Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kvůli ptačí chřipce zlikvidují 70 tisíc slepic a kohoutů u Chocně. Ministr Výborný: Rodičovský chov

Aktualizováno -
30. ledna 2024
19:57
Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2024
16:36

V komerčním chovu firmy Mach Drůbež u Chocně se objevila ptačí chřipka. Nutné bude zlikvidovat téměř 70 000 slepic a kohoutů. ČTK to řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích. Podle Agrární komory mohou být škody v desítkách milionů korun, ekonomický dopad na trh ale nečeká. Podle komory činí 70 000 masných slepic necelá tři procenta z celkového počtu v ČR. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stát firmě Mach Drůbež bude kompenzovat veškeré škody na zvířatech.

O výskytu ptačí chřipky v komerčním chovu informoval na síti X také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Bohužel se naplnily naše obavy z šíření ptačí chřipky. Máme potvrzený první letošní výskyt ve velkém komerčním chovu na Pardubicku. Spolu s vedením veterinární správy aktuálně mířím do sídla firmy v Litomyšli,“ uvedl ministr na síti X.

Podle ministra Výborného bude stát firmě kompenzovat veškeré škody na zvířatech. "Protože je to rodičovský chov, budeme kompenzovat ze 100 procent, stejně tak všechny související náklady, například na ochranné pomůcky, cenu samotné likvidace i ušlý výnos, protože chov bude muset být na určitou dobu přerušen. Haly se budou muset dezinfikovat," uvedl Výborný.

Ministerstvo zemědělství bude společnosti vyplácet zálohy, chov se neobnoví dříve než v květnu, neboť bude nutné sehnat značný počet kusů drůbeže.

Podezření na nákazu vzniklo podle veterinární správy na základě hlášení náhlého úhynu stovek slepic v jedné z hal. Veterinární inspektoři na místě provedli šetření, odebrali vzorky a Státní veterinární ústav Praha dnes potvrdil vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1.

Produkují tam násadová vejce na brojlery

Veterináři vytyčí kolem chovu na farmě Kosořín tříkilometrové a desetikilometrové pásmo, které částečně zasáhne i do Královéhradeckého kraje.

V užším pásmu se bude sepisovat drůbež v malochovech a odebírat vzorky, žádný velkochov se v něm nenachází. Ve větším desetikilometrovém okruhu komerční velkochovy jsou, veterináři je budou monitorovat. Malochovatelé by měli drůbež uzavřít, aby se nemohla kontaminovat například trusem divokých ptáků. Ochranná opatření budou platit po likvidaci ohniska v menším okruhu minimálně 30 dnů. V pásmech budou omezeny přesuny drůbeže a bude také zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy ptactva.

„Je to rodičovský chov masného typu, to znamená slepice a kohouti produkující násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři, kteří se potom vykrmují,“ uvedl Axmann.

Podle Axmanna bude nutná likvidace ohniska nákazy i všechna vejce, která z chovu pocházejí. Hospodářství se nachází u obce Kosořín, kde se ptačí chřipka vyskytla už v roce 2007. Tvoří je deset samostatných hal, nákaza byla zatím potvrzena v jedné z nich.

„S hodně velkou pravděpodobností není možné zajistit, aby nedošlo k nakažení i v ostatních halách. Opatření bude podléhat celé hospodářství,“ řekl Axmann. Veterináři vytyčí takzvané ochranné pásmo a pásmo dozoru. Bude v nich nutné provést soupis veškeré drůbeže.

Agrární komora: Velká ztráta, jde o plemenné nosnice

„Z pohledu chovatele jde o velkou ztrátu. Jedná se o plemenné nosnice, které produkují násadová vejce, z nichž se líhnou kuřata na výkrm, a škody mohou vyjít až na desítky milionů korun podle stáří hejna,“ sdělil ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Výraznější dopad na celkový trh by ale ztráta tohoto chovu mít neměla. Kolem 70 000 kusů masných slepic činí necelá tři procenta z celkového počtu v ČR.

„Soběstačnost Česka je zdaleka vyšší než 100 procent. Může však dojít ke zhoršení podmínek obchodování pro chovatele. Nejdůležitější nyní je, aby nákaza nezasáhla další hospodářství, ať už se jedná o komerční chovy či drobné chovatele,“ uvedl Doležal.

Doporučení k striktnímu dodržování zásad

Vzhledem k nárůstu ohnisek ptačí chřipky v okolních státech bylo podle Doležala jen otázkou času, kdy se virové onemocnění začne šířit i v České republice. Nejčastěji se drůbež nakazí od volně žijících ptáků, a to kontaminací vody či krmiva. Ptačí chřipka se šíří zpravidla v podzimním a zimním období, tedy v době migrace volně žijících ptáků, ale v posledních dvou letech nejsou výjimkou ani ostatní období roku.

„Agrární komora České republiky a Českomoravská drůbežářské unie důrazně doporučují chovatelům drůbeže striktní dodržování zásad biologické bezpečnosti v komerčních i domácích chovech a zamezení kontaktu s volně žijícím ptactvem,“ dodal Doležal. Šíření nákazy může pomoci zabránit preventivní zasíťování venkovních výběhů v malochovech a venkovních chovech, a především umístění krmiva a zdroje vody do vnitřních prostor.

Dosud největší ohnisko ptačí chřipky ve velkochovu v Česku se objevilo koncem roku 2022 v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bylo nutné zlikvidovat přes 740 000 kusů drůbeže.

Společnost Mach Drůbež patří k největším producentům jednodenních brojlerových kuřat v Česku i na Slovensku, podle informací na webu má na trhu přibližně 35procentní podíl. Týdně dodá chovatelům 2,5 milionu kuřat. Kapacita farem je až 2,1 milionu slepic, které ročně snesou až 300 milionů vajec. Firma má i vlastní výkrmy brojlerů.

Video  Ministr Výborný o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

johnny stopper ( 30. ledna 2024 19:50 )

𝔱𝔳𝔬𝔧𝔢 𝔯𝔬𝔲𝔰𝔨𝔞 𝔠𝔥𝔯𝔞𝔫𝔦 𝔪𝔫𝔢, 𝔪𝔬𝔧𝔢 𝔯𝔬𝔲𝔰𝔨𝔞 𝔠𝔥𝔯𝔞𝔫𝔦 𝔱𝔢𝔟𝔢.

Petr Kuchynka ( 30. ledna 2024 19:21 )

Cílená likvidace chovů, stejný podvod jako covid

Zobrazit celou diskusi