Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala: Nedůvěru řeší kvůli Babišově kampani. Pekarová: Den stojí 3,9 milionu korun!

Aktualizováno -
17. ledna 2023
18:54
Autor: ČTK, for - 
17. ledna 2023
12:13

Premiér Petr Fiala (ODS) dnešní hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně přičítá kampani expremiéra a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Na tiskové konferenci ji označil za nízkou a nepravdivou. Připomenul, že vláda, která disponuje ve Sněmovně pohodlnou většinou, čelí jednání o nedůvěře podruhé, přičemž i to první na podzim minulého roku se odehrálo krátce před volbami.

„Nemohu se ubránit dojmu, že není o tom, jak vláda pracuje, ale je součástí volební kampaně,“ uvedl Fiala ke schůzi svolané opozičním hnutím ANO. Vládní koalice podle Fialy a předsedů ostatních vládních stran přistoupí k jednání pozitivně, využije ji k prezentování výsledků ročního působení kabinetu. „Od nás žádnou agresi neuslyšíte, uslyšíte věcné argumenty a výčet toho, čeho jsme dosáhli,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

„Když něco vypadá jako kampaň, svolává se jako kampaň, tak je to kampaň,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Dodala, že jeden den zasedání Sněmovny stojí 3,9 milionu korun, přičemž je jasné, že tato schůze věcný závěr nepřinese. Dnes by měly zasedat výbory.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše jde o kampaň za peníze daňových poplatníků, hru pro voliče, on i lídři dalších koaličních stran zdůraznil, že opozice právo na svolání schůze o nedůvěře má. Předseda lidovců Marian Jurečka zároveň připomenul, že Babiš se jednání nezúčastní, i když by jako předseda opoziční strany měl.

12:50
2. 9. 2022

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu online přenosu věnovali. Vše, co s týká domácí politiky, najdete i nadále na Blesk.cz

12:45
2. 9. 2022

Lidovecký předseda Marian Jurečka poznamenal, že vládní koalice drží pevně při sobě. Považuje to za dobrou zprávu pro občany, firmy i Evropskou unii. Soudný člověk podle něj nemůže chtít, aby vláda padla při českém předsednictví v Radě EU, jako se tomu stalo v roce 2009.

12:42
2. 9. 2022

Šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan poděkoval opozici za to, že ministři měli možnost prezentovat svoji práci. Osobní napadání, invektivy, očerňování a poukazování na soukromé záležitosti byly podle něj pod úroveň toho, jak by mělo vypadat jednání ve Sněmovně.

Zobrazit celý online

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chce Baviš vyhrát za každou cenu a v klání s bývalým vysoce postaveným vojákem Petrem Pavlem se uchýlil k polopravdám i lžím. Válek také Babiše obvinil z toho, že hloubí příkopy ve společnosti. Když ministr kritizoval postup někdejší Babišovy vlády proti covidu-19, předsedající Věra Kovářová (STAN) mírnila nesouhlasné výkřiky, které se ozvaly z opozičních lavic.

Schillerová: Vláda porušuje sliby

Babiš je z dnešního jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě řádně omluven. Nevylučuje to, že se připojí v závěru k hlasování, řekla dnes novinářům předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Vláda podle ní 13 měsíců kupila chyby, neplnila programové prohlášení a porušovala sliby, které dala lidem a Poslanecké sněmovně.

Fiala dnes zopakoval, že vládní strany se do kampaně před druhým kolem prezidentské volby, kam s Babišem postoupil bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel, aktivně nezapojí. K podpoře Pavla ve druhém kole vyzval předseda vlády ihned po sobotním sečtení prvního kola voleb. Půjde podle něj o souboj demokracie a respektu k ústavě proti populismu a lži.

Protože opozice nemá potřebných alespoň 101 hlasů, dá se očekávat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Ze 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl v historii samostatné ČR jeden, v roce 2009 Sněmovna sesadila vládu Mirka Topolánka (ODS).

Koaliční poslanci předpokládají, že jednání bude dnes dlouhé a možná bude pokračovat i v následujících dnech. Pokud dnes nebudou hlasovat, počítají s vyhlášením přestávky v pozdějších večerních či nočních hodinách.

Video  Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěře vládě  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 17. ledna 2023 19:43 )

Já možná nejsem odborník, manželka je vystudovaná ekonomka....no ale když si takový elektrikář z Opavy lajzne jako "dělat" ministra financí, není co řešit.....

nespokojeny ( 17. ledna 2023 19:07 )

BABISE_NECHCEME Pokud jednoznačně víš, že vojenský přeběhlík, zrádce je Tvoje volba, tak si ho vol, ale neotravuj ostatní.

nespokojeny ( 17. ledna 2023 19:05 )

jajas dobře. BABISE_NECHCEME, ten bojuje jak generál.

nespokojeny ( 17. ledna 2023 19:04 )

Napiš to ještě jednou a tentokrát pomalu.

jajas ( 17. ledna 2023 19:03 )

Jo.......domluvil se s kovidem a s Putinem.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa