Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyšší sazby DPH na pivo či ubytování? Dovolená v kempu zdraží o tisíce, štve provozovatele

Autor: zb, jg - 
14. dubna 2023
05:00

Hostinský, hoteliér a provozovatel kempu. Jak by na ně dopadlo zvyšování DPH? Podle hostinského by sazba na pivo mohla vesnické hospody úplně zničit. Majitel hotelu v podhůří Javorníků a Beskyd se obává, že by lidé raději jeli k moři, kdyby kvůli DPH museli zdražit. A o tisíce více by stála také dovolená v kempu.

Dvě sazby daně z přidané hodnoty, o nichž uvažuje podle ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS), by znamenaly někde zákonité zdražení. Státní kasa totiž shání peníze.

Podle České televize plán ministerstva financí počítá se změnou sazeb DPH. Místo dnešních tří by měly být jenom dvě - a to 14 a 21 procent. Zdražit by tak mohlo teplo, vodné, kultura, sport, MHD, noviny, točené pivo v hospodách nebo třeba léky, které nejsou na předpis. Naopak o jedno procento by se DPH mohlo snížit u stavebních prací nebo potravin.

Stanovisko premiéra Petra Fialy (58, ODS) Blesku tlumočil mluvčí vlády Václav Smolka. Podle něj předseda vlády několikrát zopakoval, že nelze komentovat jednotlivé návrhy bez kontextu.

„Cílem vlády je snížení schodku státního rozpočtu o 1 % HDP - a podle toho postupuje. Předseda vlády preferuje, aby větší část tohoto snížení vycházela ze snížení výdajů státu,“ napsal Smolka, že až bude nad balíčkem shoda, vše se zveřejní. O návrzích chce také v příštím týdnu s premiérem jednat prezident Petr Pavel (61). Přesto již nyní panují obavy, jak případné změny v DPH dopadnou na některá odvětví.

Hostinský Jakub Haidlmaier (43): Vyšší sazba na pivo? Pohroma pro vesnické hospody

S menším množstvím vytočeného piva počítají v hostinci v Nečtinech na Plzeňsku, pokud se zvedne DPH z 10 na 21 %. Vesnické hospody, kde se nevaří, prý zvýšení sazby může úplně zničit.

„Věřím, že i když DPH vzroste a já budu muset ceny zvednout, tak si stejně štamgast, který sem roky chodil, přijde dát pivo. Ale nevypije jich třeba tolik jako dříve,“ myslí si hostinský Jakub Haidlmaier (43). Jedenáctka Chodovar tu stojí 40 Kč a dvanáctka Prazdroj 60 Kč.

Hospodský v Nečtinech na Plzeňsku Jakub Haidlmaier (43) Hospodský v Nečtinech na Plzeňsku Jakub Haidlmaier (43) | Blesk:Zbyněk Schnapka

O kolik by musel zdražit, zatím nedokáže říci. Pivo hospodu ale neuživí, ta stojí na jídle. Tam, kde se v okolí nevaří, mají otevřeno už teď třeba jen některé dny v týdnu, a to na pár hodin večer. „Pivní kultura na venkově dávno skončila. Ta se teď děje v garážích,“ dodal Haidlmaier. Pokud se podle něj daň zvýší, hospody na vesnicích skončí úplně.

Milan Novák (55): Lidé spíš pojedou k moři

Za dvoulůžkový pokoj s polopenzí a týdenní pobyt zaplatí hosté 7700 korun. Hotel Kyčerka z Velkých Karlovic těží z jednoduchého ubytování, výborné kuchyně a krásné přírody. Pokud by se zvýšilo DPH z 10 na 21 %, týden by vyšel na 10 tisíc Kč.

„Věřím, že avizované zvyšování DPH neprojde. Pokud budeme chtít zachovat alespoň mírný zisk, museli bychom zdražit o čtvrtinu, někam těsně pod deset tisíc za týden, za to lidé vyjedou k moři,“ říká majitel hotelu Milan Novák (55). Nejde přitom jen o DPH za ubytovací služby.

„Výrazně by zdražila voda (+11 %), topíme dřevem (+6 %), to by podražilo také. Lidé si u nás rádi dají pivo (+11 %). A připočtěte si 15% inflaci, na kterou bychom měli reagovat. A řekněme si upřímně, opravdu k nám budou chtít lidé jezdit, najdou v napjatých rodinných rozpočtech peníze?“ ptá se spolumajitelka Kateřina Nováková (47).

Vladimír Čech (48): Dovolená v kempu zdraží o tisíce

Zdražení až o tisíce korun hrozí u pobytů v českých kempech. Vyšší ceny nejvíce odnesou lidé s nižšími příjmy, kteří sem jezdí na dovolenou. Jestliže se prosadí zvýšení DPH za ubytování z 10 na 21 %, bude muset zvednout ceny i kemp Keramika u Hracholuské přehrady na Plzeňsku.

Majitel kempu Keramika na Hracholuské přehradě Vladimír Čech Majitel kempu Keramika na Hracholuské přehradě Vladimír Čech | Blesk:Zbyněk Schnapka

„Odhaduji, že týdenní pobyt v chatě se zdraží tak o 1000 až 2000 Kč,“ řekl majitel Vladimír Čech (48). A to už je pro většinu hodně velká částka. „Mými klienty jsou rodiny ze střední a nižší příjmové vrstvy. Je logické, že když budu muset zdražit, přijede jich méně,“ povzdechl si Čech.

Týdenní pobyt v chatě pro čtyři osoby s WC, sprchou a kuchyňkou tu letos stojí 13 až 16 tisíc. Potíže by také způsobilo zvýšení DPH u točeného piva. „Půllitr desítky letos stojí 43 Kč, pak by přišel asi na 45 Kč,“ dodal Čech.

Video  Ministr Stanjura v Epicentru: Daně nezvýšíme, ale...  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Josef124 ( 17. prosince 2023 05:39 )

Všechno se zdražuje, tak mě ani nepřekvapuje, že je rok od roku dražší ubytování v kempu. Sice jezdíme jenom pod stan, který jsem objednal z https://armik.cz/ , ale i za něj zaplatíme rok od roku víc a víc. Ani nechci vědět, na kolik by nás vyšla týdenní dovolená v nějakém penzionu tady u nás.

MAMKA2316 ( 18. dubna 2023 16:49 )

Já pětikoalici ani prezidenta nevolil !A ti co je volili mají co chtějí !!Já jim určitě už tržby nebudu dělat jezdím nakupovat skoro vše do Polska a za ušetřené peníze jezdím na dovolenou v zimě do Polska a v létě do Turecka ! Na nákupy jezdím do Polska nebudu tady podporovat NADNARODNÍ FIRMY CO NÁS TADY ŠKUBOU JAK KUŘATA !!

Jaryn19 ( 14. dubna 2023 20:45 )

je velký výběr, takže i pod 500 Kč s dobrým vínem kousek od přívěsu

Jaryn19 ( 14. dubna 2023 20:27 )

tenkrát stál benzín 8 Kčs, máslo 250g 10 Kčs, vepřová pečeně bez kosti 60 Kčs, kuře 30 Kčs kg, vejce 1,3 Kčs, šunka 100 Kčs kilo atd

trintin ( 14. dubna 2023 20:21 )

Autorky článku zcela zbytečně rozhlašují poplašnou zprávu. Průběžně zdražuje vše, proč nezdražit pivo a ubytování? Pijte pivo doma a nezezděte do kempů. Tvarůžky stály 1,50Kčs, dnes napodobeniny tvarůžek stojí 47,90Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa