Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podnikatelé: Reakce na balíček jsou ostřejší než za covidu. Fiala se nebojí, problém jde i za Babišem

Autor: amb - 
23. září 2023
05:25

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně tvrdí, že vláda podniká kroky proti podnikatelům. „Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, považujeme za neefektivní nebo přímo škodlivé,“ uvedl pro Blesk Zprávy v souvislosti s konsolidačním balíčkem předseda Asociace malých a středních podniků Josef Jaroš. „Co se týče Andreje Babiše: spoustu věcí, které dělá současná vláda, mohl udělat už on,“ komentoval šéf svazu obchodu Tomáš Prouza. 

Vláda je proti podnikatelům, ozývá se z opozice Andrej Babiš (ANO). „Podnikatelé že volí ODS? Nevím proč. Všem zvýší daně. Na svoje podporovatele ale nezapomínají, takže daň z hazardu sníží,“ uvedl v dubnu na facebooku. „,Ještě více vám zdaníme to, co jste léta budovali‘, vzkazuje vláda podnikatelům,“ napsal v květnu.

„Vláda vyslala jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice. Vláda říká všem podnikatelům: my vás tady nechceme, my vás zdaníme, zdaníme vaše zaměstnance, my nechceme, pravicová ODS, aby tady byli podnikatelé,“ rozčílil se expremiér koncem srpna v debatě Deníku Co na to Andrej Babiš.

Blesk zjišťoval, jak současnou situaci vnímají právě podnikatelé. Sami jsou v souvislosti s vládou často skloňovaní kvůli konsolidačnímu balíčku. Úsporná opatření by se měla dotknout například dotací. Měla by se také zvýšit daň z příjmů právnických osob z 19 na 21 % či zvýšit odvody OSVČ.

Podle ekonomky Jany Matesové je velká chyba, že podnikatelé stále nevědí, o jaké dotace přijdou. „Vláda asi má nějaký důvod, proč tu informaci veřejnosti nedává, ani podnikatelům, ale nevím, neznám ten důvod. Myslím si, že je to chyba,“ řekla v Epicentru Blesku. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že se zapomnělo, že dotace mají vyrovnávat rozdíly mezi regiony.

V létě navíc podnikatelé spolu s odboráři sepsali devět bodů, které by v konsolidačním balíčku rádi změnili:   

–       zachování daňového zvýhodnění benefitů

–       mírnější navýšení úhrad při těžbě než ve vládním balíčku

–       úpravy pravidel u dohod o provedení práce (DPP)

–       osvobození zemědělských pozemků od daně z nemovitosti

–       zrušení daňových návrhů u příspěvků na stravování

–       zachování daňového odpočtu u členských příspěvků odborům

–       nesnižování sociálního fondu vysokých škol

–       nesnižování fondu kulturních a sociálních potřeb

–      zachování osvobození energeticky náročných provozů od daní na plyn a elektřinu

Podařit by se mohlo zjednodušení daňové evidence DPP.

Fiala: Nepoužil bych tak dramatická slova

Mezi podnikateli padají na adresu ODS i výroky jako „skanzen, výpadek kola, chybějící vize“. A jak na ostré výtky od podnikatelů reagoval sám premiér a předseda ODS Petr Fiala?

„Já jsem si té situace vědom, ale nepoužil bych tak dramatická slova, ale to, že nám trošku ujíždí vlak a že stojíme na nějaké křižovatce a musíme se rozhodnout, kam půjdeme, to je pravda. A to jsem sám pojmenoval ve svém programu Restart Česko a nabídl jsem i vizi,“ řekl v pořadu Ptám se, pane premiére s tím, že podle něj rozhodně nesledujeme začátek konce ODS.

„Já jsem nabídl České republice, jak zajistit to, abychom skutečně byli úspěšnou zemí, abychom reagovali správně na všechny výzvy, kterými prochází moderní společnost a Evropa. Současně jsem přesvědčen o tom, že moje vláda v čele s ODS dobře provedla naši zemi velkými krizemi, kterým jsme byli vystaveni, a že před námi je teď období, které bude pozitivnější, ale které právě bude pozitivnější jenom tehdy, pokud se začneme věnovat těm dlouhodobým strukturálním změnám,“ vysvětlil Fiala.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Fiala pro Blesk: O kritice vlády i balíčku. Jsme připraveni jít na sílu, vzkázal opozici.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Reakce podnikatelů jsou velice ostré“

„Asociace malých a středních podniků a živnostníků vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Avšak opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, považujeme za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst,“ sdělil Blesk Zprávám předseda AMSP Josef Jaroš.

„Naopak zcela v návrzích postrádáme prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušení celého podnikatelského prostředí, což každý podnikatel v okamžiku zvyšování daní a ,utahování opasků‘ oprávněně předpokládá,“ řekl.

„Reakce podnikatelů z našeho segmentu, nejen živnostníků, jsou velice ostré. Dají se považovat ze ostřejší než reakce za covidové krize na přijatá vládní opatření. Podnikatelé situaci vnímají tak, že nedostatečné škrty na straně výdajů a provozu státu mají kompenzovat podnikatelé a zaměstnanci. A to je pro ně nepřijatelné,“ zakončil Jaroš.

Prouza: Není důvod, aby podnikatelé uvěřili Babišovým slibům

„Jsou ministři, kteří berou sliby o snižování byrokracie a zlepšování podnikatelského prostředí vážně, například ministr zdravotnictví Válek a jeho reforma pracovně-lékařských služeb, ministr práce a sociálních věcí Jurečka a jeho digitalizace pracovního práva a podpora zkrácených úvazků nebo ministr průmyslu a obchodu Síkela a jeho antibyrokratické balíčky,“ komentoval pro Blesk Zprávy prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza.

„Jiní ministři sliby o podpoře podnikání a snižování byrokracie spíše ignorují. Hodně si slibujeme od premiérem Fialou zřízeného Výboru pro strategické investice, který by měl zaručit, že Česko začne pomalu vybředávat ze stagnace posledních let,“ napsal.

Nakonec se vyjádřil i k samotným slovům Andreje Babiše a jeho tvrzením, že vláda podnikatelům dostatečně nepomáhá: „Co se týče Andreje Babiše: spoustu věcí, které dělá současná vláda, mohl udělat už on. Neudělal ale nic, tak není důvod, aby podnikatelé uvěřili jeho slibům, že příště to bude lepší.“

„Jeho EET zařízlo 3000 vesnických hospod“

„Jaké kroky dělá vláda? Náš názor je ten, že si s tím velkým deficitem neví rady, ono ostatně těch lidí asi bude více, co si to myslí. Protože pokud máte propad ekonomiky, tak se s tím toho nedá moc dělat, jedině tvrdé škrty, a to si žádná vláda nechce dovolit. Lidé do řízení státu nevidí a myslí si, že vláda může všechno zařídit,“ řekl Blesk Zprávám předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

„Myslím si, že je potřeba se podívat, kdo zařídil ony deficity státního rozpočtu. Hospodaření státu je de facto jako hospodaření v rodině, ale s většími nulami na konci. A co uděláte, když otec prohraje peníze v kartách a nemáte na jídlo? Musíte začít hodně šetřit, eventuálně si půjčit – a jsme u toho. Zadlužený stát musí dělat to samé, ale jak říkám, s nulami na konci,“ sdělil. 

Co se týče Andreje Babiše, nechápe, proč jeho lidé řeší živnostníky. „Jeho vláda zařízla například systémem EET přes tři tisíce vesnických hospod – a to nemluvím o tom, že všem podnikatelům vznikly další nečekané náklady na zařízení a servis, nákup kotoučků, barev do tiskárny a podobně. O tom nikdo nechce slyšet, ale my, kteří přes třicet let zastupujeme právě malé živnostníky, to slyšíme pořád. A abych nezapomněl, povinné datové schránky jsou další zábavou, o kterou malý živnostník nestál, nepotřebuje je, a přesto to vláda nařídila. Přitom některé organizace státní správy na to nejsou úplně připravené,“ zakončil Danda.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

František Klapal ( 24. listopadu 2023 20:00 )

Už dlouho si říkám, že to nakonec dopadne tak, že u nás prakticky žádné malé podniky nezůstanou. Sám mám také menší firmu a zatím se mi daří držet nad vodou, dokonce se teď chystám do firmy kupovat i nové stroje, nejspíše od http­s://ww­w.can­met.e­u/ Je mi ale jasné, že ne všichni podnikatelé, zvlášť pak v jiných odvětvích jsou na tom tak dobře jako já.

Jirik-ta ( 24. září 2023 05:46 )

šaškárna a komedie. To asi znamená že vlast je mu nade vše

Jirik-ta ( 24. září 2023 05:45 )

pindal ( 23. září 2023 20:30 )

Půjdou i přes sílu,tvrdí Fiala,též se zaťatými pěstmi.

pindal ( 23. září 2023 20:27 )

A opět,Babiš otevřené dlaně a představitel vlády Staňura ruce v pěst.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa