Vzorky odebrané na místě byly odeslány k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. „To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1,“ potvrdil Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Uzavřená pásma ani mimořádná veterinární opatření se v lokalitě vymezovat nebudou. Je to na základě výjimky dané evropskou legislativou, že chovatel nedodává drůbež ani její produkty na trh. Riziko dalšího šíření je tak minimální.

Ptačí chřipka je zpět

Veterináři i tak apelují na chovatele, aby bedlivě sledovali zdravotní stav drůbeže a ptáků ve svých chovech. Jen v pátek minulý týden bylo odhaleno šest obdobných ohnisek napříč republikou.

Tři ve Zlínském kraji, dva na Vysočině a jeden případ v Olomouckém kraji. Virus ptačí chřipky se tak do Česka vrátil po osmiměsíční odmlce. Od počátku roku vědí veterináři o 11 místech, kde virus zaútočil.

Velká zkáza

Zatím největšího ohnisko pračí chřipky bylo celorepublikově odhaleno právě v Plzeňském kraji. Nemoc byla loni potvrzena v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Znamenala likvidaci tři čtvrtě milionu slepic a milionů vajec! 

Podle Českomoravské drůbežářské unie to představovalo asi 15 procent všech nosnic v komerčních chovech v ČR. Plný provoz obnovila společnost, která drůbežárnu provozuje, až koncem letních prázdnin.

VIDEO: Kvůli ptačí chřipce museli loni v Brodu nad Tichou na Tachovsku zlikvidovat stovky tisíc slepic.

Video
Video se připravuje ...

V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, museli utratit statisíce slepic. HZS PK, Drony SIT