Návštěvníci si mohou vzácné exponáty prohlédnout od středy 24. května do neděle 2. července. Výstava je rozdělena do dvou částí, a to na rukopisy pocházející od pražských a mimopražských bratrstev. Pražské rukopisy jsou vystaveny v historické budově Národního muzea. Mimopražské jsou pak vystaveny v Klementinu. Někdy se jedná o celé knihy (v některých případech až půl metru vysoké), jindy se dochovaly pouze jednotlivé vyříznuté listy.

Výstava je zaměřena na hudební druh rukopisů, tedy rukopisy, které sloužily k provozování zpěvu v kostelích.

Rukopisy na první pohled zaujmou nejen svou velikostí, ale i výzdobou, která často představuje vrchol dobové knižní malby. Atmosféru výstavy umocňují kostelní zpěvy, které ve výstavní síni znějí.

Exponáty, které se jen tak nevystavují

Výstava trvá „pouze“ šest týdnů kvůli ochraně vystavovaných exemplářů. Listy rukopisů jsou vyrobeny z pergamenu a mají na sobě pigmenty, které mohou degradovat v případě nesprávného uskladnění. Z tohoto důvodu jsou exponáty i málo nasvícené. Přílišné nasvícení by je mohlo nenávratně poškodit.

Jsou vzácné poklady, které nemají podobu mincí nebo drahých kamenů. A mohou to být třeba tyto staré a unikátní rukopisy. Národní knihovna a naše Knihovna Národního muzea je mají uloženy ve speciálních depozitářích, v nichž je zvláštní bezpečnostní a klimatický režim. Materiál je citlivý, a tak se mohou vystavovat jen krátce. Jinak by se zničil pergamen, papír, malba. Pro návštěvníky je to exkluzivní příležitost něco takového vidět v originální podobě,“ řekl k výstavě ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Že se jedná o opravdu citlivé exempláře potvrzuje i skutečnost, že z důvodu jejich ochrany dojde po třech týdnech k přelistování na jiné stránky.

Největší, nejstarší a nejcennější

Tato tři „nej“ na výstavě patří rukopisu z Plzně, který pochází z konce 15. století. Na výšku má skoro 70 cm a váží přibližně 32 kg.

Největší vystavovaný exponát - rukopis pocházející z Plzně
Autor: Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
9 fotografií