Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Týden po masakru na FF UK: Pietní místa v centru Prahy se nadále plní svíčkami a dojemnými vzkazy

/
  • Svíčky, květiny, vzkazy do nebe nebo plyšáci a sladkosti, tak vypadají pietní místa v centru Prahy týden po tragické události na FF UK.
    29. prosince 2023 ● 05:00

    Lidé po tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zaplavují svíčkami a květinami pietní místa na různých místech v centru Prahy. U rektorátu UK na Ovocném trhu planou tisíce svíček. Stejně tak na schodech u samotné budovy FF UK, kde před týdnem vyhaslo 14 životů. Uctít památku obětí vrahova řádění chodí lidé ale i do Klánovického lesa, kde jsou desítky růží, svíčky i plyšáci.

    Týden po jedné z největších tragédií v moderní historii Česka lidé stále zaplňují pietní místa v centru Prahy svíčkami a květinami. Nejvíce jich je na schodech samotné Filozofické fakulty, kde vrah popravil 14 obětí, mezi nimiž byli studenti i učitelé. Ti, kteří se na pietní místa vydávají, jsou z tragédie stále viditelně otřeseni. Někdo má slzy na krajíčku, někdo přímo pláče. Uctít památku obětí přichází studenti, rodiče s dětmi, ale i starší ročníky. Na pomoc obětem střelby a jejich rodinám ve sbírkách lidé již přispěli bezmála 55 milionů korun. Podpořit rodiny obětí střelby lze díky Nadačnímu fondu Univerzity Karlovy, kam zatím připutovaly dary od téměř 40 tisíc dárců. Přispět lze také na webu Znesnáze21.

  • 1.

    Náměstí Jana Palacha

    Na náměstí Jana Palacha se nachází pietní místa hned dvě. Menší z nich je v prostředku samotného náměstí, kam lidé kladou svíčky, květiny i dojemné vzkazy. Při pohledu na budovu FFUK a pomyšlení na to, co se zde před týdnem odehrálo, téměř mrazí v zádech. Na střeše budovy vlaje černý prapor a na půl žerdi stažená česká vlajka.

    Svíčky, květiny, vzkazy do nebe nebo plyšáci a sladkosti, tak vypadají pietní místa v centru Prahy týden po tragické události na FF UK.
    Autor: Blesk

  • 2.

    Budova Filozofické fakulty UK

    Vůbec největší pietní místo se stalo ze schodů budovy FFUK. Lidé svíčkami zaplnili doslova celý vstup do budovy a další stále přibývají. Kromě svíček a květin je zde také spousta vzkazů pro oběti i jejich rodiny. „Myslíme na všechny oběti a zraněné, na všechny jejich rodiny, příbuzné a známé. Žádná slova nemohou vyjádřit zármutek, který s vámi v tuto bolestnou chvíli cítíme,“ stojí na jedné z cedulí na schodech před budovou. Hromadí se zde ale i plyšáci, sladkosti, ručně malované obrázky či různé osobní předměty.

    Video
    Video se připravuje ...

    Lidé svíčkami zaplnili celé schodiště před vstupem do budovy Filozofické fakulty UK. Blesk

    Na několika místech na zdech FFUK je vylepen také papír s nápisem: „Fildo, i když je to na nás moc, tak tě objímáme. Nemůžeš za to, že tě někdo zranil, nenecháme tě v tom, slibujeme, nenecháme. Nenecháme v tom nikoho.“ U pietního místa se zastavují i skupinky turistů, kterým jejich průvodci líčí, co zde místní právě prožívají. Zděšení a smutek je patrný i v jejich tvářích.

  • 3.

    Karolinum

    Další významné pietní místo vzniklo hned v den tragédie před rektorátem Univerzity Karlovy na Ovocném trhu. I zde je moře tisíců svíček a květin, které sem chodí pokládat desítky lidí i dopoledne ve všední den. Branou před vstupem do Karolina se nedá přes svíčky projít. Jsou zde rovněž desítky vzkazů od otřesených spolužáků či kolegů. „Prosím, odpusťte nám, že jsme vás nedokázali ochránit. Budete navždy v našich srdcích. S láskou, kolegyně z FF… Netuším, jak se v lednu vrátím na fakultu,“ stojí na jednom z malých barevných lístečků.

    Lidé si zde přenechávají zapalovače a sirky. Někteří kromě vlastních svíček zapalují i ty, které po několika dnech od tragédie už hořet přestaly.

     

    Svíčky, květiny, vzkazy do nebe nebo plyšáci a sladkosti, tak vypadají pietní místa v centru Prahy týden po tragické události na FF UK.
    Autor: Blesk

  • 4.

    Klánovický les

    Oběti ohavného činu ale nepochází jen z řad studentů a učitelů z Filozofické fakulty. Jak se krátce po tragédii podařilo policii zjistit, ten samý člověk měl na svědomí i životy tatínka s dvouměsíční dcerou, které zavraždil v Klánovickém lese. Nejen lidé z okolí uctívají i jejich památku. Nedaleko místa činu lidé nanosili spousty květin a plyšáků. Ty se zde začaly objevovat ještě předtím, než bylo známo, kdo tatínka s dcerou připravil o život. Poté, co přišla zpráva o tom, že spolu obě tragédie souvisí, zde počet květin i svíček výrazně narostl.

    Na pietním místě v Klánovickém lese začaly výrazně přibývat květiny poté, co policie oznámila, že vraždu tatínka s dcerou má na svědomí stejný pachatel.
    Autor: David Malík

  • 5.

    Spousta dalších míst po celém Česku

    Pietní místa pro oběti střelby na Filozofické fakultě UK ale vznikají po celém Česku. V Brně mohou lidé zapálit svíčku například u Filozofické fakulty Masarykovy univerzity nebo také u budovy Mendelovy univerzity. V Ostravě se jedno z pietních míst nachází například před Rektorátem Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Poblíž univerzitních budov hoří svíčky ale i v celé řadě větších i menších Českých měst.

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy