Obrazy doplňuje filmová projekce a trojrozměrné antropologické i zvířecí 3D hyperrealistické rekonstrukce.

Moravské zemské muzeum je vlastníkem 200 Burianových olejomaleb, které od něj nakoupilo v 70. letech minulého století. I když některé doplňovaly jiné výstavy, v takovém množství je v Brně ještě nikdy nepředstavili.

Nadšený pozorovatel

„Burian navazuje na českou realistickou malířskou školu, soustředí se na detail, na vystižení jednotlivostí. Byl od mládí nadšený obdivovatel a pozorovatel přírody a zvířat," řekla historička umění a antropoložka Barbora Půtová.

Autoři výstavy tentokrát plátna postavili do konfrontace s 3D rekonstrukcemi z dílny Laboratoře antropologické rekonstrukce. Nechybí ani předměty pro dotek.

„Chtěli jsme, aby byla u nás pro slabozraké a nevidomé možnost alespoň částečně si osahat naši dávnou minulost. Ústřední video bude doplněno o tlumočení do znakové řeči,“ upozornila spoluautorka výstavy Eva Vaníčková.

Burian ilustroval během svého života na 13 tisíc prací. Více než tisícovka se zabývá paleontologickou tématikou, na kontě má i ilustrace 460 knižních titulů.  Výstava Když Brnem táhli mamuti bude v Pavilonu Anthropos k vidění až do konce roku 2024.

Výstava: Lidské osudy během totalit ukazuje výstava na Staré radnici 

Video
Video se připravuje ...

Ve Staré radnici v Brně je k vidění unikátní výstava lidských osudů z dob nacistické i komunistické totality Jiří Nováček

 
Fotogalerie
17 fotografií