Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vážná vývojová vada komplikuje Terezce (9) život: Stát rodině nepomohl, museli založit sbírku

Autor: jel - 
20. ledna 2024
15:55

Devítiletá Terezka se narodila s vývojovou vadou s názvem Artrogrypóza. Ta postihuje všechny čtyři končetiny, ve kterých má holčička zkrácené šlachy, chybějí jí svaly a má ztuhlé klouby. Nemůže proto chodit do schodů. Rodina ale žije ve druhém patře a pro maminku Alenu je čím dál obtížnější holčičku nosit po schodech. Potřebují proto schodišťovou sedačku. Stát jim ale nepomohl, založili proto sbírku.

Jak paní Alena popsala, její dcerka neohne nohy v kolenou, je proto nemyslitelné, že by chodila po schodech. „Žádali jsme od úřadu pomůcku a to schodištovou sedačku, která by nám velmi ulehčila život, ale bohužel nám ji ani napotřetí neuznali,“ uvedla maminka. Dodala, že je pro ni čím dál těžší dcerku do schodů nosit. První operaci holčička podstoupila už v jednom roce a v budoucnu ji čekají další.

Terezka potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči, sama se nenají ani neoblékne, protože ručičkami nic nechytí, má jen volně podél těla. „Musím ji vysadit na toaletu, vyčistit jí zoubky, učesat i obléknout. S jídlem je to obdobné,“ vysvětlila Alena. „Když se učíme, otáčím stránky i píši já, Terezka to nezvládne, ve škole má paní asistentku, která jí se vším pomáhá,“ dodala.

O pomoc stát rodina žádala celý rok, bohužel jejich žádosti o schodišťovou sedačku byly zamítnuty. Nyní prosí o pomoc ve sbírce, která vznikla na crowdfundingové platformě Donio. „Jelikož pracuje jenom tatínek, není možné si vzít půjčku nebo požádat někoho z rodiny, protože nikoho už nemáme a sotva poplatíme naše měsíční výdaje,“ uzavřela maminka s tím, že díky zdravotní pomůcce by se Terezka dostala do školy a ven na čerství vzduch, sama ji totiž brzy neunese.

Gretka ( 22. ledna 2024 12:02 )

Neuvádí tu proč pojišťovna nevyhoví, jistě to odůvodnila ale tady to neuvedla.

fjdksla ( 20. ledna 2024 18:52 )

Zdravotní stav holčičky je jedna věc, že se nezvládli za devět let přestěhovat do přízemního bytu, věc druhá.

Lomikel ( 20. ledna 2024 18:17 )

a co takhle složit se na kvalitní "Rotační uňuchadlo", nebo na nepostradatelnou pomůcku "Krátkozdvižnej plunžr" ?

Uživatel_5522193 ( 20. ledna 2024 16:43 )

Chápu že je to složité,ale komu má stát ještě pomáhat, bude to za chvíli jako otevřená peněženka,tak ať se lidi proboha snaží 🙈😩

Zobrazit celou diskusi