V půlce října ve všední den dopoledne zablokovala sanitka tramvajový pás na pražské Letné. „V ulici Milady Horákové jsme pomohli vytáhnout zapadlou sanitku ze zatravněného tramvajového pásu. Během několika minut byl vůz vyproštěn pomocí navijáku a předán řidiči,“ uvedli hasiči na sociální síti X. Jenže pár minut trvalo, než hasiči dojeli a samotná akce také nějakou chvíli zabrala a výsledkem byla jak kolona tramvají, tak kolona aut. Tím pádem stovky cestujících, kteří se zdrželi, tentokrát lidskou chybou.

Podle očitých svědků, komentujících situaci na sociální síti si navíc řidič počínal velmi nebezpečně. „Zrovna jsem jel kolem, když to tam frajer na majáky valil a najednou hop a bylo po legraci,“ napsal jeden ze svědků na sociální síti X.

Blesk proto oslovil i společnost, která převoz pacienta zajišťovala s dotazem, zda šlo o převoz zraněného člověka.  „Potvrzuji, že 17.října v dopoledních hodinách měl náš vůz rychlé zdravotnické pomoci (RZP) nehodu v ulici Milady Horákové. Jednalo se o vůz Přepravy pacientů neodkladné péče – posádka řidič zdravotnické záchranné služby, zdravotnický záchranář. Nejednalo se o vůz zdravotnické dopravní služby. Výjezdová skupina byla operačním střediskem disponována k transportu pacienta RZP z pražské fakultní nemocnice a měla řádně povoleno použití zvláštního výstražného zařízení,“ řekl Blesku Jan Klimeš, jednatel společnosti Ambulance Meditrans, které sanitka patřila. .

Pokud má sanitka povolené výstražné zařízení, může vjet i na tramvajové pásy. To ostatně potvrdil i dopravní expert Roman Budský. „Zpevněného tramvajového pásu mohou využít sanitky mimořádně pouze za použití zvláštního výstražného zařízení, pokud dopravní situace neumožňuje plynulý průjezd,“ sdělil.

Záchranné složky obecně nemají travnaté tramvajové pásy rády, a to právě z výše uvedených důvodů. Těžké sanitky nebo hasičská auta mohou v trávě zapadnout. Města je ale rády naopak instalují, jednak dobře působí, tlumí hluk a bývají i součástí ochlazování tepelných ostrovů ve městech. „Nelze přes ně bezpečně přejíždět, neboť může dojít k poškození pneumatik i podvozků našich sanitek,případně zapadnutí,“ vysvětlují záchranáři. V případech, kdy se jedná doslova o vteřiny, zda se podaří člověka zachránit, by tomoho být kritické.

Video
Video se připravuje ...

Převozová sanitka si zkracovala cestu po tramvajovém pásu a zapadla. (17. října 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
6 fotografií