Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel a Fiala se sešli i s manželkami na Hradě: Kančí kýta a moravské víno na novoroční oběd

Aktualizováno -
3. ledna 2024
15:14
Autor: ČTK, simao - 
3. ledna 2024
10:25

Premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou Janou dorazili dnes krátce před polednem na Pražský hrad, kde poobědvají s prezidentem Petrem Pavlem a jeho chotí Evou. Hlavním chodem tradičního novoročního oběda bude kančí kýta na smetaně s brusinkami a variací knedlíků, sdělil dnes ČTK ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář. Fiala po setkání na sociální síti X uvedl, že potvrdilo, že oba politici mají podobný pohled na společenskou i mezinárodní situaci.

„Na novoročním obědě s prezidentem republiky jsme měli příležitost ohlédnout se za uplynulým rokem a zároveň se věnovat tomu, co nás čeká letos. Setkání prezidenta a premiéra s manželkami je dobrá tradice. Bylo to příjemné setkání, které potvrdilo, že máme podobný pohled na společenskou i mezinárodní situaci,“ uvedl premiér.

Za Pavlova předchůdce Miloše Zemana se novoroční obědy podávaly na zámku v Lánech. Zeman s Fialou loni poobědvali mimo jiné vepřové řízečky s bramborovým salátem, o rok dříve se podávala tradiční svíčková.

Čtveřice dnes začne předkrmem v podobě salátu z černé čočky beluga a následně hovězím vývarem s játrovými knedlíčky a zeleninou brunoise. Po hlavním chodu, kančí kýtě, oběd zakončí čokoládovým řezem s malinovým sorbetem.

Ovocný sorbet se poměrně často v minulosti podával i při Zemanových obědech s Fialou či dříve s jeho předchůdcem Andrejem Babišem (ANO).

Hrad k obědu zvolil červené víno rodinné značky Gryllus z vinařské obce Nový Šaldorf, ročník 2017.

Podle fotografií na webu Hradu si Pavlová oblékla modrý kostým, zatímco Fialová šedé šaty se vzorem. Premiér zvolil fialovou vzorovanou kravatu, prezident vínovou. Obě dámy také obdržely květiny.

Debata o euru

Obvykle se jedná o společenské setkání, během kterého ale prezident s premiérem často mluví i o politických tématech. Jednou z věcí, kterou by dnes mohli Petr Pavel s Petrem Fialou probrat, je postoj k přijetí společné evropské měny.

Prezident v novoročním projevu vyzval ke konkrétním krokům ke splnění závazku, koaliční vláda Spolu a Pirátů se STAN se aktuálně na postoji úplně neshoduje.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Hospodářské noviny loni v listopadu informovaly o tom, že ministerstva se přou o to, zda by vláda měla k přijetí eura začít dělat kroky. Zpráva ministerstva financí a České národní banky konstatovala, že Česko bude zřejmě letos plnit některá z takzvaných maastrichtských kritérií pro zavedení měny. Dokument ale zároveň doporučoval nedělat v tomto směru žádné kroky, což kritizovali ministři za hnutí STAN.

Tradici novoročních obědů hlavy státu s předsedou vlády v Lánech zahájil Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky.

Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou. V roce 2021 přítomnost Ivany Zemanové a Moniky Babišové zhatila koronavirová pandemie.

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

MADONNA ( 9. ledna 2024 00:30 )

Už,aby šli od válu... Učitel, ať si dřepne do třídy a voják do tanku.... Máme vás plný zuby pokrytci!!!

MADONNA ( 9. ledna 2024 00:29 )

Už,aby šli od válu... Učitel, ať si dřepne do třídy a voják do tanku.... Máme vás plný zuby pokrytci!!!

MADONNA ( 9. ledna 2024 00:27 )

jajas ( 4. ledna 2024 21:05 )

No neblbni, jakoby žádná vláda nezanedbala něco....ale chápu...bo Babiš.... 😁

jajas ( 4. ledna 2024 17:05 )

To nevím, uvedl jsem konkrétně ty čipy...asi to před osmi lety nebylo tak aktuální?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa