Řidiči, kteří v noci na Velký pátek projížděli po pražské magistrále, se zřejmě nevyhnuli bezpečnostní kontrole. Stejně jako každý rok, i letos policisté uspořádali velkou bezpečnostně-dopravní akci, která se zaměiřla právě na kontrolu řidičů a stavu jejich vozidel. „V průběhu noci bylo zkontrolováno bezmála 1500 osob a více než 1100 vozidel. Bylo zjištěno 214 přestupků, 22 z nich bylo oznámeno správnímu orgánu,“ popsala Blesku policejní mluvčí Eva Kropáčová. 

Čtyři řidiči byli pod vlivem alkoholu, sedm pod vlivem drog. Policistům se také podařilo zadržet dva pachatele trestného činu - jeden má „na triku“ maření výkonu úředního rozhodnutí, protože řídil, i když to měl zakázáno, druhý byl v celostátním pátrání jako hledaná osoba. 

„V průběhu noci jsme řešili také přestupky týkající se technického stavu vozidel, dopravní policisté se navíc zaměřili také na kontroly toho, zda mají lidé zaplacené pokuty, nebo ne,“ uvedla Kropáčová s tím, že policisté řešili také několik řidičů, kteří pokuty zaplacené neměli. „Pokud na místě neměli peníze na uhrazení, vozidlo jsme jim odstavili a odebrali jim registrační značky, což je naše oprávnění,“ dodala. 

Řada přestupků se týkala také technického stavu vozidla - řidiči měli na vozidla například nainstalováno něco, co tam být nesmí, typicky například polepy čelních skel. „V případě, že na místě řidiči neodstraní závadu, policisté jsou oprávněni jim na místě odebrat technickou na dobu 30 dnů,“ popsala mluvčí.

Na místě bylo více než 100 policistů včetně těch z dopravní, pořádkové či kriminální služby, dále speciální taxi tým, příslušníci celní správy, strážníci Městské policie Praha a také cizinecká policie. „Oblast také - stejně jako pokaždé - monitoroval ze vzduchu policejní vrtulník, kdyby na místě došlo například k újezdu kontrolovaných řidičů,“ dodala mluvčí. 

Fotogalerie
19 fotografií