O smrti hrdiny informovala jeho dcera Christina Pieper-Bigelow. Uvedla, že otci velmi chyběla její matka, která zemřela před 14 měsíci. „Každý den říkal, že si přeje být s ní. I přes jeho pokročilý věk se však cítil dobře,“ sdělila.

„Byl to pozoruhodný člověk, který dokázal cokoli opravit, vyrobit, postavit a měl přímo encyklopedickou paměť na vtipy. Miloval svou rodinu, miloval svého Boha, miloval své přátele a miloval Plzeňany, za nimiž každoročně zavítal na Slavnosti svobody,“ dodala.

Mladý voják

Pieper narukoval jako devatenáctiletý v prvním ročníku vysoké školy. Měl bojovat v Africe, údělem se mu ale stala válkou zmítaná Evropa. Jako příslušník 97. pěší divize, 303. pluku, roty K se účastnil vítězného tažení Německem, osvobozoval koncentrační tábor Flossenburg a také Cheb.

Dostal se až do kláštera v Teplé na Chebsku. Vzpomínal, jak jel do Plzně něco vyřizovat a své rotě přivezl v džípu pět sudů piva. Všechny tím moc potěšil.

Muž mnoha profesí

Po odchodu z armády vystřídal různé profese, vlastnil pohřební ústav, pracoval na poště, v obchodním oddělení v chemické společnosti. Byl též majitelem restaurace či firmy na opracování mramoru.

Svou pracovní kariéru zakončil jako obchodník s domácími spotřebiči spojenými s přestavbou kuchyní.Od roku 1995 se rád účastnil plzeňských Slavností svobody, se svou rodinou také několikrát navštívil klášter v Teplé.

VIDEO: Posledního konvoje historické vojenské techniky, který projel Plzní, se Richard Pieper (†99)ještě účastnil.

Video
Video se připravuje ...

Plzní projel 8. května 2022 konvoj historické vojenské techniky, Convoy of Liberty. Romana Vébrová

Fotogalerie
43 fotografií