Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„19 let v dobré společnosti EU.“ Čaputová, Pekarová či Fiala vyzdvihují výhody členství v Unii

Autor: simao, swp - 
2. května 2023
11:10

1. května to bylo 19 let, co Česko a Slovensko vstoupily do Evropské unie. Výhody členství se při tomto výročí rozhodli připomenout jak premiér Petr Fiala (ODS) a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na české straně, tak i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na straně slovenské.

„19 let! Přesně tak dlouho už jsme v dobré společnosti států Evropské unie. I přes všechny své nedostatky je to místo, které nám přináší nesporné výhody, o kterých si jiní můžou nechat jen zdát. Buďme proto i nadále aktivní a postupně měňme to, kde vidíme prostor pro zlepšení. Stojí to za to!“ vzkázala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Již 19 let jsme Slováci a Slovenky a zároveň Evropané - členové Evropské unie. Přináší nám to mnohé praktické benefity a miliardové investice, ale to nejdůležitější je nevyčíslitelné. Jsme součástí jednoho z nejúspěšnějších mírových projektů v dějinách,“ uvedla na svém instagramu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Není to dokonalý projekt a neměli bychom bezvýhradně souhlasit se vším. Podstatné je, že již 19 let EU spolutvoříme a sedíme za stolem jako rovnoprávný člen tohoto společenství,“ podotkla.

Vstup do EU připomněl a vyzdvihl i český premiér Petr Fiala (ODS). „Česko se tak stalo součástí prostoru, který zajišťuje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Stali jsme se součástí společenství, které nás pevně ukotvilo k západním demokraciím a jejich hodnotám,“ upozornil Fiala.

„Pro naši zemi s její exportní ekonomikou představuje EU velkou výhodu,“ poznamenal Fiala ve videu a připomněl, že Česko zvládlo své druhé evropské předsednictví. „My tvoříme Evropu,“ dodal na závěr.

K Fialovi se pak přidal i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Také on na twitteru zveřejnil video, vyzdvihující výhody našeho členství v EU a i on zmínil heslo „Tvoříme Evropu“. „ V posledním roce jsme navíc prokázali, že dokážeme v Evropské unii hrát významnou a pozitivní roli ve prospěch nás i celé Evropy. A v tom je třeba pokračovat,“ poznamenal Síkela.

Video  Zákulisí supersummitu v Praze: Takhle jednali Fiala s Macronem, Scholzem a dalšími lídry. Povečeřeli se Zemanem  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

 

 

 

LuCo ( 5. května 2023 15:41 )

Když to řekne taková trojka, tak si na uklidnění jeden, případně dva frtany nedej.

Staroduchodce ( 4. května 2023 08:12 )

„19 let! Přesně tak dlouho už jsme v dobré společnosti států Evropské unie. I přes všechny své nedostatky je to místo, které nám přináší nesporné výhody, o kterých si jiní můžou nechat jen zdát. Buďme proto i nadále aktivní a postupně měňme to, kde vidíme prostor pro zlepšení. Stojí to za to!“ vzkázala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). - hlavně jsou výhodné dotace na pomníky mocných a dobrý penězovod pro vylepšení osobních požitků vyvolených, i vyvolenými. Členové a příznivci STAN by mohli vyprávět....

Staroduchodce ( 4. května 2023 08:07 )

Jak vnímají Čaputovou samotní Slováci? Podle mne to je barbie ..např. na známky.

jasnavolba ( 3. května 2023 11:41 )

neskutečný politický humus Čapu­tová,­Peká­rová,­nejhor­ší premier od r 48!vlády česka,slovenska! nám bude vyzdvihovat zločineckou org EU co nás stálá miliard a výsledek pošuk gréta je lepší než celá EU jen spočítejte co tá verbež nadělala poli­tickýc­h,eko­nomic­kých škod!

Jirik-ta ( 2. května 2023 12:20 )

green deal, emisní povolenky a z toho plynoucí drahota.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa