Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tchajwanský ministr míří do Prahy na konferenci s Pavlem, Čína zuří: Vydala mrazivé varování

Autor: ČTK - 
9. června 2023
11:55

Čína dnes varovala evropské země před oficiálními styky s tchajwanskými činiteli a před podporou „sil prosazujících nezávislost Tchaj-wanu“. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínskou diplomacii. Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu by měl podle Reuters navštívit příští týden Evropu a v Praze promluvit na bezpečnostní konferenci, kterou zahájí český prezident Petr Pavel.

Wuovo vystoupení na Summitu evropských hodnot v Praze, o němž ve čtvrtek informovala agentura Reuters, ČTK potvrdili pořadatelé konference. Mluvčí českého prezidenta Markéta Řeháková ČTK řekla, že setkání prezidenta Pavla s tchajwanským ministrem zahraničí není plánováno.

Ministr zahraničí Jan Lipavský dnes uvedl, že o návštěvě šéfa tchajwanské diplomacie v příštím týdnu byl informován, bude však v té době v Africe, a tak „setkání není fyzicky možné“. Česká vláda má podle Lipavského jasnou politiku, jakým způsobem vede své vztahy s Tchaj-wanem. „Nepočítám, že bychom z toho jakýmkoli způsobem vybočili,“ dodal ministr.

Tchaj-wan, který Čína pokládá za součást svého území, nemá formální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí s výjimkou Vatikánu. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu.

 

„Vyzýváme evropskou stranu, aby pochopila podstatu tchajwanské otázky, řídila se svými závazky ohledně principu jedné Číny, nepodporovala síly prosazující nezávislost Tchaj-wanu a zdržela se oficiálních kontaktů s Tchaj-wanem,“ uvedl na dnešní pravidelné tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin.

„Chceme také říci (vládnoucí) tchajwanské Demokratické pokrokové straně (DPP), že jakékoli separatistické kroky a snahy o získání respektu od zahraničních činitelů jsou odsouzeny k neúspěchu,“ dodal.

Česká republika navzdory protestům Pekingu udržuje s Tchaj-wanem v poslední době četné kontakty. Prezident Pavel si po svém zvolení letos v lednu telefonoval s tamní prezidentkou Cchaj Jing-wen a v březnu ostrov navštívila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

viho ( 9. června 2023 16:08 )

Investice Čínské komunistické strany jsou vždy spojeny s posilováním jejího vlivu. Takže investuje jen tam, kde očekává posílení svého vlivu. Ideálně chce, aby se místní vláda stala loutkou zájmů Čínské komunistické strany. Je proto úsměvné, když někteří kritizovaní západní politikové tvrdí, že s Čínskou lidovou republikou dělají pouze byznys, ekonomickou diplomacii, atd. Ale Čínská lidová republika nikdy nedělá jen byznys, nýbrž na vše nahlíží z mocenského hlediska a byznys je až vedlejší, na kterém je ochotna klidně prodělávat a do svého hospodaření nenechává nikoho podrobně nahlédnout...

Jaryn19 ( 9. června 2023 15:10 )

kdo se podílí na hedvábné stezce, těžce zapláče...kdo nechá u sebe investovat Tchajwance, ten neprodělá. Ti jsou lepší obchodní partneři než Čína, také u nás víc investovali. Jejich firma se umisťuje mezi třemi největšími vývozci ČR a kde jsou ty slavné čínské firmy exprezidenta Zemana ?

Jaryn19 ( 9. června 2023 15:06 )

Čína ve světě neinvestuje, jen vyváží práci svých lidí. Jejich občané staví po světě stavby, které většinou místním nic nepřinesou, tedy přinesou dluhy vůči Číně

Jaryn19 ( 9. června 2023 15:04 )

jenže vyspělé čipy nevyrábí Číňané, ale technologie jsou na ostrově... Čína je proti Tchaj-wanu technologicky zaostalá... V Číně mají nejmodernější továrny firmy z Tchaj-wanu, stejně jako je mají u nás

viho ( 9. června 2023 15:02 )

Ve skutečnosti jde v prvé řadě o peníze. Čínská komunistická strana se drží u moci díky tomu, že tvrdí, že jen díky ní je v pevninské Číně blahobyt. Blahobyt je tam ale proto, že tam Západ vyvezl své technologie a odebírá čínské výrobky, a to z toho důvodu, že Čínská komunistická strana svou totalitní vládou zajišťuje snadný přístup k pracovní síle, levným nerostným surovinám, energiím, atd. Západní technologie a investice ale do pevninské Číny směřují ve velké míře přes Tchajwan a Hong Kong, kde sídlí velké firmy spřátelené se Západem, jako třeba Foxconn. Proto se nyní Čína snaží Tchajwan a Hong Kong marginalizovat a vytěsňovat, aby si Západ zvyknul jednat přímo s Čínou a přímo akceptovat její totalitní systém, měnu, atd. Hong Kong nemůže samostatně bez Číny existovat, nemá na to přířodní zdroje, proto se tam to vytěsňování daří nyní lépe. Tchajwan je už dost velký na to, aby mohl samostatně existovat a dokud bude relevantním partnerem pro Západ a jeho investice, nedovolí si ho Čínská lidová republika napadnout, protože by to ohrozilo její ekonomickou prosperitu a tím pádem legitimitu totalitní vlády Čínské komunistické strany.

Zobrazit celou diskusi