Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Měly šmrnc a eleganci, většinou. Do šatníků zve výstava První dámy – móda a styl

Autor: Ivan D. Hladík - 
26. května 2023
20:00

Jasno, polojasno, místy oblačno. Tak se dá popsat posledních sto let v šatnících prvních dam našich prezidentů. Róby, ale i šperky a doplňky představuje v Nové budově Národního muzea výstava První dámy – móda a styl. V jakých střevících se nesly při zvláštních příležitostech a v kterých kabelkách ukrývaly kapesníčky?

Takhle se oblékaly do třpytu výjimečných okamžiků, v těchto modelech zářily i skromně reprezentovali svoji zemi. Nyní oděvy, obuv, doplňky i další zajímavé exponáty vlastněné dvanácti prvními dámami České a Československé republiky v posledních sto letech může zblízka obdivovat každý návštěvník Nové budovy Národního muzea (NM). „Výstava nazvaná První dámy – móda a styl představuje oděvní etiketu manželek našich prezidentůod Charlotty Masarykové po Evu Pavlovou,“ láká muzeum do nové expozice.

Mezi nejhonosnější patří šaty (zleva) toaleta Hany Benešové z 30. let, divadelní kostým Dagmar Havlové z inscenace Královna Kristina (1995) a hedvábná toaleta Livie Klausové (2009). Mezi nejhonosnější patří šaty (zleva) toaleta Hany Benešové z 30. let, divadelní kostým Dagmar Havlové z inscenace Královna Kristina (1995) a hedvábná toaleta Livie Klausové (2009). | Blesk – Ivan D. Hladík

Čím se dámy lišily, jak moc jejich šaty odrážely stav naší země a historické události? A jak vzdálená byla svým stylem upjatá Masaryková (1850–1923) od výrazné Dagmar Havlové (70)? Odpovědi na zájemce čekají ve dvou sálech mezi desítkami unikátů, jejichž příběh otevírá inaugurační komplet Evy Pavlové (58), která nad výstavou převzala záštitu.

Ikona elegance? Benešová!

Když se ohlédneme do minulosti, zcela zásadní ženou, která významně ovlivnila vnímání postu první dámy, byla Hana Benešová (1885–1974). ne nadarmo je pokládána za ikonu elegance. Choť druhého československého prezidenta Edvarda Beneše (1884–1948) měla nenápadný, a přesto elegantní a vkusný styl. Do jisté míry dokonce nastavila pravidla, jak se má první dáma republiky prezentovat. Marnost nad marnost pak prožívala její nástupkyně Marta Gottwaldová (1899–1953), když se ji snažila napodobit.

Brokátovou vyšívanou pudřenku dostala spolu s kabelkou Irena Svobodová od dcery Zoe před přelomovým rokem 1968. Brokátovou vyšívanou pudřenku dostala spolu s kabelkou Irena Svobodová od dcery Zoe před přelomovým rokem 1968. | Blesk – Ivan D. Hladík

Eva Pavlová, návrat vkusu

Zapomeňme na styl Ivany Zemanové (58), který módní odborníci hodnotili přinejlepším jako váhavý. Ale i na flanelovou košili, jíž coby symbol prezidentské kampaně oblékala současná první dáma Eva Pavlová (58) i příznivci nového prezidenta. Čím dál častěji dokazuje, že jí není cizí elegance, ideálně ve spolupráci s českými designéry. „Moderní, svěží a přirozený,“ popsala Aha! její styl návrhářka Štěpánka Pivcová. Naposledy okouzlila při korunovaci britského krále Karla III. modelem Šeřík z dílny Beaty Rajské.

Pánové zkrátka nepřijdou

Součástí výstavy je také salónek pro gentlemany se zajímavou literaturou. Všichni pak mají možnost posadit si na hlavu dobový klobouk ve stylu prvních dam či si s pomocí počítačové techniky pořídit na památku retro fotografii s některým z prezidentů.

Co, kde, kdy, za kolik

První dámy – móda a styl • Nová budova Národního muzea. • Kdy: Do 30. 4. 2024 denně 10:00 až 18:00 hodin. • Za kolik: Základní vstupné 250,- Kč, snížené 150,- Kč, zdarma držitelé průkaz ZTP, ZTP/P a jejich doprovod.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi