Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak si spořit na důchod ve zlatě? Expert popsal, jaké jsou výhody a čemu se vyhnout

Autor: Markéta Mikešová, lig, swp - 
6. června 2023
05:10

Penzijní spoření příliš nevydělává a Češi nejsou ochotni do něj vkládat větší částky. Malé zhodnocení, které mnohdy ani neporáží inflaci, nemožnosti si peníze vybrat podle potřeby… důvodů je více. Jenže jak si na penzi spořit jinak? Jednou z možností i v dnešní době zůstává zlato.

Stávající penzijní systém kvůli demografickému vývoji ve společnosti není udržitelný, chybí mladí lidé, kteří by seniory živili a situace se výhledově nezlepší, naopak bude ještě horší. Vláda Petra Fialy (ODS) proto před několika týdny přišla s návrhem důchodové reformy, který má bilanci systému vylepšit.

Je to posun, nicméně spíše tím směrem, že stát kvůli důchodům nezbankrotuje, což dříve opravdu hrozilo. Velké částky lidem tato reforma nezajistí, spíše minimum na přežití. Pokud člověk bude chtít mít bohatou penzi, nemá jinou možnost než si na ni spořit, a to čím dříve, tím lépe.

Nabízí se penzijní spoření, ovšem i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) přiznává, že v současné podobě není ideální. Podle dat společnosti Freedom Financial Services klienti, kteří spoří v transformovaných penzijních fondech, za posledních deset let na výnosech reálně prodělali 20 procent. Je to proto, že výnosy se pohybují okolo jednoho procenta, což ve spojení s vysokou inflací tvoří ztrátu.

O něco lépe na tom jsou klienti doplňkového penzijního spoření, u kterého si lidé mohou vybrat z různých investičních strategií. Ta nejrizikovější – dynamická – která obvykle zahrnuje investice do akcií, v posledních deseti letech měla zhodnocení okolo 5 procent. Jenže ne každý člověk má žaludek na akcie, jejichž hodnota z podstaty věci hodně kolísá, navíc u penzijního spoření obecně platí, že předčasný výběr peněz je penalizován.

Analytik: Zlato je volba, ale pozor na slovo zušlechtilé

Jak si tedy na důchod spořit? Možností je hodně, mezi lidmi ale i nadále rezonuje zlato. Přeci jen nic není z hlediska hodnoty staletími tak prověřené, jako právě tento zlatý kov, navíc jde o poměrně konzervativní volbu vhodnou i pro začátečníky.

Je však třeba dát si pozor. Historie podvodníků se zlatem je skoro stejně dlouhá jako historie investování do zlata. Na inzertních portálech lze také narazit na širokou škálu zlatých mincí či slitků, které pak nelze jednoduše prodat.  

„Důležité je zaměřit se na likvidní produkty od renomovaných rafinérií nebo mincoven, které nebudete mít problém v případě potřeby směnit zpět na hotovost. Produkty těchto velkých rafinérií mají také nejpříznivější marže za zpracování a rozdíl mezi burzovní cenou zlata a konečným produktem bývá nejmenší,“ radí pro Blesk Zprávy Martin Tomek, analytik ze společnosti Auringo.cz.

Podle něj někteří prodejci nabízí vlastní produkty ze zlata, přičemž tyto slitky nebo mince jsou často prezentovány v lákavých množstvích s různými motivy. „Ve výsledku se k vám však může dostat produkt, který je mnohonásobně dražší než reálná cena zlata a jeho likvidita je přitom velmi nízká. Pokud se u popisu produktu nachází slovo zušlechtěné, zakoupení bych nedoporučoval. Produkty zušlechtěné zlatem nemají s investováním do zlata nic společného,“ popisuje Tomek.

Laik nemá šanci pravost ověřit

Hmotnost produktu je třeba volit podle svých preferencí. „Většinou se daný klient rozhoduje podle toho, zda bude chtít v budoucnu nebo v případě potřeby odprodávat postupně – pak jsou vhodnější nižší hmotnosti, nebo najednou – vhodnější vyšší hmotnosti,“ říká expert.

„Slitky mají tu výhodu, že i nižší hmotnosti jsou zatavené v kartě o stejném rozměru jako hmotnosti vyšší. Toto ulehčuje následné skladování. Mince však bývají oproti slitkům lépe zpracované a velmi pohledné. Pokud však máte zlato uloženo v trezoru, vizuální stránka nebude pro výběr rozhodující,“ dodává.

Mezi nejznámější mince patří například American Gold Eagle, vydání série těchto mincí poprvé schválil Kongres v USA v roce 1986. Další známou mincí je Canadian Maple Leaf z Kanadské královské mincovny, začala se razit už v roce 1979.

Nákup zlata na běžných inzertních portálech má Tomek za riskantní, jelikož netestují ryzost kovu. Prodejce nemůže doložit původ kovu, čímž se zvyšuje pravděpodobnost padělku. „Běžný zákazník většinou nemá možnost ověřit pravost dodaného kovu. Proto se důrazně doporučuje zlato kupovat pouze u velkých ověřených prodejců, kteří se na trhu pohybují již delší dobu,“ uvádí analytik s tím, že ale existují i specializovaná tržiště zaměřená na drahé kovy.

Není nutné kupovat rovnou celý kus

Nejjednodušší investování je na velkých platformách, kde lze automaticky nakupovat zlomky zvoleného produktu každý den. „Při pravidelných vkladech tak klient velmi efektivně průměruje celkovou nákupní cenu produktu,“ popisuje expert. Jakmile si klient na jeden celý kus zvoleného produktu naspoří, může požádat o jeho zaslání na svou adresu, případně toto odeslání může proběhnout automaticky. Také existuje možnost, že zvolená platforma produkt pohlídá sama.

„Při založení spoření si klient namodeluje své spoření přesně dle svých požadavků, včetně zmiňovaného automatického odeslání naspořeného kovu,“ říká Tomek, jak to funguje na Auringo.cz.

Video  Jurečka pro Blesk o důchodové reformě: nový vyměřovací základ pro manžele i registrované partnery  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi