Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Utratí se 50 tisíc kachen! Výborný ohlásil další ohnisko ptačí chřipky

Autor: ČTK - 
5. února 2024
17:36

Třetí letošní ohnisko ptačí chřipky potvrdili veterináři ve Valdíkově na Třebíčsku. V tamním komerčním chovu bude nutné utratit 50.000 kachen. Na síti X to dnes uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Předchozí dvě ohniska byla v Pardubickém kraji, jedno v Kosoříně a druhé na farmě Sklené na Svitavsku.

„Situaci budeme spolu s veterinární správou řešit na místě zítra (v úterý) ráno,“ napsal ministr.

Podle Státní veterinární správy se ptačí chřipka objevila v komerčním chovu kachen na výkrm společnosti AGRO-V. Chovatel v neděli nahlásil náhlé masivní hynutí kachen ve dvou z osmi hal. Kachny v těchto halách navíc měly příznaky typické pro ptačí chřipku, mezi něž patří apatie, průjem a dechové potíže. Veterináři u nich dnes potvrdili vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1.

„Budeme muset všechno zlikvidovat. Pro nás to znamená samozřejmě ztrátu a uvidíme, jestli vůbec nějak přežijeme," řekl ČTK jednatel společnosti Jan Virag. Uvedl, že nákazu ptačí chřipkou už firma zažila asi před rokem ve středních Čechách ve svém menším chovu kachen, bylo jich tam okolo 12 000. „To jsme zvládli," řekl. Ve Valdíkově je podstatně větší chov, kachny byly podle jednatele před porážkou. „My jsme měli vyskladňovat v neděli večer a v neděli ráno mi volal ředitel farmy, že je tam tenhle problém," uvedl.

„Zbývající kachny v chovu budou utraceny. Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru,“ uvedla veterinární správa. V těchto pásmech budou platit mimořádná opatření, mimo jiné se omezí přesuny drůbeže. Nebude v nich také možné pořádat hromadné akce jako burzy či výstavy ptactva, které jsou velkým rizikem šíření nákazy. Veterináři rovněž provedou soupisy chovů.

Vedle tří komerčních chovů letos veterináři potvrdili i 13 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech. „Stejná nákaza byla potvrzena také u čtyř uhynulých volně žijících ptáků,“ dodala veterinární správa.

Video  V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, musí utratit statisíce slepic.  - HZS PK, Drony SIT
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi