Oba zachránci, Igor Tuška (44) z cizinecké policie a detektiv M. T. (33), který se věnuje hospodářské kriminalitě, se v situaci, kdy mají nešťastného člověka odradit od sebevraždy, ocitli poprvé. „Šel jsem na státní zastupitelství a cestou k metru jsem si všiml, že po horní části zábrany na Nuselském mostě jde člověk,“ vzpomíná detektiv.

Video
Video se připravuje ...

Muž se procházel po zábradlí Nuselského mostu. (28. února 2024) Rudolf Vojtíšek

Změnil plány a zamířil k sebevrahovi, který mířil do středu mostu nad největší hloubku. Byl u něj první. „Když jsem pod něj přiběhl, zavolal jsem, prosím neskákejte. Brečel, nemluvil, jen posunkoval. Bylo zřejmé, že je ve vážné psychické nepohodě,“ líčí dramatické chvíle kriminalista. Zoufalý muž ale postupoval stále dál. „Věděl jsem, co říkat nemám, třeba věty typu, to se vyřeší, nemůže to být tak hrozné, ale netušil jsem, co říct mám,“ přiznává detektiv. Rychle proto vytočil mobilem kolegyni vyškolenou pro tyto situace. „Instruovala mě, co mám říkat, případně mě opravovala,“ líčí detektiv.

Nedělej to, neskákej

Zhruba do deseti minut přijel na místo Igor Tuška, který již absolvoval kurz vyjednávání, ale se skutečným sebevrahem komunikoval také poprvé. Na pomoc ho vyslal operační důstojník. „První, co jsem na něj křikl, bylo nedělej to, neskákej,“ vybavuje si Tuška. „Hodně chodil, párkrát zakopl, zavrávoral, hrozilo, že spadne dolů nechtěně. Po nějaké chvíli jsme ho přemluvili, aby si sedl. To už bylo lepší,“ říká. Asi po 40 minutách muž seskočil na most. Poranil si nohu, ale žil. Tam už se ho ujala záchranka. „Byla to úleva, úžasný pocit, že se podařilo zachránit člověka,“ dodává kriminalista.

Proč chtěl zemřít

Muž zachráncům své problémy konkrétně nepopsal. Prý to bylo víc věcí najednou. „Jen opakoval, že už dál nemůže, že je to všechno těžký, že je vyčerpaný, že to chce skončit, protože už je unavený životem. Neviděl jinou cestu, než tuhle,“ vzpomínají policisté.

Vzkaz pro zachránce

Poté, co se muž ocitl již v bezpečí na pevné zemi, svým zachráncům prý nic neřekl. Později se ale od kolegů, kteří doprovázeli záchranku s ním do nemocnice, dozvěděli, že se omlouval. Říkal, že ho to mrzí, že mohli dělat někde něco platnějšího.

Řekněte si o pomoc

Přerostly vám starosti a trápení přes hlavu a už nevíte jak dál? Obraťte se na odborníky na bezplatné Lince první psychické pomoci: 116 123. Na příjmu jsou nonstop.

Fotogalerie
24 fotografií