Velká zpráva o stavu českého pohostinství: Soumrak vesnických hospod! Dorazí je vyšší DPH na pivo?
Česká gastro scéna prochází proměnou. Lidé ve městech spíše než za pivem vyrážejí do kaváren a na koktejly, tržby restauratérů obecně rostou. Zato vesnickým hospodám se příliš nedaří oklepat se z pandemických časů!
Po hubených covidových letech restauratéři ve městech zažívají hotovou renesanci. Obor pohostinství jako celek si od roku 2019 polepšil na tržbách za letošní leden a únor o 32 %.
„Pohled na jednotlivé gastro koncepty ale odhaluje zásadní rozdíly. Zatímco u restaurací 32% navýšení obratu odpovídá celkovému průměru, kavárny, bistra a koktejlové bary zažívají boom. Tržby jim během čtyř let narostly o 115 až 127 procent,“ uvádí Petr Menclík, šéf společnosti Dotykačka, která včera čerstvé údaje představila.
Soumrak na vesnicích
Jenže v malých obcích a jejich hospodách je tomu spíše naopak. Zatímco v Praze od roku 2019 tržby v gastronomii vzrostly o 76 procent, v regionálních městech to bylo o 64 procent a v těch menších o 13 procent. Tržby hospod v nejmenších obcích za čtyři roky ale vzrostly jen o tři procenta.
„Možná tak právě teď přichází krize maloměstského hospodského formátu, jak jsme ho dosud znali,“ obává se Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. Ten poukazuje ještě na jeden zajímavý trend: „Zatímco v kavárnách hostům nevadí dát za croissant a kávu třeba 200 korun, v hospodách - zejména u piva - si zvykli cenu srovnávat téměř na koruny.“
Zdražovali všude
Vývoj preferencí hostů ale dává smysl. Podle údajů restauratérů totiž právě ceny v restauracích a hospodách meziročně vzrostly nejvíce o 15, respektive 14 %, naopak nejméně právě v kavárnách. Meziročně v průměru jen o pět procent.
V nabídce gastro podniků meziročně nejvíce poskočily ceny polévek a guláše - kolem 30 %. Nejméně pak rostly ceny domácích limonád a tvrdého alkoholu - v průměru jen asi o osm procent.
Bude jednotná sazba u piva?
V současnosti platí na pivo v Česku tři sazby daně (viz tabulka), které zavedla vláda Andreje Babiše (68, ANO) s cílem podpořit venkovské hospody. Opatření však zprvu vyvolávalo zmatky, Hospodářská komora jej vyhlásila za absurditu roku 2020.
Ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS) se teď netají tím, že by sazby u piva rád sjednotil. „Pivo je alkoholický nápoj jako každý jiný, bylo by rozumné mít pro všechny alkoholické nápoje stejnou DPH,“ řekl Stanjura nedávno v ČT. Sazba na alkoholické nápoje ale činí 21 %. Ministrův záměr kritizovala například místopředsedkyně ANO Alena Schillerová (59). „Snížená 10% sazba DPH na točené pivo konzumované v restauračním zařízení jako součást stravovací služby je nezpochybnitelným pozitivem pro všechny provozovatele restaurací,“ napsala Blesku.
Za pravdu jí dává také restauratér Luboš Kastner. „Stanjurovo plošné zdražení piva a jídla v českých restauracích o 11 %, kterému chybí silný ekonomický argument, podkopne nohy všem hospodským a restauratérům, zejména těm mimo Prahu,“ napsal Blesku. A zlověstně dodal: „Napadá mě v tomto případě rčení, že vláda, která v Čechách zdraží pivo, padne.“
Jak daleko je ministr se svým záměrem sazby daně sjednotit? „Konkrétní rozdělení komodit do jednotlivých sazeb a jejich výše bude záviset na pokračování koaličních jednání, jejichž výsledek bychom měli znát v průběhu jara,“ sdělila Blesku mluvčí resortu Gabriela Krušinová.
Vypít třetinku piva, když platíte za půllitr je haurovství. Pivo, štamprle pod míru. Pobíhající psy, které obsluha hladí a špinavýma rukama roznáší jídlo. Kdo chcete, zachraňte si takovou hospodu.