Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová se ostře obula do Fica: Schytal to za změny v trestním právu

Autor: ČTK - 
18. ledna 2024
14:03

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes před poslanci slovenské Sněmovny kritizovala vládní návrhy změn v trestním právu včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP) i samotnou snahu kabinetu premiéra Roberta Fica věc ve Sněmovně prosadit zrychleně. Podle Čaputové změny v praxi ovlivní práva poškozených ekonomickými trestnými činy, varovala také před odklonem od principů právního státu. Vládní koalici vybídla, aby před schvalováním materiálu o něm umožnila řádnou odbornou debatu.

Proti předloze, která počítá například se snížením trestních sazeb za korupci a ekonomickou kriminalitu, dále se zkrácením promlčecích dob, už vystoupily také evropské instituce. Ve středu příslušnou rezoluci proti Slovensku schválil Evropský parlament. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) zase už v prosinci uvedl, že záměry Ficova kabinetu znamenají vážné ohrožení právního státu.

Nikdo nezpochybňuje právo vládní většiny měnit jednotlivé politiky státu. Vyhrát volby ovšem neznamená možnost dělat všechno. Vyhrát volby znamená převzít na sebe největší díl odpovědnosti,“ řekla Čaputová ve svém mimořádném projevu ve sněmovně. Nynější kabinet již čtyřnásobného premiéra Fica nastoupil do úřadu loni v říjnu.

Podle Čaputové neobstojí jeden z hlavních argumentů vlády pro jednání o návrhu na změny v trestním zákoníku a dalších zákonech, a to údajné porušování lidských práv. Zpochybnila také tvrzení kabinetu, že snížením sazeb chce dosáhnout jejich nastavení na evropskou úroveň.

Slovenská prezidentka řekla, že nově by na Slovensku mělo být možné ukládat podmíněné tresty i za nejzávažnější případy ekonomické kriminality. Dodala, že například právní úprava v Česku či Německu to neumožňuje.

Návrh na úpravy trestního práva může být podle Čaputové v rozporu se slovenskou ústavou, a to kvůli ohrožení práv poškozených trestnými činy. Zkrácení promlčeních lhůt totiž podle ní způsobí, že zanikne možnost potrestat pachatele v tisícovkách případů majetkové a ekonomické kriminality. „Fakticky půjde o generální amnestii, kde se poškození nedomohou spravedlnosti,“ řekla.

Čaputová kritizovala i samotnou snahu vlády prosadit návrhy v oblasti trestní politiky státu ve zrychleném režimu, kterému nepředcházela širší odborná diskuse. Vláda původně chtěla zrušit ÚSP, který vykonává dozor také nad vyšetřováním kauz z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie, už k polovině letošního ledna. Pokračující obstrukce opozičních poslanců formou prodlužování parlamentní rozpravy ale vedla k tomu, že sněmovna zatím nehlasovala ani o žádosti vlády projednat balík zákonů ve zrychleném režimu, tedy na probíhající schůzi.

Video  Zuzana Čaputová se ohlíží za rokem 2023: Video s Pavlem, Zelenským i z výjezdů  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

žanyn ( 8. února 2024 22:04 )

A nálepky idů...

kajenka52 ( 19. ledna 2024 23:25 )

Premiér Robert Fico :

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej

v Národnej rade SR bolo

čisto politické, opozičné i farizejské.

kajenka52 ( 19. ledna 2024 23:25 )

Robert Fico:Riadenie pandémie COVID-19 ideme prešetriť s plnou vážnosťou

Kým Progresívne Slovensko požadovalo povinné očkovanie a dokonca obmedzenie, či spoplatnenie zákonnej zdravotnej starostlivosti pre neočkovaných ľudí, my žiadame pravdu a nápravu!

Preto sme zriadili post splnomocnenca pre prešetrenie manažmentu počas pandémie Covid-19. Veríme, že MUDr. Peter Kotlár má všetky odborné predpoklady pre úspešné zvládnutie tejto ťažkej úlohy.

kajenka52 ( 19. ledna 2024 23:24 )

My sme rady, že pán premier naväzuje dobré vzťahy s Maďarskom a nebudeme vojensky podporovať Ukrajinu. Sme rady, že končí Lipšicova špeciálna prokuratúra kde sa páchali zločiny na ľuďoch na ktorých si ukázali najmä majú na svedomí úmrtia advokátov a generála Lučanského. A táto bradavica to všetko kryla . A to nehovorím o úmrtí počas covidfrašky kde mlčala a podporovala túto genocídu

kajenka52 ( 19. ledna 2024 23:18 )

👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi