Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velvyslanec ČR ve Francii: O tom, jak jsme v očích Francouzů zvládli předsednictví, o Macronovi i válce

Autor: ČTK, swp - 
15. března 2023
07:30

Česká republika si skvěle zvládnutým předsednictvím Rady Evropské unie udělala ve světě dobré jméno a s válkou na Ukrajině se pak posílil význam celé střední Evropy. Český velvyslanec v Paříži Michal Fleischmann to uvedl v rozhovoru s ČTK. Za rok války se změnilo i smýšlení Francie vůči ruskému agresorovi a více se přiblížilo postojům Česka, dodal diplomat. Svou roli v tom podle něj hraje i Polsko, které je tradičním přítelem Francie.

„Práce Česka (při předsednictví) byla vyhodnocena Francouzi jako excelentní. Říkali, že jsme ukázali, že umíme být skromní a neprotlačovat nadbytečně témata, která nemusí být úspěšná. Když jsme nastolili nějaké téma, nebo už tam bylo po Francouzích, tak jsme dovedli najít podporu ostatních zemí a ten dokument ztvárnit,“ uvedl Fleischmann. Česká republika převzala půlroční předsednictví od Francie loni v červenci. „Zvládli jsme to nad očekávání“ a udělali si tím „významně dobré jméno“ a tento názor podle Fleischmanna zastávají i všichni velvyslanci zemí EU.

Důležitost celé střední Evropy, a tedy i České republiky stoupla podle velvyslance s válkou na Ukrajině. „Středopole EU se posunulo na východ a jsme bráni víc v potaz, než jsme bývali. Vnímání ČR se zlepšilo. (...) Jsme de facto na hranicích Ukrajiny a Francouzi si to uvědomují. Za rok od 24. února se Francie značně posunula ve svém smýšlení vůči Rusku a spíš se přibližuje k názorům ČR. Velkou roli v tom hraje i Polsko. Síla Polska vytváří, že se ve Francii o střední Evropě mluví víc, než se kdy vůbec mluvilo,“ říká Fleischmann.

Významný posun podle českého velvyslance nastal i v Macronově chování k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Zatímco před rokem na začátku konfliktu s ním Macron často telefonoval a prosazoval, že Rusko nesmí být zatlačeno do kouta, dnes otevřeně říká „on mi lže“. Macron se podle českého diplomata snaží ostatním aktérům vysvětlit, že s koncem války Rusko nezmizí, a je proto potřeba vymyslet, co s ním bude potom.

„Může nás trochu štvát, že Macron nevede stejný narativ jako my, ale on je nukleární mocnost a Putin s ním mluví, nebo aspoň mluvil,“ říká Fleischmann. „Určitě existuje mnoho plánů, jak se bude řešit konec války. Francie v tom bude hrát velkou roli, protože Francie je v EU jediná nukleární mocnost,“ zdůraznil velvyslanec.

Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi diplomaticky i materiálně podporuje mnoho zemí, včetně České republiky a Francie. „Můžeme namítat, že Francie dodává méně zbraní než třeba Američané nebo Britové, ale zase dodává ohromnou kvalitu,“ je přesvědčen Fleischmann a jmenuje samohybné houfnice Caesar. Francie darovala Ukrajině v loňském roce 18 caesarů. Dalších 12 kusů by mělo být dodáno v nadcházejících týdnech, uvedl koncem ledna francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu.

Macron má podle Fleischmanna „geopolitický nadhled“ a Češi zase jisté zkušenosti se Sovětským svazem a z toho plynou odlišná pojetí politiky, která ale nebrání spolupráci. „Český narativ má své opodstatnění, je jasně čitelný a dá se dobře komunikovat. Což nebylo vždy českou schopností říct, co vlastně Češi chtějí,“ uvedl Fleischmann. Ocenil, že v poslední době česká diplomacie mluví jednotným a srozumitelným hlasem.

Video  Fiala přivítal na Hradě přes 40 státníků. Je to signál Putinovi?  - Blesk - Nikola Forejtová, Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi