„Kompletní informace k tomu, jak to bude probíhat na filozofické fakultě, půjdou nejpozději zítra (pátek - pozn. red.) směrem k akademické obci filozofické fakulty. Na ostatních fakultách předpokládáme a věříme, že dodržíme původní harmonogram akademického roku, takže bude realizováno zkouškové období a letní semestr jako takový,“ řekla Králíčková. Ráno v České televizi naznačila, že zkoušky by mohli studenti FF UK skládat on-line, využít by mohli i jiné budovy univerzity.

Dlouhodobé uzdravování

S děkany se Králíčková ve čtvrtek shodla na tom, že proces uzdravování bude pro celou univerzitu dlouhodobější. „To budou týdny, možná měsíce, kdy musíme být navzájem k sobě citliví a vstřícní,“ uvedla rektorka s tím, že vnitřek budovy, kde řádil vrah, je poničený.

Některá výuka, zkoušky a zápočty mohou probíhat on-line a nebo i na jiných fakultách. Já bych chtěla moc poděkovat celé akademické obci Univerzity Karlovy, protože nabídka pomoci, například prostor na výuku, na zápočty, na zkoušky přišla od několika děkanů. Jsem jim za to moc vděčná,“ sdělila rektorka pro Českou televizi.

Na jednání řešila rektorka s děkany i bezpečnostní opatření. Ta se ale podle Králíčkové liší ve vztahu k tomu, o jakou fakultu či budovu jde. Jiná opatření podle ní budou mít novější budovy například se vstupem na karty, a jiná historické budovy v centru Prahy. „Nemohu říct nějaké plošné opatření, Univerzita Karlova má přes 190 budov,“ doplnila Králíčková.

Před budovu Karolina na Ovocném trhu i dnes přicházeli lidé, aby uctili oběti tragické střelby z minulého čtvrtka. Na místě hoří tisíce svíček, prostranství před rektorátem je zaplněné. Lidé v minulých dnech přinesli i květiny či vzkazy pro oběti. Podle Králíčkové univerzita řeší i to, jak s pietním místem dále naložit, v ČT uvedla, že bude zachováno nejméně do prvních lednových dnů.

Video
Video se připravuje ...

Smutný šéf pražské mordparty: Chybělo nám pár dní... Vrah z univerzity byl mezi podezřelými u Klánovic ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
80 fotografií