesnažíme,“ říká Slavíková. Raději čas a energii investují přímo do zvířete. Jako příklad uvádí Jessie (Blesk informoval), kterou nechali majitelé téměř umřít hlady. „Doslova jsme si ji od nich vyprosili, jinak by to nepřežila. Řešila to policie, majitelům se ale nepodařilo nic prokázat,“ dodává Slavíková.

Útulek U Šmudliny, Tachov: Zbytečné tahanice

Dnes už většinu případů policii ani veterině nehlásíme. Jsou z toho jen tahanice bez výsledku,“ říká i Gabriela Jägerová z tachovského Psího útulku U Šmudliny. Vzpomíná na fenku Simi s proříznutým hrdlem (Blesk také informoval). „Věděli jsme, komu patří, ale nepodařilo se prokázat, že jí to udělal majitel,“ dodává. Bez trestu zůstal i pán štěněte, které jim se zlomenou tlapou a parvovirózou přistálo v útulku přes plot a nakonec zemřelo.

Tlapky v naději, Horšovský Týn: Zvíře si raději vyprosí

Jinde jdou na tyrany už raději po dobrém. „Pokud se k nám dostane zvíře ve špatném stavu a známe majitele, podáváme trestní oznámení na policii. Většinou to řeší jako přestupky. V takovém případě se snažíme s majiteli po dobrém domluvit, aby nám psa darovali, a my jsme ho mohli co nejdříve dostat do péče, uzdravit a najít mu rychle nový domov,“ popisuje Martina Gilchová ze spolku Tlapky v naději, který provozuje útulek v Horšovském Týně na Domažlicku.

A co veterinární správa?

Státní veterinární správa podle mluvčího Petra Majera činí v oblasti dobrých životních podmínek zvířat každoročně tisíce kontrol, a to většinou na základě podnětu. Vloni jich bylo 6992, z toho u zájmových zvířat 2514, při kterých u 716 případů zjistili nějakou závadu (28,5 %). „Obecním úřadům podstoupila 488 podnětů. Ve 14 případech se mohlo jednat o trestný čin, a tak podala podnět k dalšímu šetření Policii ČR,“ dodal.

Video  Rodina ve Vlasaticích už zase množí psy. Obec to netrápí, je spokojena s tím, že se štěňata rozdávají  - Kateřina Bokrová Lang
Video se připravuje ...

Ramita ( 1. února 2024 14:31 )

Jsme to nejhorší co tuhle planetu a zvířata potkalo! Planetě i zvířatům by bez lidí bylo líp!

MADONNA ( 28. ledna 2024 08:11 )

MADONNA ( 28. ledna 2024 08:11 )

Horší je, když je tam třeba hodně psů a jsou to množírny, tak třeba 70 psů neodvezete a hlavně vám tolik pejsků nikde nepřijmou a ty bestie co tohle dělají, jsou na pozoru a hlídají si to.

MADONNA ( 28. ledna 2024 08:08 )

Vždy se takové otřesné případy musí hlásit na krajskou veterinární správu,která má jet na uvedené místo a prověřit situaci a stav zvířete.Anebo policie, ale stejně to jde přes veterinární správu. Já tam být zaměstnaná, to by byl jinej pofírung, za ty nebohý zvířata bych se klidně i rvala..

MADONNA ( 28. ledna 2024 08:03 )

Anebo tak

Zobrazit celou diskusi