Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiér naznačil, že cenový strop skončí! Pozor na smlouvy na energie. Kolik zaplatíte pak?

  • Autor: D. Polák,T. Koníček,lig,inf - 
    6. 4. 2023
    05:00

    Dejte si pozor, jaké máte smlouvy na odběr elektřiny nebo plynu. Nebo jaké budete nově uzavírat! Premiér Petr Fiala (58, ODS) totiž Blesku naznačil, že koncem roku skončí cenový strop. Co se stane pak? Řada odběratelů může rázem platit za energie klidně i dvojnásobek. Jednoduše to, co podepsali...

    Plyn je do konce roku zastropovaný cenou 3 Kč za jednu kilowatthodinu (kWh), elektřina vyjde díky vládnímu opatření maximálně na 6 Kč/kWh. Co ale bude dál? „Všechno nám dává záruku toho, že ceny by už nemusely jít nahoru, a pak už by cenový strop nebyl potřeba,“ řekl Blesku Fiala. Jednoduše řečeno, od 1. 1. 2024 byste začali platit tu cenu, kterou máte uvedenou ve smlouvě!

    Fixovali jste?

    Pravdou je, že mnoho dodavatelů má současný ceník už skutečně pod cenovým stropem. Problém však nastává u lidí, kteří podepisovali novou smlouvu či její prodloužení třeba v průběhu minulého roku a svoji cenu zafixovali. A to klidně i na tři roky. „Komu v tu dobu končila smlouva, tak byl v úzkých. Určitě to je nepříjemná věc. Dodavatel ale má právo najet na tyto vysoké ceny,“ říká Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE). 

    V praxi to znamená, že tito zákazníci mají smlouvy například na elektřinu třeba i za 12 Kč/kWh díky stropu platí nyní polovinu, druhou doplácí stát. Jenže pokud vláda cenový strop zruší, jak předpokládá premiér, rázem budou platit dvojnásobek. Do rodinného rozpočtu ale zasáhne třeba i smlouva podepsaná na 8 Kč/kWh, i pak budete platit výrazně víc!

    Kdo je nejvíc ohrožený od 1. 1. 2024?

    a) Ti, kteří mají staré smlouvy z minulosti na výrazně nízké ceny a letos jim končí fixace. Často jim dodavatel nabízí nehorázné navýšení, klidně i pětinásobek. Pokud by podepsali a nevyjednali si lepší cenu, od příštího roku zapláčou.

    b) Ti, kteří mají dlouhodobý fix, který uzavírali minulý rok za cenu nad vládním stropem.

    Zrušit a zaplatit pokutu?

    Odběrateli, který má smlouvu na vyšší částku, než jsou aktuální zastropované ceny, zbývá jediná věc. „Až cenový strop skončí, měl by si zjistit, zdali se mu vyplatí smlouvu předčasně vypovědět, zaplatit sankci a najít si jiného dodavatele. Pravděpodobně i s pokutou na tom bude lépe,“ myslí si Jiří Gavor.

    Ten ale věří, že někteří z dodavatelů by mohli neobvykle změnit i fixovaný ceník. „Bude záležet na úvaze dodavatelů a jejich obchodní strategii,“ říká Gavor, který uznává, že si mohli obchodníci pro své zákazníky skutečně nakoupilt na konci loňského roku energie za draho. „Na druhou stranu, teď nakupují za levno a cena se naředí,“ dodává.

    A navíc...Cenu VŠEM navýší POZE?

    Od začátku roku 2024 by spotřebitelé znovu mohli platit tzv. POZE neboli podporu obnovitelných zdrojů energie. Ta se od konce roku 2022 odběratelům odpouštěla! „Vláda o tom ještě nemá rozhodnuto. Bude se rozhodovat podle situace na trhu s energiemi. Pokud bude příznivá, vrátí se to do starých kolejí,“ říká Jiří Gavor. A případné navýšení bude velmi citelné. „Půjde o přibližně 600 korun za megawatthodinu. Ten, kdo elektřinou topí a spotřebuje třeba 10 megawatthodin, zaplatí ročně třeba i o sedm tisíc korun víc,“ počítá.

    Desatero rad, jak na smlouvu

    Energetický regulační úřad (ERÚ) upozorňuje odběratele energií, aby se nenechali nachytat, při uzavírání nové smlouvy na energie, a proto vydal desatero rad, jak na smlouvu. I odborníci upozorňují, že se nyní nevyplatí fixovat cenu. „Určitě je lepší vyčkat, s jakými ceníky dodavatelé přijdou v příštích měsících,“ říká Jiří Gavor.

  • 1.Nespěchejte

    Kývnout bez rozmyslu na první nabídku, která se tváří jako ta zaručeně nejlepší, není rozumné. Než začnete jednat o nové smlouvě, podívejte se do té stávající, která může obsahovat vysoké sankce za předčasné ukončení.

  • 2.Ptejte se, s kým jednáte

    Kromě dodavatele vás mohou oslovit i tzv. zprostředkovatelé, kteří energie přeprodávají. Chtějte vědět, s kým mluvíte a z jaké je společnosti. Zazvoní obchodník přímo u vás doma? Tlačí na vás, že podepsat je nutné okamžitě? Tím spíš buďte obezřetní!

  • 3.Prověřujte

    Jednáte přímo s dodavatelem? Zkuste si na něj najít reference. Totéž platí pro zprostředkovatele, jejichž registr vede od července 2022 ERÚ. Kde je najdete? Na www.eru.cz/o-drzitelich-licence. Pokud zprostředkovatele v registru nenajdete, je možné, že činnost vykonává nelegálně.

  • 4.Pečlivě čtěte smlouvu

    Je důležité nejen jak, ale také CO čtete. Klíčová je pro vás smlouva (celým názvem: Smlouva o sdružených službách dodávky elektřiny/plynu), jejíž součástí budou obchodní podmínky a ceník. Upisujete se k ní, nikoliv k tomu, co vám bylo nabídnuto a napsáno do e-mailu či co stojí v reklamních brožurách.

  • 5.Zkontrolujte i ceník. Neliší se?

    Ceník se může měnit. Ceníkovou cenu vám může dodavatel v průběhu trvání smlouvy změnit, pokud se na tom ve smlouvě dohodnete. Musí vám to ovšem oznámit minimálně s třicetidenním předstihem, a to prokazatelně a adresně – nestačí tedy například jen informace na webu. Pokud chcete energie po určité období za stále stejnou cenu, musíte mít ve smlouvě dohodnutou tzv. fixaci/garanci ceny.

  • 6.Výpověď můžete i dostat

    Pozor, fixace ceny není totéž co smlouva na dobu určitou. Smlouvou uzavíráte dohodu o dodávkách elektřiny či plynu na konkrétní dobu, nikoliv o jejich ceně. Smlouvu na dobu určitou musíte standardně dodržet, naopak smlouvu na dobu neurčitou můžete kdykoliv vypovědět. Stejnou možnost má ale i protistrana, proto závazek fixované ceny v kombinaci s dobou neurčitou nedává smysl, dodavatel ho v praxi nemusí dodržet.

  • 7.Pozor na spoty

    Specifickým druhem jsou tzv. spotové tarify, u nichž se výše plateb odvíjí od aktuálních cen na burze. Takový produkt může být pro zákazníka výhodný, pokud ceny energií na krátkodobých trzích klesají, zároveň ale není chráněný před prudkým nárůstem ceny.

  • 8.Hlídejte si pokuty i odměny

    Pozor si dejte na náležitosti související s délkou trvání smluv. Jak vysoká vám hrozí pokuta v případě předčasného ukončení smlouvy? A nepožaduje dodavatel úhradu škody, případně ušlého zisku? Často nabízí finanční bonus, když u něj vydržíte nějakou dobu, v opačném případě ale musíte slevu doplatit. 

  • 9.Nerozumíte? Ptejte se

    Jestliže smlouvě nerozumíte, ptejte se. Pokud vám obchodník na dotazy uspokojivě neodpoví, odvádí řeč jinam nebo ho evidentně znervózňují, pak zvažte, zda v jednání dál pokračovat. Rozhodně nepodepisujte nic, čemu nerozumíte!

  • 10.Schovejte si smlouvu

    Ve zdánlivě banální radě upozorňujeme i na skrytou hrozbu, že vám zprostředkovatel smlouvu bezprostředně po podpisu vůbec nedá. „Jeden výtisk je pro mě, druhý pro dodavatele, vám smlouvu pošleme později…“ Žádné takové, na originálu smlouvy trvejte a pečlivě si ho schovejte!

pindal ( 8. dubna 2023 21:59 )

Kam nás,úmyslně,na příkaz někoho z venčí zavedl,tam jsme.Pro nás to znamená,že tzv.slušnost,kterou Fiala zneužívá je jenom finta a nedá se podle ní řídit.

Jirik-ta ( 7. dubna 2023 22:51 )

hlavně emisní povolenky. Emisní povolenky na ukrajinu nejsou potřeba. Tam se vozí co je zrovna po ruce.

jajas ( 7. dubna 2023 13:02 )

Nelze pochybovat!

Jirik-ta ( 7. dubna 2023 12:43 )

asi dobře placenej soudruh

Jirik-ta ( 7. dubna 2023 12:34 )

jeho zásluhou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa