„V průběhu silvestrovských oslav v Praze policisté přijali na tísňovou linku bezmála tisíc volání. Nejčastěji se jednalo o oznámení použití pyrotechniky v místě, kde to zakazuje vyhláška, dále byly oznamovány drobné požáry košů a kontejnerů,“ uvedla mluvčí. K potyčkám policisté vyjížděli i do domácností, kde se odehrávaly mezi příbuznými a známými.

Devět lidí policisté zadrželi za potyčky na Václavském náměstí a v jeho okolí. Zadrželi také muže, který se po půlnoci vloupal do benzinové čerpací stanice v Černokostelecké ulici. Z téměř 70 přestupků, kterými se policie zabývala, byla drtivá většina spojená se zákazem odpalování pyrotechniky. Jeden policista ve vrchní části Václavského náměstí od odpálené pyrotechniky utrpěl popáleninu na noze.

„Přestože se policisté po celou noc v Praze nezastavili, v porovnání s předchozími roky se jednalo o jeden z klidnějších silvestrů,“ podotkla mluvčí. Odpalování drobné pyrotechniky v centru města podle ní trvalo po půlnoci necelých devět minut, což byla proti jiným rokům nesrovnatelně krátká doba.

Tísňová volání

Záchranáři přistavili na Václavské náměstí vozidlo Golem, každoročně v něm ošetřují například lidi, kteří se zranili pyrotechnikou. „Naše přání? Aby lidé ideálně zcela vynechali používání zábavní pyro,“ uvedla Zdravotnická záchranná služba Hlavního města Prahy na sociální síti X. Nakonec záchranáři řešili zhruba dvě desítky takových poranění.

Video
Video se připravuje ...

Takhle to v Praze bouchalo o silvestrovské půlnoci na přelomu roku 2019 a 2020. Amos Chapple Photography

Dopravní opatření

Zákazy parkování se v Praze i na Nový rok týkají zejména Václavského náměstí, okolí Karlova mostu a Staroměstského náměstí. První omezení začnou platit 31. prosince již od 12:00. Prodloužený je provoz metra a posílený bude provoz nočních tramvají. Zákaz parkování bude platit 31. prosince od 12:00 do 10:00 v pondělí 1. ledna. Novoroční ohňostroj Praha nepořádá od ledna 2020. Místo něj město poskytne třeba slevu na vstupném do zoo. 

Především procházky

Silvestrovský podvečer využili lidé v centru Prahy i díky teplému počasí hlavně k procházkám. Češi i zahraniční turisté vyrazili například na Pražský hrad, Kampu, Staroměstské či Václavské náměstí. Zastavovali se také u pietních míst, která připomínají tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Jen výjimečně se kolem 17:00 v centru ozýval hluk z pyrotechniky, která je od roku 2020 ve středu metropole zakázaná. Petardy byly s přibývající tmou slyšet stále více, a to i například na sídlištích.

Hasiči nicméně během silvestrovské neděle do 23:00 zasahovali u šesti případů. Největší frmol zaznamenali pochopitelně po půlnoci. Za první hodinu od největší slavy vyjížděli k 11 případům. Kvůli petardě například začal hořet kontejner v Letňanech, v centru Prahy zase hořelo na balkoně. I policisté podle jejich mluvčí Evy Kropáčové řešili spíše jednotky přestupků, které souvisely s pyrotechnikou.

Anketa

Vadí vám ohňostroje?

Ano
Ne

Fotogalerie
63 fotografií