Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové ohnisko ptačí chřipky: Bude zahubeno dalších 20 tisíc slepic a kohoutů

Aktualizováno -
2. února 2024
17:05
Autor: ČTK - 
2. února 2024
15:23

Veterináři zjistili v Pardubickém kraji další výskyt ptačí chřipky ve velkochovu drůbeže. Po Kosoříně se potvrdila i na farmě Sklené na Svitavsku. Na síti X to dnes uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Utrácení drůbeže ve velkochovu nakaženém ptačí chřipkou ve Skleném začne v pondělí. Za dva dny by mělo být usmrceno 20.200 chovných slepic a kohoutů.

„Čekáme ještě na definitivní potvrzení z laboratoře. V tamním velkochovu je zhruba 22 000 kusů drůbeže,“ řekl ČTK Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích. Podle něj se ve Skelném chová rodičovský chov slepic a kohoutů masného typu stejně jako v Kosoříně. Obě farmy patří společnosti Mach Drůbež.

V Kosoříně začalo ve čtvrtek utrácení 73 000 kusů drůbeže. První den se podařilo zaplynovat tři z deseti chovných hal a vynosit uhynulá zvířata ze dvou z nich. Likvidace pokračuje i dnes a měla by skončit v sobotu. Zvířata se usmrcují oxidem uhličitým, který se napouští do utěsněných hal. Uhynulé slepice a kohouty zaměstnanci firmy nakládají a odvážejí do asanačního podniku v 40 kilometrů vzdáleném Žichlínku. Celková hmotnost chované drůbeže činí asi 300 tun. Do kafilerie také poputují všechna násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři.

Společnost Mach Drůbež patří k největším producentům jednodenních brojlerových kuřat v Česku i na Slovensku, podle informací na webu má na trhu přibližně 35procentní podíl. Týdně dodá chovatelům 2,5 milionu kuřat. Kapacita farem je až 2,1 milionu slepic, které ročně snesou až 300 milionů vajec. Firma má i vlastní výkrmy brojlerů. Ve velkochovu v Kosoříně byla ptačí chřipka zjištěna i v roce 2007. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) bude stát firmě kompenzovat veškeré škody, společnost je odhaduje na několik desítek milionů korun.

Video  V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, musí utratit statisíce slepic.  - HZS PK, Drony SIT
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi