Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Praze zadrželi Rusa, který prý prchá před Putinovým režimem. Rusové po něm pátrají

Autor: ČTK - 
8. ledna 2024
20:36

Na pražském letišti Václava Havla v neděli na základě mezinárodního zatykače zadrželi Rusa Jevgenije Gerasimenka. Podle lidí, kteří jsou se zadrženým mužem v kontaktu, jde v jeho případě o politickou kauzu a údajné finanční delikty slouží jako zástěrka k tomu, aby Rusko dostalo emigranta zpět. O přípustnosti vydání Gerasimenka zpět do Ruska bude rozhodovat pražský soud. Napsal to dnes server Deník N.

„Můžeme potvrdit, že dne 7. ledna 2024 v dopoledních hodinách byla na mezinárodním letišti Praha-Ruzyně, bezprostředně po příletu letadla z Rigy, zadržena osoba ruské státní příslušnosti,“ uvedl mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Podle policie chce muže Rusko vydat zpět do vlasti kvůli údajným finančním podvodům „velkého rozsahu“.

Gerasimenko podle Deníku N letěl z lotyšské Rigy přes Prahu do Paříže. V Lotyšsku ho nezadrželi.

Ve Francii žádá o politický azyl. Tvrdí, že je v Rusku pronásledovaný za své protiválečné postoje a účast na několika protestních akcích.

Rusko po něm vyhlásilo mezinárodní pátrání oficiálně nikoliv kvůli jeho odporu k agresi vůči Ukrajině, ale protože se měl dopustit závažných ekonomických zločinů. Takové zatykače na uprchlé lidi Rusko v posledních letech vydává opakovaně, aby je dostalo zpět do země a mohlo je soudit.

„Já se tedy divím, že ještě nějaký západní stát reaguje na žádosti Ruska o zatčení prchajících ruských občanů obviněných z ekonomických trestných činů. Většina politických vězňů sedí v ruských věznicích nikoliv za své přesvědčení, ale za vymyšlené ekonomické zločiny,“ cituje Deník N ruského advokáta Vadima Prochorova, který hájil osobnosti z řad ruské opozice včetně předáků Ilji Jašina či Vladimira Kara-Murzy.

Postup české policie pokládá Prochorov, který však Gerasimenka podle svých slov nezastupuje ani nezná, za nepřijatelný. Uvedl, že také nejznámější ruský politický vězeň Alexej Navalnyj byl v prvních procesech odsouzen za hospodářské delikty, které ale pravděpodobně nespáchal.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Kompletní online

Video  Vojenská přehlídka v Moskvě: Putin vystoupil na Rudém náměstí  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa