Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velká zpráva o stavu českého pohostinství: Soumrak vesnických hospod! Dorazí je vyšší DPH na pivo?

Autor: T. Belica, R. Fridrich - 
2. dubna 2023
05:00

Česká gastro scéna prochází proměnou. Lidé ve městech spíše než za pivem vyrážejí do kaváren a na koktejly, tržby restauratérů obecně rostou. Zato vesnickým hospodám se příliš nedaří oklepat se z pandemických časů!

Po hubených covidových letech restauratéři ve městech zažívají hotovou renesanci. Obor pohostinství jako celek si od roku 2019 polepšil na tržbách za letošní leden a únor o 32 %.

„Pohled na jednotlivé gastro koncepty ale odhaluje zásadní rozdíly. Zatímco u restaurací 32% navýšení obratu odpovídá celkovému průměru, kavárny, bistra a koktejlové bary zažívají boom. Tržby jim během čtyř let narostly o 115 až 127 procent,“ uvádí Petr Menclík, šéf společnosti Dotykačka, která včera čerstvé údaje představila.

Soumrak na vesnicích

Jenže v malých obcích a jejich hospodách je tomu spíše naopak. Zatímco v Praze od roku 2019 tržby v gastronomii vzrostly o 76 procent, v regionálních městech to bylo o 64 procent a v těch menších o 13 procent. Tržby hospod v nejmenších obcích za čtyři roky ale vzrostly jen o tři procenta.

„Možná tak právě teď přichází krize maloměstského hospodského formátu, jak jsme ho dosud znali,“ obává se Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. Ten poukazuje ještě na jeden zajímavý trend: „Zatímco v kavárnách hostům nevadí dát za croissant a kávu třeba 200 korun, v hospodách - zejména u piva - si zvykli cenu srovnávat téměř na koruny.“

Zdražovali všude

Vývoj preferencí hostů ale dává smysl. Podle údajů restauratérů totiž právě ceny v restauracích a hospodách meziročně vzrostly nejvíce o 15, respektive 14 %, naopak nejméně právě v kavárnách. Meziročně v průměru jen o pět procent.

Kde nejvíce rostly ceny? Kde nejvíce rostly ceny? | Blesk

V nabídce gastro podniků meziročně nejvíce poskočily ceny polévek a guláše - kolem 30 %. Nejméně pak rostly ceny domácích limonád a tvrdého alkoholu - v průměru jen asi o osm procent.

Bude jednotná sazba u piva?

V současnosti platí na pivo v Česku tři sazby daně (viz tabulka), které zavedla vláda Andreje Babiše (68, ANO) s cílem podpořit venkovské hospody. Opatření však zprvu vyvolávalo zmatky, Hospodářská komora jej vyhlásila za absurditu roku 2020.

Současné sazby DPH na pivo Současné sazby DPH na pivo | Blesk

Ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS) se teď netají tím, že by sazby u piva rád sjednotil. „Pivo je alkoholický nápoj jako každý jiný, bylo by rozumné mít pro všechny alkoholické nápoje stejnou DPH,“ řekl Stanjura nedávno v ČT. Sazba na alkoholické nápoje ale činí 21 %. Ministrův záměr kritizovala například místopředsedkyně ANO Alena Schillerová (59). „Snížená 10% sazba DPH na točené pivo konzumované v restauračním zařízení jako součást stravovací služby je nezpochybnitelným pozitivem pro všechny provozovatele restaurací,“ napsala Blesku.

Za pravdu jí dává také restauratér Luboš Kastner. „Stanjurovo plošné zdražení piva a jídla v českých restauracích o 11 %, kterému chybí silný ekonomický argument, podkopne nohy všem hospodským a restauratérům, zejména těm mimo Prahu,“ napsal Blesku. A zlověstně dodal: „Napadá mě v tomto případě rčení, že vláda, která v Čechách zdraží pivo, padne.“

Jak daleko je ministr se svým záměrem sazby daně sjednotit? „Konkrétní rozdělení komodit do jednotlivých sazeb a jejich výše bude záviset na pokračování koaličních jednání, jejichž výsledek bychom měli znát v průběhu jara,“ sdělila Blesku mluvčí resortu Gabriela Krušinová.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala si pochvaloval chování Čechů, očekává menší inflaci.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trintin ( 2. dubna 2023 17:15 )

Vypít třetinku piva, když platíte za půllitr je haurovství. Pivo, štamprle pod míru. Pobíhající psy, které obsluha hladí a špinavýma rukama roznáší jídlo. Kdo chcete, zachraňte si takovou hospodu.

blue_Moon ( 2. dubna 2023 11:49 )

Chocholoušku ty se taky moc nenadřeš a pacienti z psychiatrie ti lítaj po blesku..medicínu udílíš online i nepacientům psychiatrie

blue_Moon ( 2. dubna 2023 11:24 )

Tomu i věřím, protože pokud někdo chce podnikat tak nenechá padnout svůj kšeft. Pohostinství o kterém je dnešní článek padájí díky neschopnosti provo­zova­tele/­maji­tele/ i v pronájmu. Lidé ,kteří nesou do jakéhokoli kšeftu svoje peníze by si měl každý podnikatel "hýčkat".

blue_Moon ( 2. dubna 2023 11:05 )

DanY67 v naší vesnici už není obchod, hospoda také ne,, mladším ročníkům je to fuk a staří, nemocní lidé byli odkázáni na malý krámek a pokud nemají nikoho kdo by jim nakoupil tak jsou i s dechem v..

bcase ( 2. dubna 2023 10:55 )

Starousedlici, co chteji umrit tam, kde se narodili nevylezou z domu. Ostatni vesnici pravdepodobne opusti. Mlada generace si uz dnes zjistuje pomery na vesnici pred tim, nez by se tam pripadne nastehovali. Velkomesta je odrazuji svou drahotou bytu. Nebo do vesnice vubec nepujdou a z vesnic se pak stanout po rozprodani dedictvi mrtve obce, kde vse nasledne znici a rozkradou tmavocesi.

Zobrazit celou diskusi