Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čtvrté patro jako past! Studenti se ocitli ve slepé uličce 20 metrů nad zemí a neměli kam utéct

Autor: Zpravodajové Blesku - 
24. prosince 2023
05:00

Neměli kam prchnout. Po jediné únikové cestě kráčel vrah. Studenti filozofické fakulty, kteří byli při čtvrtečním útoku zrovna v nejvyšším podlaží budovy, se ocitli v pasti.

Čtvrté patro, kde střelec podle dostupných informací způsobil největší hrůzu, se stalo slepou uličkou. Zatímco první tři patra disponují chodbou vedoucí kolem dokola ve tvaru čtverce a mají velké centrální schodiště, čtvrté je neprůchozí. Kromě dvou výtahů, které ovšem byly z taktických důvodů vypnuty, odtud vede jediná cesta po schodech o patro níž. Po schodech, po nichž přišel zabiják se zbraněmi.

Studentům a vyučujícím tak nejspíš zbývaly jen dvě možnosti, jak si zachránit život. Zabarikádovat se ve třídách či na toaletě, nebo utéct oknem na ochoz ve výšce zhruba 20 metrů nad zemí. A pak za roh na římsu. Takovou šanci bohužel nedostali všichni. Mezi nimi ředitelka Ústavu hudební vědy Lenka Hlávková, jejíž jméno bylo z obětí zveřejněno jako první. Hudební věda se totiž vyučuje ve třídách hned na začátku chodby čtvrtého patra.

Měli jsme hodinu. Jeden ze studentů mě přerušil, že mu kamarádka píše, že je zamčená na toaletách ve 4. patře,“ popsala pro Radiožurnál docentka Daniela Tinková, která vedla hodinu historie ve druhém patře.

Vyběhli jsme z učebny, chtěli jít nahoru, ale zarazil nás proud utíkajících studentů, kteří plakali a křičeli, že se nahoře střílelo. Zavřeli jsme se tedy v jedné místnosti a zabarikádovali se. Asi po hodině a půl nás vyvedla policie.

Filozofická fakulta UK v době útoku: Čtvrté patro jako past Filozofická fakulta UK v době útoku: Čtvrté patro jako past | Infografika Blesku

O dvě patra výš střelec nemilosrdně vraždil. Vtrhl i do učebny č. 423, která se nachází až na konci chodby 4. patra. Vedle už jsou jen záchody, dál se jít nedá. Hodinu úvodu do lingvistiky znakových jazyků zde měla profesorka A. M. „Na rozdíl od mnoha ostatních měla »štěstí«. Byla střelcem opakovaně zasažena a bude muset setrvat nějakou dobu v nemocnici. Ale přežila. Řada jejích kolegů a studentů tolik štěstí neměla,“ informoval včera na sociálních sítích její zeť.

Dívka z římsy: Prostřelil dveře, odešel, ale pak se vrátil…

Ten snímek obletěl svět. Deset studentů, krčících se na hubené římse filozofické fakulty. Prchli tam oknem z učebny ve čtvrtém patře, a zachránili si tak život. Bohužel ne všichni… „Měli jsme hodinu a začaly se ozývat divné rány. Mysleli jsme, že někdo blbne na chodbě, ale pak někdo prostřelil dveře. Schovali jsme se za lavice,“ popsala pro Radiožurnál jedna ze studentek z ikonické fotografie. Skončila v nemocnici, rozrušená a se zraněnou rukou, ale živá.

Střelec podle jejích slov na chvíli odešel, ale následně se vrátil, začal střílet znovu a vyrážet dveře. Studenti tedy utekli oknem. „Byli jsme ve čtvrtém patře a měli jsme štěstí, že za naší učebnou byla střecha. Vylezli jsme na ni a zalezli za roh na římsu. Pod námi byl balkon. My jsme tam poměrně dlouho čekali, ale pak jsme slyšeli, že zřejmě vylezl za námi, tak jsme skočili na ten balkon. Vyrazili jsme okno a utekli vnitřkem ven. Kamarádi mají zlomeniny, odřeniny. Ale někdo z té římsy spadl na zem,“ popsala hrůzné chvíle.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Kompletní online
Video  Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...