Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádky o chybějící léky: „Důchodci nemohou běhat po lékárnách.“ Opozice šije do koalice, ta se brání

Autor: amb - 
25. září 2023
05:00

V Česku i na podzim hrozí výpadky léků. Daří se zavádět účinná opatření na zmírnění situace? Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce ujišťoval, že na řešení pracuje. „My ten problém řešíme a myslím si, že ho řešíme velmi úspěšně. Jsem o tom přesvědčený,“ tvrdil Válek v ČT. Opozičníci jsou však toho názoru, že i když ministr říká toto, realita je jiná. Válek přitom doufá, že by se do Česka mohla vrátit výroba penicilinu. „Jakmile se jednou vrátí výroba léků do Evropy a nebudeme závislí na situaci někde v Indii a Číně, bude situace mnohem jasnější," řekl Blesk Zprávám poslanec a člen zdravotnického výboru Josef Flek (STAN). Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) s Válkovým postupem spokojena není.

Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) v Poslanecké sněmovně posílala premiéra Petra Fialu (ODS) do lékárny. „Vezměte si auto a jeďte do lékáren s receptem na penicilin nebo na něco jiného. Vy máte auto. Senioři auto nemají. Váš projev byl jen prázdnými slovy,“ říkala. 

„Má kolegyně sháněla sirup pro svého vnoučka. Říkala, že objeli celý Liberec, Jablonec nad Nisou, nikde nebyl dostupný. Pak narazili na lékárnu, kde měli poslední balení, které dostal někdo ve frontě před nimi. Pomohla ale paní lékárnice, která se podívala na dostupnost, a tak sháněli dál. To všechno mi napsala v reakci na můj příspěvek na facebooku, že nejsou léky,“ uvedla pro Blesk Zprávy.

Pastuchová: Válek říká stále něco jiného

„Nesouhlasím s tím, že by lidé léky skupovali, zrovna antibiotika jsou na recept a nepředpokládám, že by doktor napsal antibiotikum někomu, kdo ho nepotřebuje,“ doplnila.

Výhrady má Pastuchová i přímo k Válkovi. „Pan ministr nám každý měsíc říká něco jiného, někdy jede na nějakou cestu, řekne, že tu léky budou, pak zase nejsou. Celé dva roky na nás rád něco svádí, já už se těm připomínkám musím usmívat,“ dodává Pastuchová.

Objevil se argument, že za nedostatek léků může i jejich nízká cena. Uvedl to například stranický kolega Pastuchové Kamal Faran v Událostech, komentářích. Reagoval tím na skutečnost, že například jistý penicilinový lék ze Slovenska kvůli tomu přerušil dodávky do Česka. Měly by tedy některé léky zdražit?  

„Já vím, že v médiích se objevuje, že v Polsku a Německu jsou léky dražší – a myslím si, že i kdyby se zdražily u nás, tak je nejdůležitější, aby byly dostupné. Když je někdo nemocný, tak si rád připlatí, hlavně aby ten lék měl, zvlášť když se to týká dětí,“ sdělila Pastuchová.

Flek: Zdražení léků není na pořadu dne

Situaci okomentoval také poslanec Josef Flek (STAN) z výboru pro zdravotnictví. „Výrobci si dnes mohou vybrat, kam nedostatkové léky pošlou, to se ale brzy změní. Ministerstvo a Státní úřad pro kontrolu léčiv získá více pravomocí v regulaci trhu díky připravované novele zákona,“ míní. Ta by měla výrobcům nakázat, aby předem hlásili výpadky dodávek léků, a umožnit tak státním orgánům rychleji reagovat.  

„V případě výpadků je třeba, aby byly instantně využity již existující nástroje, například dovoz cizojazyčné šarže, zajištění alternativních léčiv, která nejsou v České republice obchodovaná, nebo individuální dovoz neregistrovaných léčiv do ČR. V případě výpadku léčiva na předpis lze pacientovi nabídnout záměnu léku za jiný se stejnou léčivou látkou, případně po dohodě s ošetřujícím lékařem také jinou alternativou. Avšak i zde musí být zřetel na opatrnost, aby se nepodporovala antibiotická rezistence,“ řekl Blesk Zprávám.

„Jakmile se jednou vrátí výroba léků do Evropy a nebudeme závislí na situaci někde v Indii a Číně, bude situace mnohem jasnější. Kdysi jsme byli penicilinová velmoc, měli bychom jí být znovu. Velký zřetel bych kladl na evropské řešení, jak již tomu bylo u očkovacích vakcín,“ dodal Flek.

Co se týče případného zdražení, uvedl: „Cenotvorba je velmi specifická a regulovaná záležitost, která se počítá z takzvaného spotřebního koše, a pokud táhneme ceny dolů, nevyplatí se zkrátka některým globálním hráčům k nám léky dovážet. Každý si musí odpovědět sám, jestli je lepší mít levnější léky v omezeném sortimentu, který trh nabízí, nebo dražší léky s větším výběrem. Zdražení léků však není na pořadu dne. Otázkou je, zda vícenáklady v budoucnu vezmou za své a budou se muset řešit komplexně."

Jak tedy bude vypadat situace s léky na podzim? „To je velmi těžká otázka, kde hraje roli velká proměnná. Jsou zde procesy, které nemáme úplně ve vlastní moci. Všichni děláme maximum pro to, aby byl na podzim léčivých přípravků dostatek,“ zakončil Flek.

SOCDEM: Nemůžeme za to

Ministr zdravotnictví Vlastimiml Válek kritizoval předchozí vlády za jejich údajnou nečinnost v zajištění dostatku léků na českém trhu. „Byla to vaše nečinnost, kterou nyní napravujeme. Zameťte si před vlastním prahem,“ napsal Válek na X, dříve twitteru.

„Každopádně svalování viny na sociální demokraty rovněž není na místě. Ministerstvo zdravotnictví jsme v posledních letech nespravovali a za našich ministrů historicky léky nechyběly, rozhodně ne ve větší míře. Vláda, ve které byli sociální demokraté, nicméně udělala kroky, aby nastartovala nástroje k vyhodnocování nedostatku léků, například v roce 2017 prosadila novelizaci zákona o léčivech, která zaváděla e- recept. Současná vláda však dostatečně nevyužívá jeho výhod, není schopná operativně vyhodnocovat hlášení REG, DIS a MAH, tedy registraci, distributorů a výrobců léčiv,“ uvedla pro Blesk Zprávy Daniela Ostrá (SOCDEM).  

„Nemocné až tak příčiny nezajímají, ale maminky potřebuji léky pro své děti. Důchodci nemohou běhat po lékárnách, aby lék vůbec sehnali. Situaci lze vyřešit krátkodobými opatřeními, jako je nákup životně důležitých léků v rámci reexportu. A to i za cenu, že to bude stát víc. Dlouhodobým řešením je možný návrat farmaprůmyslu do České republiky, a především společný postup v rámci Evropské unie, který se již v minulosti mnohokrát osvědčil,“ uvedla Ostrá.

„Abychom se do podobné situace nedostávali, je třeba mít vždy připravené zásoby léků a nasmlouvané dodavatele pod sankcemi. Řešení spočívá především v omezení závislosti na dodávkách léků z mimoevropských zemí a v úpravě legislativy, která by umožnila lékárníkům a lékárnicím, aby mohli v přechodných kritických okamžicích nedostatkové léky připravovat v lékárnách sami. Dalším z důvodů nedostatku léků je také fakt, že za ně platíme nejméně v EU, takže distributoři raději volí jiné země,“ dodala.

Video  Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

AHel ( 21. listopadu 2023 17:26 )

Pane přečtěte si, co jste napsal, buď jste příbuzný Válka nebo dokonale neinformovaný.

AHel ( 21. listopadu 2023 17:24 )

proberte se, vládě nejde o lidi ale o vlastní koryta....

AHel ( 21. listopadu 2023 17:22 )

Ministra zdravotnictví vypráskat bičem. Moje maminka musí 3x denně používat lék jménem Betaserc. Sháním ho už rok. Trvá to i celý týden.Vždy mě to dostane do kolen. celý život platila ze svého platu v podniku zahraničního obchodu daně na chod státu ve službě občanům, aby na stará kolena neměla k dispozici pro ní zásadní lék. Velmi špatně slyší a výše uvedený lék jí drží před rozjetím Tinitusu!!!! Ministr lže, když říká, že nejsou jen antibiotika!!!! Ani tento lék není. V lékárně mě doporučovali v noci hlídat e-hopy a rezervovat si ho, prý na lékárny chodí, dvě až tři krabičky. Tak já budu pracovat na vládu, starat se o svojí 90 letou babičku za 880 Kč podpory ze sociálky!!!!! Prý je sobes­tačná­....­.straš­ný, stát si neváží a nezvýhodňuje osoby, které se starají doma obětavě o své rodiče a nezatěžují zdravotní ani sociální systém, tak ještě navíc jim nejsou schopni zabezpečit léky. Je mi z vlády zle. Hnusáci jedni. Ničemu nerozumí, všechno dělají špatně. A´t se podívají před hranici na západ a ať se opičí od chytřejších sousedů, v normálním životě to každý dělá, ale jak se stane politikem, tak mají přerostlé ego a primitivové se rozhodnout vymyslet nějakou pitomost, a protože jich je ve vládě většina, tak si tam snad ani jediný člověk nemyslí, že to je debilina ale všichni to odhlasují....bože chraň nás!!!!

dostojevskij ( 27. září 2023 15:22 )

Mareček Bendů straší ve sněmovně přes 30 let. Nemakačenko.

jajas ( 25. září 2023 18:29 )

Já jsem byl docela vděčný tomu "jedu", který mi v Ibalginu zmírnil bolest zubu přes noc. Jinak bych nespal, takže jsem byl rád, že mi ten "Jed" potlačil" příznaky, tedy bolest a ráno jsem fičel k zubaři. Takže za mne někdy jsou tyto "jedy" super!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa