Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Finsko se oficiálně stalo členem NATO, Švédsko dál čeká. Černochová si rýpla do Ruska

Aktualizováno -
4. dubna 2023
17:50
Autor: ČTK, for - 
4. dubna 2023
15:23

Finsko se dnes stalo 31. členem Severoatlantické aliance, kam se rozhodlo vstoupit vloni v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Americký ministr zahraniční Antony Blinken převzal v Bruselu přístupový dokument podepsaný jeho finským protějškem Pekkou Haavistem, čímž pro skandinávskou zemi oficiálně skončil přijímací proces. Před centrálou aliance poté zavlála modrobílá finská vlajka, shodou okolností v den 74. výročí vzniku NATO. Blinken zároveň vyzval Turecko a Maďarsko, aby bez odkladů ratifikovaly rozšíření aliance také o Švédsko, které o vstup požádalo společně s Finskem. Většina světových lídrů Finsku nyní gratuluje, s reakcí přišel i ukrajinský prezident. 

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga finské členství posílí obranyschopnost NATO a zvýší bezpečnost Finska, které má s Ruskem přes 1300 kilometrů společné hranice.

„Jsem hrdá na Finsko a finský lid. Jako národ jsme byli v tomto historickém procesu jednotní. Děkujeme našim spojencům za důvěru. Společně budeme silnější,“ napsala na twitteru odcházející finská premiérka Sanna Marinová.

Vstup Finska do NATO uvítal v dnešním prohlášení také americký prezident Joe Biden, který také prohlásil, že se těší na přijetí Švédska. Ruský prezident Vladimir Putin se podle něj zmýlil, když si myslel, že zahájením brutální a agresivní války proti Ukrajině Evropu a NATO rozdělí. „Dnes jsme jednotnější než kdykoli předtím,“ uvedl Biden.

Pogratuloval i ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Jedná se podle něj o jedinou záruku bezpečnosti v regionu, který čelí ruské agresi. „NATO se stalo jedinou účinnou bezpečnostní zárukou v regionu uprostřed ruské agrese. Očekáváme, že Summit NATO ve Vilniusu přiblíží Ukrajinu našemu euroatlantickému cíli,“ uvedl na twitteru. 

Připojení Finska k NATO pochvalovala na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny ministryně obrany Jana Černochová (ODS). K historické chvíli se vyjádřila i na twitteru. „Putin chtěl zabránit tomu, aby se hranice Ruska a NATO prodlužovala, a dosáhl pravý opak. Dnes se vstupem Finska do Aliance prodlouží o více než 1300 km. V den 74. výročí podpisu Severoatlantické smlouvy tak získáváme dalšího významného a silného spojence!“ uvedla. 

„Plně rozumím Finsku, které má velice silnou armádu, výdaje na obranu čtyři procenta HDP (hrubého domácího produktu), je to velmi silný spojenec,“ prohlásil český šéf diplomacie Lipavský krátce před začátkem ceremoniálu završujícího finské přijetí. Většina zemí NATO včetně Česka zatím nedosahuje společného cíle vydávat na obranu dvě procenta HDP, Praha toho plánuje docílit příští rok.

Podobně hovořil i Stoltenberg. Stoltenberg dnes prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin dosáhl invazí na Ukrajinu pravého opaku než zamýšlel. Chtěl zabránit rozšiřování aliance, právě to se však v důsledku stalo, upozornil generální tajemník aliance.

Švédsko stále čeká

Finský prezident Sauli Niinistö uvedl, že Finsko bude po svém dnešním vstupu do NATO pokračovat v úsilí o co nejrychlejší připojení Švédska.Po desítky let neutrální severské země Finsko a Švédsko požádaly o členství před necelým rokem v obavách z ruské rozpínavosti. Zatímco finský vstup ratifikovalo všech 30 dosavadních členů, Stockholm zatím nemá souhlas Turecka a Maďarska.

„Doufám, že Maďarsko a Turecko ratifikují vstup do Švédska a to se také brzy stane členem NATO,“ konstatoval na twitteru premiér Petr Fiala (ODS), který rovněž pogratuloval Finsku a obdobně jako i jeho vládní kolegyně konstatoval, že se jedná o velkou posilu a historický okamžik.

Také britský premiér Rishi Sunak dnes podle agentury AFP apeloval na „všechny členy“ Severoatlantické aliance, aby přijetí Švédska schválili.

O plné podpoře Švédsko ujistil i německý kancléř Olaf Scholz. „Finsko je nyní členem NATO - to je dobrá zpráva a výhra pro transatlantickou bezpečnost. S Finskem se naše obranná aliance rozrůstá o silného přítele. Čekající přistoupení Švédska má naši plnou podporu,“ napsal na twitteru Scholz.

„Vyzýváme Turecko a Maďarsko, aby bezodkladně ratifikovaly přístupové protokoly Švédska, abychom mohli Švédsko co nejrychleji uvítat v Severoatlantické alianci,“ apeloval dnes také Blinken na Ankaru a Budapešť. Stockholm se zatím tureckého souhlasu nedočkal kvůli dodatečným tureckým požadavkům ohledně švédského přístupu k údajným kurdským teroristům na švédském území.

„Válku to neovlivní,“ 

Tato událost přímo neovlivní průběh války Ruska proti Ukrajině, píše v komentáři ukrajinská agentura Unian. Šance na vstup samotné Ukrajiny do aliance se objeví až po vítězství ve válce, míní experti oslovení serverem RBK-Ukrajina.

Rusko sice bude pokračovat v hysterických protestech a ve vyhrožování Finsku, ale na to nejspíše nikdo nebude brát zřetel, uvedla agentura Unian. Rusko bude nuceno vzít v potaz nové geopolitické reálie na ruských hranicích, včetně vyslání části svých vojsk k nim. Ale protože v Rusku vědí, že ve skutečnosti se je nikdo nechystá napadnout, sotva půjde o nějaký masový přesun, píše Unian.

Přijetí Finska a předpokládaný vstup Švédska do NATO je podle Unianu dobrým signálem i pro Ukrajinu. Znamená to totiž, že NATO se neuzavřelo dalším zemím. K pozitivním faktorům patří i to, že Finsko v NATO znamená další hlas podporující vstup Ukrajiny do aliance. Posilou se stane i připojení Švédska. V budoucnu se Ukrajina může odvolat na jejich zkušenost a může připomenout, že tyto země, které mají společnou hranici s Ruskem, byly přijaty do aliance a toto rozšíření NATO se odehrálo na pozadí vojenské agrese Ruska.

Video  Fiala před odletem za Bidenem do Varšavy: Je nutné, aby Rusko na Ukrajině neuspělo  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa